donderdag 20 november 2014

Stom stukje I: Han van der Horst

De PvdA wil bij monde van het Kamerlid Michiel Servaes een debat over de erkenning van Palestina als staat door Nederland. Dat wordt inderdaad tijd. Als je zoals de hele beschaafde wereld voor een twee-staten-oplossing bent, dan geef je de Palestijnse regering zo’n steuntje in de rug. Het probleem is alleen dat er vanuit Palestijnse kringen zélf altijd wel weer een tactische stommiteit wordt uitgehaald om zo’n erkenning onhaalbaar te maken.
Zo ook nu weer. In Jeruzalem is een campagne gaande om willekeurige Israëlische burgers af te maken. Het voorlopige dieptepunt is de moordpartij in een zeer orthodoxe synagoge. Palestijnen in Sidon vierden groot feest toen het nieuws over de aanslag bekend werd. Hamas reageerde enthousiast.

Dat schrijft Han van der Horst op Joop.nl.  Han van der Horst zegt dat hij historicus is. Historici zijn mensen die dingen schrijven op basis van bronnenonderzoek. Daarom lijkt het me gerechtvaardigd de vraag te stellen hoe de historicus Van der Horst er in godsnaam bij komt dat er ''een campagne'' is in Jeruzalem om ''willekeurige Israelische burgers af te maken''. Wat voor campagne? Waar? Van wie? Bedoelt Van der Horst niet gewoon dat er vijf mensen zijn afgeslacht bij een aanslag op een synagoge? Is dat een campagne? En vierden de Palestijnen in Sidon werkelijk een groot feest?
 Ik bedoel maar, ik denk in de verste verte niet dat het handig, verstandig of ook maar enigszins verdedigbaar was wat er in die synagoge in Har Nof werd aangericht. Ik denk ook niet dat het uit PR-overwegingen slim was van Hamas om het toe te juichen, of van die anderhalve man en een paardenkop van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) in Gaza of Ein al-Hilweh in Sidon om lekkernijen rond te gaan delen. Maar een campagne? Een groot feest? Uit de foto's blijkt dat nog niet eens een handjevol mensen die snoepjes uitdeelden. En zelfs de Israelische pers meldde dat de twee aanvallers in Har Nof handelden op eigen houtje.

Van der Horst kletst dus maar wat. En dat is des te erger omdat hij blijkbaar niet in de gaten heeft in welke context zo'n schijnbaar uit het niets voorkomende gebeurtenis plaatsvindt. Die context is de volstrekt gekmakende, kei- en keiharde bezetting die nu al 47 jaar duurt. Waarin wekelijks huizen worden afgebroken en land wordt afgepakt, mensen dagelijks diep worden vernederd, bezittingen met achteloos gemak worden vernield zonder dat er ooit tegen wordt opgetreden. Kinderen 's nachts uit hun huizen worden gehaald of straffeloos op weg naar school worden doodgereden, tussen de zes en 20 mensen dagelijks worden gearresteerd, daders van veronderstelde terreurdaden ter plekke zonder meer worden terechtgesteld, moskeeën in brand gaan, en een gevecht wordt geleverd om het bezit van de Aqsa-moskee in Jeruzalem. Waarbij als klap op de vuurpijl ongeveer wekelijks wel een Palestijn - meestal een puber of zelfs nog een kind - meestal zonder reden wordt doodgeschoten en zonder dat ooit een onderzoek volgt. Van der Horst raakt opgewonden van vijf doden, maar waarschijnlijk heeft hij er geen idee van dat er aan de andere kant dit jaar al 43 doden zijn gevallen. Doden die bijna nooit de Israelische, laat staan de Westerse kranten halen. Amnesty International schreef onlangs een rapport over slechts een klein aantal (21) van die gevallen onder de titel ''Trigger happy''.
Laat Van der Horst dat eerst eens lezen voor hij van leer trekt. Laat hij zich eerst eens behoorlijk op de hoogte stellen voor hij maar wat roept. De bronnen zijn er, dat blijkt alleen al, zo mag ik wel zeggen, uit dit blog.
Maar dan nog wat. Hoezo maakt volgens Van der Horst één stomme wandaad dat Palestijnen blijkbaar niet meer recht hebben op een eigen staat en erkenning ''onhaalbaar'' is geworden? Moet de staat der Nederlanden soms ook maar worden opgeheven omdat wij zo schandelijk veel moorden hebben gepleegd tijdens de politionele acties in 1948-49 in Indonesië?. Of omdat we de moslims van Srebrenica overlieten aan hun lot, terwijl we hadden beloofd ze te beschermen? Wat een logica! Wat een flauwe, goedkope demagogie. Er is mij wel eens gevraagd waarom ik nooit voor Joop.nl een stukje heb willen schrijven. Maar dit is dus het antwoord. Harry Verbon, Bart Schut, Han van der Horst, met dat soort gebrabbel wil ik niet worden geassocieerd.

12 opmerkingen:

W. van Dijk zei

"En zelfs de Israëlische pers meldde dat de twee aanvallers in Har Nof handelden op eigen houtje."

Volgens verklaring van Mickey Rosenfeld (Hoofd politie Jeruzalem), zie NYT 20.11.2014, is deze bewering onjuist. Het is niet zeker of er een organisatie achter zit.
Feit is wel dat een van de moordenaars - dat mag je hopelijk toch stellen, of waren het vrijheids/verzetshelden ? - als schoonmaker in betreffende synagoge werkte. Hij moet zijn slachtoffers dus persoonlijk hebben gekend.
Indien je er een aspect uit kunt leren is dat je niet zo dom moet zijn Arabieren in synagoges te laten werken, gewoon zelf de handen uit de mouwen steken; dat doet Abu ook.

Han van der Horst zei

Kijk maar wat er zal gebeuren. Hoe de reeks incidenten in Jeruzalem (aanrijdingen etc.) zal worden gebruikt om de status quo te handhaven.

Abu Pessoptimist zei

Han van der Horst,
Dat is een campagne? Het geweld van den andere kant komt me heel wat georganiseerder voor

Abu Pessoptimist zei

W. van Dijk,
Ik kan geen citaat vinden van Mickey Rosenfeld in de NYT van 20.11.2014. Ik las wel in Haaretz dat de Israelische politie tot de conclusie is gekomen dat de daders op eigen houtje handelden. Overigens is Mickey Rosenfeld woordvoerder van de politie en niet het hoofd ervan.

Anoniem zei

Dit schrijft Han van der Horst ook: "Een betere verdediging van de door Van Agt zo gegispte muur had de regering Netanyahu zich niet kunnen wensen". (Hoezo? De muur heeft toch dit toch niet voorkomen?)

De verdachten woonden in Silwan, dat is Oost-Jerusalem. De muur loopt niet door Jerusalem.

Wat een zwetser, die Han van der Horst. Waarschijnlijk bedoelt hij "deportatie van Palestijnen", maar om een of andere reden durft hij dat nog niet te schrijven.

Egbert

Anoniem zei

Leo zei:
Abu, ik krijg de indruk dat alleen de Palastijnse slachtoffers/daders/moordenaars belangrijk zijn. Nooit hoor ik je woorden van sympathie uitspreken voor de onschuldige Joodse en Druzische slachtoffers (politieagenten). Zelfs de vermoorde baby van enige weken geleden deed je wel erg makkelijk af. Ik mis een beetje het inlevend vermogen voor de Joodse kant van het conflict. Wat ik schrijf zal ook wel weer om je eigen woorden te gebruiken "bullshit" zijn. (mag je taalgebruik wel eens een beetje bijschaven).

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Ik propbeer hier het nieuws evenwichtig te brengen, met aandacht voor slachtoffers van beide kanten. Ik geloof niet dat ik meer sympathie uitspreek voor een soort slachtoffers. Waarschijnlijk steekt mijn behandeling van Joodse (Druzische) slachtoffers af bij de manier waarop Israelische kranten er over schrijven, met (achteraf) uitgebreide achtergrondverhalen. Ik word daarbij overigens wel gehandicapt. Persoonlijke gegevens van Palestijnen zijn meestal direct voorhanden. Bij Joodse slachtoffers duurt dat nog wel eens een dag en op mijn blog ga ik dan niet alsnog larmoyante stukjes schrijven zoals de Israelische pers. Dat hoort niet bij de stijl van dit blog.

W. van Dijk zei

U heeft gelijk. Hij is woordvoerder voor de politie in Jeruzalem.
Gisteren las ik dat de zuster van een de vrijheidsstrijders van de aanslag op Har Nof synagoge maatchappelijk werkster is voor de Gemeente Jeruzalem. Dat relativeert tenminste je moordlustige anti-Apartheids retoriek, lees: Wassenaars racisme in een na-oorlogs jasje.

W. van Dijk zei

http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2014/11/Op-dag-dat-Joden-worden-geexecuteerd-wil-PvdA-Palestina-erkennen-1649416W/?masterpageid=158493

Dit wilde nog bijvoegen.
Abu, je bent net als Michael Servaes schaamteloos. Ik begin het vermoeden te krijgen dat de aanslag in Har Nof vanuit het westen is gestuurd.

Wedden dat je dit artikel niet zal plaatsen, of met heel veel gescheld van jou en je zg. intellectuelen.

Abu Pessoptimist zei

W.van Dijk,
U maakt uzelf belachelijk.

Martijn zei

Han van der Horst,

Natuurlijk grijpt Netanyahu dit aan voor nóg repressievere maatregelen en om zijn keiharde beleid te legitimeren. Maar het punt is: hij grijpt álles aan, en als er onverhoopt niets aan te grijpen valt lokt hij het wel uit of gaat hij gewoon zijn gang. Typerend voorbeeld: jarenlang riep hij dat de Palestijnen geen ‘partner for peace’ waren omdat ze verdeeld waren. Dit voorjaar sloten de Palestijnen formeel de gelederen, en direct bond hij de strijd aan met de eenheidsregering, zette hij op de Westoever een immens offensief tegen m.n. Hamas in, liet hij weten de aangekondigde verkiezingen te zullen verstoren en eiste hij op luide toon van de internationale gemeenschap dat er geen zaken meer met de Palestijnen gedaan zouden worden, die door het vormen van hun eenheidsregering immers hadden aangetoond ‘geen partner for peace’ te zijn.

Veel Palestijnen zijn zich er terdege van bewust dat het vanuit PR-oogpunt niet handig is om aanslagen te plegen. Maar ze hebben ook de les geleerd dat het in feite geen bal uitmaakt hoe ze zich gedragen. Ze hebben in onderhandelingen op alle relevante punten ongekende concessies aangeboden (zie bijvoorbeeld de Palestine Papers), ze hebben zich in alle denkbare bochten gewrongen, ze hebben zelfs de veiligheidsdiensten van de PA gesmeed tot een instrument dat op Israëlisch en Amerikaans verzoek ‘terreurverdachten’ uitschakelt (zie de Papers), maar het resultaat is dat ze nog altijd worden overheerst door een wrede bezetter, dat de kolonisering van hun land rustig doorgaat, dat er vrolijk wordt doorgebouwd aan de ‘Muur’, en dat de internationale gemeenschap weigert in te grijpen. En dat als doorgedraaide Palestijnen (wie weet personen wier land of woning juist is onteigend, of die anderszins aan de rand van de waanzin zijn gebracht) een aanslag plegen, zij te horen krijgen dat ze het weer eens hebben ‘verkloot’, maar eens een spindoctor in de arm moeten nemen en over een paar jaar maar eens terug moeten komen om hun legitieme rechten te bepleiten. Mede tegen de achtergrond van het onwaarschijnlijke onrecht dat de Palestijnen vorige eeuw is aangedaan (van de niet nagekomen beloften van de Britten tot de Nakba), is het niet verwonderlijk dat veel Palestijnen het gevoel hebben per definitie door de wereld in de steek te worden gelaten, al gaan ze op hun kop staan.

Willen we dat er een eind komt aan het geweld, dan zou het n.a.v. de recente gebeurtenissen van meer realiteit getuigen om te schrijven dat de Israëlische regering het heeft verkloot door de Palestijnen nog altijd met harde hand te onderdrukken en hen ieder perspectief op een menswaardig bestaan in een eigen staat te ontnemen. En voor dat laatste hoeven we alleen maar naar Netanyahu te luisteren, die geen gelegenheid voorbij laat gaan om te roepen dat er wat Israël betreft nooit een soevereine Palestijnse staat op de Westoever zal komen en dat Oost-Jeruzalem deel uitmaakt van de ‘eeuwige, ondeelbare hoofdstad van de joodse staat’.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@'Martijn'.

Hear, hear....

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...