zaterdag 29 november 2014

Rechtbank schrapt zaak tegen Mubarak, een nieuw bewijs van de corrupte rechtspraktijken in Sisi's Egypte

Former Egyptian President Hosni Mubarak waves to his supporters as he returns to Maadi military hospital in Cairo November 29, 2014. REUTERS/Asmaa Waguih
Mubarak (86) wuift naar zijn supporters na zijn vrijspraak. (Foto Reuters)

Update: Enkele duizenden mensen hebben zaterdagavond op het Tahrir-plein in Cairo gedemonstreerd tegen de beslissing van de rechtbank om Mubarak zijn vrijheid te hergeven. Het was de grootste demonstratie sinds de nieuwe president Sisi aan de macht is. Hij vond plaats ondanks draconische veiligheidsmaatregelen. Onder meer traangas,. een waterkanon, tanks en beschietingen met rubberkogels werden ingezet tegen de demonstranten.Er vielen twee doden en negen gewonden; 85 mensen werden gearresteerd.

Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag de aanklacht terzijde gelegd tegen de voormalige president Hosni Mubarak dat hij schuld zou hebben aan de dood van 238 demonstranten tijdens de revolutiedagen van januari en februari 2011 die tot zijn afzetting leidden. Hetzelfde geldt voor vergelijkbare aanklachten tegen Mubaraks minister van Binnenlandse Zaken van destijds, Habib al-Adly, en vier van diens adjudanten, Ahmed Ramzy, Adly Fayed, Hassan Abdel Rahman and Ismail al-Shaer.
De uitspraak is een nieuw bewijs dat het militaire bewind van ex-veldmaarschalk Abdel-Fatah el-Sisi aan het hoofd staat van een staat waar het recht met voeten wordt getreden en de rechterlijke macht corrupt is. In totaal werden in de dagen van de 25 Januari revolutie van 2011 ongeveer 850 mensen gedood. Het niet-ontvankelijk verkalfen van de aanklacht tegen Mubarak, maar meer nog tegen zijn minister van Binnenlandse Zaken, Adly, en diens medewerkers, bevestigt dat niemand ooit voor hun dood verantwoordelijk zal worden gehouden. Eerder werden in diverse processen ook al politieagenten vrijgesproken, die demonstranten hadden gedood.
De uitspraak is extra schrijnend omdat een groot aantal kopstukken en aanstichters van de 25 januari revolutie, onder wie leiders van de 6 April Beweging, in de gevangenis zit, evenals duizenden Moslim Broeders, aanhangers van de in 2012 in de eerste vrije presidentsverkiezingen tot president gekozen Mohammed Morsi. Nog deze week werd een aantal van 78 kinderen tussen de 13 en 17 jaar tot straffen van tussen de twee en vijf jaar veroordeeld wegens deelname aan protesten. De kinderen,  aanhangers van de  Moslim Broederschap, ontkenden aan protesten te hebben deelgenomen en zeiden willekeurig te zijn opgepakt.  
Afgezien van deze uitspraak schoof de rechtbank ook aanklachten tegen Mubarak en diens zonen Ala'a en Gamal wegens corruptie terzijde. Dat betrof de zaak van het verkopen van aardgas onder de wereldmarktprijs aan Israel door de zakenman Hussein Salem. De aanklacht tegen Salem, die destijds naar Spanje was uitgeweken, ging eveneens van tafel. Mubarak en zijn twee zoons waren ervan beschuldigd Salem aan contracten te hebben geholpen in ruil voor vijf villa's die zij van hem hadden gekregen in het vakantie-oord Sharm el-Sheikh in de Sinai. Volgens de president van de rechtbank, Mahmoud al-Rashidi, had de behandeling van deze zaak te lang geduurd en kon de rechtbank er daarom geen uitspraak meer over doen.
Egyptes procureur-generaal, de hoogste aanklager, heeft besloten tegen de uitspraken in beroep te gaan. De zaken zullen dan voor het Hof van Cassatie komen.
Mubarak komt na de uitspraak meteen vrij. In mei werd hij tot drie jaar veroordeeld wegens het achteroverdrukken van overheidsgelden. Zijn zoons kregen twee jaar voor hetzelfde vergrijp. Hte begin van de straf werd gereekdn vanaf jhet moment dat hij wa gearresteerd. Dat was in 2011 en zijn tijd zit er nu dus op. De ex-president zat zijn straf overigens heel comfortabel uit in een militair ziekenhuis in de groene voorstad Ma'adi van Cairo.
De uitspraak in dit proces mag in zekere zin wel gelden als een soort sluitstuk van het proces van uitwissen van de revolutie die in 2011 plaatsvond. Corrupte zakenlieden zijn in ere herstelde, foute politie leiders kunnen weer gewoon aan het werk of zijn daar al lang mee begonnen, en het leger dat op 3 juli  een coup pleegde die nu door hen als de ''echte'' revolutie wordt aangeduid, is weer volop aan de macht. In feite zou je kunnen zeggen dat het leger Egypte nu al sinds de revolutie van 1952 regeert. Dat is ruim zestig jaar van militaire dictatuur.

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...