maandag 24 november 2014

Kinderen van de oorlog

Foto's en tekst Bahaa Salman (Gaza)
Dit zijn Mohammed (4), Mus'ab (2), en Omar (6), drie kinderen van de familie Wahdan uit Beit Hanoun. Beit Hanoun ligt bij de grens met Israel, aan de oostelijke kant van midden-Gaza. Het is het gebied waar de oorlog begon en dat onophoudelijk werd gebombardeerd, zodat de mensen gedwongen waren te vluchten naar een plek waar het veiliger was.
Het is daar dat het verhaal van de familie Wahdan begon. Zij verlieten de plek waar ze woonden en gingen naar Jabalya waarvan ze dachten dat ze veilig waren voor de bommen en mortiergranaten. Ze huurden er een huis. Maar vijf dagen nadat ze Beit Hanoun hadden verlaten, begon het midden in de nacht rond het gehuurde huis bommen te regenen. De familie werd heel bang en de moeder nam de kinderen dichtbij zich tot ze geen angst meer voelden. Maar plotseling werd het huis, waarvan ze hadden gedacht dat het veilig was, getroffen door een bom. De moeder werd daardoor gedood, haar kinderen raakten gewond, en hun vader liep verwondingen op die het nodig maakten zijn benen te amputeren. De drie kinderen die het zwaarst getroffen waren, Mohammed, Mus'ab en Omar, werden overgebracht naar het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad.
En daar begon een nieuw verhaal. Hun genezing verliep moeizaam. Hun vader ging naar het buitenland, omdat zijn gezondheid verder was verslechterd. De kinderen bleven achter zonder bescherming van een familielid en misten volop de tederheid van een moeder of de bescherming van een vader. Ik had met ze te doen. Ze bleven in het ziekenhuis, totdat een verwant voor een tijdelijke opvang zorgde. Maar helaas, hun vader die een grote invloed op ze had, bleven ze missen. (vert. AbuP.)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar gelukkig vochten Youp van 't Hek en Wilders toen in De Telegraaf tegen anti-Semitisme. Aan het handje van Esther Voet. Anders was het vast en zeker erger geweest, he Joep. Bedankt.

Egbert

Anoniem zei

Anita Witzier vraagt aandacht voor kinderen in oorlogsgebieden in een spotje van Unicef. Ze noemt een aantal landen. Gaza is er zoals we gewend zijn, niet bij. Daar kan ik me dan zo aan ergeren.
Corrie

Ben zei

Dit zijn weer vreselijke voorbeelden wat het huidige terreurstaat Israël teweeg brengt. En laten we eerlijk zijn: De Verenigde Staten is medeverantwoordelijk van deze wandaden, zonder de onvoorwaardelijke steun in de vorm van 3 miljard financiële jaarlijkse bijdragen, de leveranties van alle oorlogstuig en explosieven was de ramp in Gaza niet mogelijk geweest.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Egbert: :))

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...