zondag 9 november 2014

Israel gaat 1285 hectare annexeren van dorp Beit Iksa naast Jeruzalem

Palestinians protest planned Israeli projects in Beit Iksa
Inwoners van Beit Iksa protesteerden in 2012 tegen de plaatsing van een afsluiting van de weg die het dorp verbindt met de Westoever.

De Israelische militaire autoriteiten op de Westoever hebben het dorp Beit Iksa ten noorden van Jeruzalem een order overhandigd waarin de confiscatie wordt aangekondigd van 12,.852 dunum (1285 hectare) grond van het dorp. De order was ondertekend door de militaire commandant van de Westoever, generaal Nitzan Alon. De bewoners hebben tot 31 december 2017 de tijd om het land te gebruiken. De reden van de confiscatie heet te zijn dat het land nodig is voor ''militaire doeleinden''.
Beit Iksa is een dorp met 1.700 inwoners dat pal tegen Jeruzalem aanligt, aan de ene kant begrensd door de nederzetting (wijk van Jeruzalem) Ramot en aan de andere door Mevasseret Zion. Het is aan alle kanten ingesloten door de Muur, de inwoners hebben een pasje nodig om naar Jeruzalem te reizen en het dorp is vanuit de Westoever alleen bereikbaar via een door een checkpoint geblokkeerde weg.

Onder de Oslo akkoorden werd bepaald dat het dorp zelf (het bebouwde gedeelte) zou vallen onder de het regime van de zogenaamde ''Area B'' (gemengd bestuur door Israel en de Palestijnse Autoriteit). De rest, de landbouwgrond en het gebied voor eventuele uitbreiding van het dorp, tezamen 92,6% van het totaal van het grondbezit van het dorp, viel in ''Area C'' (waar Israel heer en meester is).   
Het dorp is in het verleden al flink wat grond kwijtgeraakt aan de nederzettingen (wijken van Jeruzalem) Har Samuel en Ramot, en de bijbehorende bypass wegen 436 en 4915 voor de kolonisten. Bovendien loopt ''de Muur'' over 9 kilometer over land van Beit Iksa. De nieuwe confiscatie betekent opnieuw een aanslag op het levensonderhoud van de inwoners, die vroeger vooral waren aangewezen op Jeruzalem voor  banen en de afzet van landbouwproducten. Zij zien hun wereld steeds kleiner worden, en raken steeds meer mogelijkheden kwijt om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook is Beit Iksa verstoken geraakt van basis voorzieningen als medische of tandheelkundige zorg.
A Palestinian encampment outside the village of Beit Iksa, near central Jerusalem (photo credit: Issam Rimawi/Flash 90)
Beit Iksa met op de achtergrond Jeruzalem.(Foto: Issam Rimawi/Flash 90)

1 opmerking:

Titus zei

Het is net of Israel steeds vraatzuchtiger wordt.
Is er iets op til of zo? Bv dat ze eerst snel vele grond inpikken om erna een vredesakkoord met de Palestijnen te ondertekenen over het overgebleven land.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...