maandag 3 november 2014

Israelische leger sloopt weer wat huizen in Bedoeïenendorpje Khirbet at-Tawil

Palestina 5
Het Israelische leger kwam eind september in actie om het complete door België aangelegde elektriciteitsnetwerk van Khirbet at-Tawil te vernielen. (Foto: De Wereld Morgen).

Israelische militairen hebben maandag drie huizen gesloopt in het dorpje Khirbet at-Tawil bij Aqraba (regio Nablus). Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de nederzettingen bijhoudt, meldde Ma'an News dat bulldozers onder begeleiding van militaire voertuigen het Bedoeïenendorpje binnenvielen en de huizen vernielden van Bahaa Maroof, Bani Fadil, en Osama Bani Fadil. Het gebied werd tijdens de sloop tot ''gesloten militaire zone'' verklaard. 
Khirbet at-Tawil is een klein dorpje op de Westelijke Jordaanoever, tussen de Palestijnse stad Aqraba en de Israëlische nederzetting Gittit. Er wonen zo'n 250 mensen. Het dorp maakt deel uit van de zogenaamde ''Area C''. In Area C (60% van het gebied van de Westoever) wordt regelmatig Palestijnse infrastructuur vernietigd onder druk van de illegale Israëlische nederzettingen die willen uitbreiden.
Al meerdere malen is Khirbet at-Tawil het doelwit van vernielzuchtige Israelische activiteiten geweest. In mei werd een aantal huizen, stallen en waterbronnen gesloopt, en in september sloopte Israel eveneens vier huizen in Khirbet at-Tawil. Maar bovendien werd toen ook het hele elektriciteitsnetwerk dat het dorpje van stroom voorzag, en dat voor niet minder dan 200.000 euro met Belgische ontwikkelingsgelden door Oxfam België was aangelegd, vakkundig gemold. De stroom stelde de dorpelingen, die leven van de veeteelt, onder meer in staat hun kaas en yoghurt, waarmee ze hun inkomen verdienen, gekoeld te bewaren.
Viereneenhalve kilometer kabel en zo'n 70 elektriciteitspalen werden door Israel neergehaald. De palen werden in stukken gezaagd om hergebruik onmogelijk te maken. Woensdagochtend 1 oktober 2014 hebben de dorpelingen op eigen houtje geprobeerd om de verwoeste infrastructuur weer op te bouwen. Maar het Israëlische leger was meteen opnieuw ter plaatse en maakte zo een einde aan de herstelwerken.
België heeft de Israelische ambassadeur voor de actie op het matje geroepen en eist dat Israel schadevergoeding betaalt.

2 opmerkingen:

Carlos Kort zei

Ja schade vergoeding is wel het minste wat hier verlangt kan worden. Ik kan het bijna niet geloven dat wat voor een ieder geld zal niet voor Israel geldig zijn. Mijn vraag is wat is er zo bijzonders aan Israel en de Joden...??? Over de hele wereld geld het, dat als ik jou bezit verniel moet ik dat vergoeden, behalve als het door een Israelit word vernield...??? Wat voor wetten zijn dat,...??? wij zijn bezig een monster op te bouwen , die wel alles mag en nooit ter rekenschap word geroepen, nooit word beschuldigd of veroordeeld. Dat kan gewoon niet, onrecht kan en mag niet eeuwig legitimatie vinden, zijn wij alle maal gewoon gek geworden . Jaren later wanneer wij wakker worden uit deze nachtmerrie zullen wij ons afvragen wat ons wel bezielde dat wij zo lang zo blind zijn geweest en hoe konden wij met deze onrecht zo lang leven, en hoe kon het zo ver komen. Wat zijn de Israelieten een uitverkoren volk of zijn ze iets bijzonders...??? Van God zo gewild...??? Welke God...??? Dat moet dan wel een heel onrechtvaardige God zijn. Het zijn leugens , net zo als Hitler leugens heeft verbreid dat de Blonde Duitser iets heel bijzonder was, en vandaag zijn wij wakker geworden en wetten wel beter. Of tijdens de slavernij was het heel normaal om de zwarte als dieren te zien en ons ook die behandeling toe liet komen, dat was toen wel normaal, maar vandaag toch niet meer, de mensheid schaamt zich dat dat toen wel kon 400 jaar lang dom geweest te zijn, dat is wel erg dom. NETANYAHU ZOU ZICH VOOR DE MENSENRECHT TRIBUNAAL IN DEN HAAG MOETEN VERANTWOORDEN EN EEN GEVANGENIS STRAF MOETEN KRIJGEN. Dat zou gerecht zijn.....Cajosch

Abu Pessoptimist zei

Carlos Kort,
Ik ben met je eens dat dit soort Israelische acties schandelijk zijn en boosheid opwekken. Maar het is niet het enige onrecht op de wereld en dit soort uitbarstingen is niet het juiste antwoord, als je het mij vraagt. De fout ligt, en dat geef je ook al aan, bij de VS en Europa die hun ogen sluiten voor wat Israel aan het doen is, en geen stappen ondernemen. De enige remedie is dat dit soort dingen in brede kring bekend gemaakt worden, op een feitelijk juiste en niet al te beladen manier. Ik probeer dat hier te doen op dit blog. Opdat meerdere media dit voorbeeld mogen gaan volgen, en regeringen niet achter kunnen blijven.

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...