woensdag 19 november 2014

Israel vernielt huis van ''terreurverdachte'', aanvallen op Palestijnen na aanslag op synagoge

unnamed (24)
Het huis van de familie Shaludi na de verrichtingen van het leger. (Foto: Silwan Information Center) 

De situatie in Jeruzalem blijft onverminderd onrustig als nasleep van de recente aanslag en andere gebeurtenissen. Woensdag werd een huis opgeblazen van een verdachte in Silwan, en staakten Palestijnse buschauffeurs voor de derde achtereenvolgende dag, terwijl dinsdag, mogelijk als reactie op de aanslag op een synagoge, een 22-jarige Palestijn werd neergestoken in Jeruzalem, een tiener in een dorp bij Ramallah levensgevaarlijk werd gewond door een kolonist, en kolonisten in de buurt van Nablus auto's van Palestijnen beschadigden.
In de Bustan buurt van Silwan (Oost-Jeruzalem) omsingelden het Israelische leger en de politie woensdag even na middernacht het huis van de familie van Abdel Rahman al-Shaludi, de man die op 22 oktober mensen aanreed die uit de sneltram stapten bij de Sheikh Jarrah halte in Jeruzalem. Daarbij werden een baby en een jonge vrouw gedood. Hijzelf werd door de politie doodgeschoten.
Omwonenden vertelden dat de troepen de bewoners uit het huis haalden, zij konden niets meenemen. Ook een aantal bewoners van huizen ernaast werden uit hun huizen gehaald. Vervolgens werd het huis opgeblazen,. waarbij het hele vijf verdiepingen tellende pand evenals een aantal buurhuizen en een auto, zwaar werd beschadigd.


Palestijnse buschauffeurs in Jeruzalem staakten woensdag voor de derde achtereenvolgende dag als protest tegen de dood van hun collega Yusuf al-Ramouni, zondag die hangend in zijn bus werd aangetroffen. Volgens de Israelische politie wees sectie uit dat het zelfmoord was. Volgens de chauffeurs en een Palestijnse arts die bij de sectie aanwezig was, was het hoogstwaarschijnlijk moord. (Alternative Information Centre)

De order tot het vernielen van het huis was afkomstig van premier Netanyahu. Er zullen meer huizen volgen van mensen die ofwel van terreurdaden werden verdacht, omdat ze met hun auto mensen aanreden, ofwel die ook daadwerkelijk pleegden zoals de daders van de aanslag in de synagoge, dinsdag, in de wijk Har Nof in Jeruzalem. Woensdag gaf hij het bevel dat ook de huizen van de daders van de aanslag in Har Nof moeten worden vernield. De slooporders voor Palestijnse huizen zijn als het ware een bevestiging temeer dat Oost-Jeruzalem, dat Israel heeft geannexeerd, in feite daadwerkelijk is bezet. Voor zover ik, AbuP.,weet, is het onder de Iraelische wet die van toepassing is in heel Jeruzalem, namelijk niet mogelijk huizen van verdachte personen zonder gerechtelijke bevel te laten slopen. Dat kan alleen onder de militaire orders die op de Westoever gelden, en waar sommige bepalingen nog teruggaan op de uitzonderingsbepalingen uit de Britse mandaatsperiode.
De sloop van het huis van de familie Shaludi was niet de enige nasleep van de recente gebeurtenissen. In de wijk Jabal Mukabber werden de huizen van de twee neven Ghassan en Uday Abu Jamal die de synagoge in Har Nof hadden overvallen, overhoop gehaald. Twaalf van hun familieleden werden gearresteerd, onder wie de vrouw van Ghassan Abu Jamal, zijn moeder en zijn broers Munther, Jamal, Imade, Murad, en Muawiya. Ook de broer van Udayy, Mutaza, werd meegenomen. Van drie familieleden werd het arrest woensdag verlengd. De toegangswegen naar de wijk Jabal al-Mukabber werden met betonblokken afgesloten. Bij botsingen tussen inwoners van de wijk en de politie raakten 17 mensen gewond door overdoses traangas of rubberkogels.
 
Ibrahim Mahmoud is getroffen door een kogel afgevurud door een kolonist. (Foto: Ma'an) 

In het dorp Beitin ten oosten van Ramallah werd de 16-jarige Ibrahim Mahmoud door een kolonist met scherp in zijn hoofd geschoten door een kolonist. Dat gebeurde tijdens een demonstratie van kolonisten aan de rand van het dorp. Hij is opgenomen op de intensive care van het Palestijnse Medische Complex in Ramallah. Zijn conditie is stabiel maar zeer ernstig.  
Eerder dinsdag werd de 22-jarige Fadi Jalal Radwan liggend op straat aangetroffen in Noord-Jeruzalem. Hij  was door vier Joden aangevallen en met messen gestoken in een  been en zijn rug. Hij ligt zwaar gewond in het Hadassah ziekenhuis.
In het dorp Urif bij Nablus vielen kolonisten dinsdag een school aan. Er braken gevechten uit tussen de dorpelingen en de kolonisten. Het leger kwam tussenbeide en verjoeg, zoals dat dan gaat, vakkundig de Palestijnen. Zeven Palestijnen werden gewond door rubberkogels, meldde Ghassan Daghlas, de man die voor de PA de activiteiten van de kolonisten in het noorden van de Westoever volgt. Vóór de aanval op de school hadden tientallen kolonisten zich verzameld op de hoofdweg tussen Ramallah en Nablus in de buurt van de nederzetting Yizhar. daar gooiden zij stenen en sloegen zij de ruiten kapot van passerende Palestijnse auto's. De Israelische pers meldde van bovenvermelde feiten overigens alleen het vernielen van het huis van Shaludi.

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...