zondag 23 november 2014

Israelische militairen schieten man dood in Gaza, de eerste sinds de veldtocht van augustus

AFP Photo / Menahem Kahana
AFP Photo / Menahem Kahana
Israelische militairen hebben zondag een Palestijn doodgeschoten bij het grenshek van Gaza ten oosten van het Jabalya kamp.Het was de 32-jarige boer Fadel Mohammed Halawa. Hij was het eerste slachtoffer van Isarelisch geweld in Gaza na de Israelische inval van deze zomer die ongeveer 2.200 mensen het leven kostte.
Volgens zijn familie was Halawa op jacht naar zangvogels in domen bij de grens. Die brengen namelijk redelijk wat op op de markt in Gaza. Woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza zei dat Halawa was getroffen door een kogel in zijn rug. Bij aankomst in het ziekenhuis werd de dood vastgesteld.

Ma'an News meldt dat een Israelische militaire woordvoerder verklaarde dat twee mannen het grenshek naderden en dat de militairen waarschuwingsschoten in de lucht hadden afgeschoten. Daarna, toen de mannen niet reageerden, was gericht op de onderste ledematen geschoten. (Blijkbaar was daarbij heel goed gemikt, AbuP.)
Bij het staakt-het-vuren dat in augustus werd bereikt werd onder meer afgesproken dat de ''no go zone'' bij de grens die Israel eenzijdig had vastgesteld op 300 en soms wel 1000 meter, zou worden versmald. Maar vervolgbesprekingen die alle afspraken rond het staakt-het-vuren moesten vastleggen zijn steeds opnieuw uitgesteld.     

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...