dinsdag 18 november 2014

Vijf Israeli's gedood bij aanslag op synagoge in Jeruzalem, twee aanvallers doodgeschoten

The aftermath of the attack.
(Foto YNet)

Updated . Vier Israeli's zijn dinsdagmorgen gedood en verschillende anderen gewond, van wie vier ernstig, bij een aanval van twee Palestijnen op een synagoge in de wijk Har Nof van West-Jeruzalem. Een van de gewonden overleed een dag later, zodat het dodental steeg naar vijf. De twee aanvallers drongen de Kehillat Bnei Torah synagoge binnen met messen, een bijl en een vuurwapen en viel mensen aan die daar aan het bidden waren. De twee daders werden daarna doodgeschoten door de politie in een vuurgevecht waarin ook twee agenten gewond raakten. "
Premier Netanyahu naar aanleiding van de aanslag op tot het houden van een speciale zitting van zijn ''veiligheidskabinet'', dinsdagmiddag. Hij legde de schuld voor de aanslag bij Hamas en de Palestijnse president Abbas die hiertoe zouden hebben opgehitst.
"Dit is een rechtstreeks gevolg van de ophitsing door Hamas en Abu Mazen (Abbas), ophitsing waar de internationale gemeenschap onverantwoordelijk genoeg geen aandacht aan geeft. We zullen met harde hand reageren op deze brutale moord op Joden die gingen bidden en werden getroffen door deze weerzinwekkende moord.''
De twee aanvallers werden door Israelische media en Palestijnse bronnen geïdentificeerd als Ghassan Abu Jamal en zijn neef Udayy uit Jabal al-Mukabbir in Oost-Jeruzalem. Volgens Kanaal 1 van de Israelische tv zouden de twee banden hebben met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).
Woordvoerder Sami Abu Zuhri van de beweging Hamas zei in een verklaring dat de aanslag een antwoord was op de "voortdurende Israelische misdaden tegen de Aqsa moskee". Hij riep de Palestijnen op meer vergelijkbare aanvallen uit te voeren. "De operatie in Jeruzalem was een reactie op de executie van de martelaar Al-Ramouni," voegde Abu Zuhri eraan toe, met een verwijzing naar de buschauffeur die zondag hangend in zijn bus was aangetroffen.
Ook de Islamitische Jihad-beweging reageerde. ´´De operatie in Jeruzalem was een vanzelfsprekende reactie op de misdaden bedreven door de Israelische bezetting en de kolonisten, " aldus een verklaring.
De Palestijnse president Abbas veroordeelde de aanval. "We veroordelen alle vormen van geweld van alle kanten, en eisen dat er een einde komt aan de invasies van de Aqsa/moskee, de provocaties van de kolonisten en de ophitsing van sommige ministers in de Israelische regering,´´ aldus Abbas. "Het is tijd om een einde te maken aan de bezetting en aan alles dat geweld en spanningen veroorzaakt.´´

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Leo zei:

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft er bij Palestijnse leiders op aangedrongen de aanslag van vanochtend te veroordelen. Hij noemde de aanslag “pure terror”. Ook roept hij de Palestijnse leiders op om op te houden met ophitsing.

Abu, nu hoor je het ook eens van een ander wie de echte schuldigen zijn van deze bloedbaden en gruwelijke moorden. Maar natuurlijk weet je het weer beter dan Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse inlichtingen diensten e.d.

Elisabeth zei

Abbas veroordeelt geweld altijd, terwijl Netanyahu de zaak ophitsts. Kerry weet niet waar hij het over heeft, zoals de meeste Amerikaanse politici.
Dat Abu er meer van weet en het inderdaad beter weet dan mensen als Kerry is een beetje een open deur intrappen.

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Mahmoud Abbas heeft, zoals je hierboven kunt lezen, de aanslag veroordeeld. Hij deed dat in bewoordingen waarin ik me, hoewel bepaald geen aanhanger van Abbas, geheel kan kan vinden.
Intussen doe jij net alsof het feit dat Kerry iets zegt maatgevend is. Je vergeet dat de VS de laatste 40 jaar niet minder dan 41 keer hun veto hebben gebruikt om resoluties in de Veiligheidsraad tegen te houden waarin Israelische agressie, moorden, diefstal van land en bouwactiviteiten in bezet gebied werden veroordeeld. Dat zegt iets over de zogenaamde onpartijdigheid van de VS. Nog afgezien van hun aanpak bij de zogenaamde vredesbesprekingen, waarbij ze bijv. de laatste keer weigerden uit te gaan van de grenzen van 1967, die onder het international recht als basis voor een regeling zouden moeten dienen.

Anoniem zei

Leo zei:
Ja natuurlijk veroordeelt Abbas het geweld. Maar wel eist gelijk het vertrek van Israel uit de Westelijk Jordaanoever (incl. Oost Jeruzalem) anders ....... Dit is geen veroordelen van geweld maar een dreigement en ophitsing! Hij matigt zijn toon alleen maar omdat hij zoveel geld krijgt van Amerika en Europa. Ik krijg de indruk dat er een wedloop aan de gang is tussen de verschillende Palastijnse partijen wie de meest radicale eisen kan stellen en men is bezig de Palastijnse bevolking op te hitsen. De achtergrond hiervan is natuurlijk het ´succes´ (noem het maar succes; zo veel vermijdbare doden) van de afgelopen oorlog in de Gazastrook van afgelopen zomer en de opkomst van IS in de regio.

Abu Pessoptimist zei

Ja Leo,
dat heb je scherp gezien. Abbas had moeten zeggen dat dit bewijst dat de Palestijnen niet deugen en dat hij best begrijpt dat de Israeli´s de Westoever bezet houden, nederzettingen bouwen, de Aqsa-moskee opeisen en de Palestijnen er flink onder houden. Hij had moeten zeggen dat hij niet begrijpt dat Palestijnen daarom boos worden en lelijke dingen gaan doen.

André Meijerink zei

Beste heer Hijmans
als Abbas de aanslag echt wil veroordelen, dan moet hij niet doen alsof de aanslag een logisch gevolg is van 'provacaties' of 'ophitsing'. Leo heeft een punt als hij zegt dat Abbas in feite de aanslag in de synagoge niet veroordeelt.
Vr.gr.,
André Meijerink

Martijn zei

Leo,

Natuurlijk eist Abbas het vertrek van Israël van de Westoever en uit Oost-Jeruzalem. Dat vertrek is hoog tijd, niet alleen omdat de Palestijnen recht hebben op zelfbeschikking in hun eigen staat, maar ook omdat Israël met de bikkelharde bezetting een uiterst vruchtbare voedingsbodem voor Palestijnse radicalisering in stand houdt.

Daaraan refereerde vanmiddag de Duitse minister van BuZa Steinmeier, die zijn harde veroordeling van de aanval op de synagoge liet volgen door de woorden: ‘I hope it will act as a loud wake‑up call. The tensions could quickly lead to an outbreak of violence. The combination of the many unresolved political issues and religious confrontation lends the already serious conflict a a perilous new dimension.’

Die woorden blijken zoals verwacht niet besteed aan Netanyahu en zijn mede-scherpslijpers (Bennett, Lapid), die Abbas beschuldigden van opruiing en die riepen om vergelding, te beginnen met het opblazen van de huizen van de daders.

Yoram Cohen, hoofd van de Shin Bet, weerlegde de beschuldigingen van Netanyahu cs aan het adres van Abbas, en wees erop dat acties van Israëlische heethoofden in de afgelopen maanden de huidige spanningen hebben veroorzaakt. ‘We moeten er nu juist alles aan doen om de gemoederen tot bedaren te brengen’, stelde hij. Ik vrees dat zijn gezond verstand niet aan zijn politieke bazen besteed is.

Abu Pessoptimist zei

André Meijerink,
mooi dat weten we dan ook weer. Niet de bezetting, Joodse pogingen om heer en meester te worden van de esplanade van de Aqsa-moskee, of de liquidatie van arrestanten zijn aanleiding geweest voor deze wandaad. Nee, het feit dat Abbas er iets van had gezegd en dus de daders heeft opgehitst, zoals Netanyahu zei. Abbas had dat gewoon moeten toegeven. Palestijnen hebben immers geen rechten, wat dacht hij wel.....

Titus zei

Volgens internationaal recht mogen bezette volkeren overgaan tot geweld (zoals bijvoorbeeld Nederland tegen bezetting door Duitsland geweld mocht gebruiken).

Maar geweld tegen burgers verwerp ik. Zeker als het in religieuze lokaties plaatsvindt.

Israel moet ook snappen dat Palestijnen zo slecht worden behandeld, dat je ongeleide projectielen door krijgt.

Anoniem zei

Leo zei:
1967 is al heel lang gelden; bijna 50 jaar (meer dan twee generaties). De Westelijke Jordaanoever is toen veroverd in een oorlog (die Israel niet is begonnen en bedoeld was de Joden uit Israel te verdrijven). Abu was je dat vergeten! Oost-Jeruzalem is ook veroverd en maakt onderdeel uit van Israel. Dat kan je leuk vinden of niet maar dit zijn de feiten.

Natuurlijk geeft Israel Oost-Jeruzalem niet op en meer waarschijnlijk ook niet delen van de Westelijke Jordaanoever. In geen enkel vredesplan is dit zo besproken. Abas weet dat natuurlijk ook en bedrijft daarom haatzaaien en ophitserij.

De echte vraag is waarom doet hij dat nu en in de afgelopen maanden. Bang voor zijn eigen positie. Verkiezingen zijn al jaren over-due en worden elke keer met een smoes uitgesteld en afgekocht met geld (gegeven door Europa en Amerika).

Abu Pessoptimist zei

Leo,
En dat zegt iemand die wil discussiëren ''op basis van feiten en argumenten''. Het enige dat klopt in wat je schrijft is dat de verkiezingen overdue zijn. De rest is bullshit. Ik ga er niet op in. Misschien dat iemand anders je wil tegenspreken, maar ik discussieer liever op basis van feiten.

Anoniem zei

Leo, in mijn boek staat dat jouw huis en tuin van mij zijn. Dat ik daar de vruchten van mag plukken, mijn spullen daar mag zetten, jouw mag treiteren tot je helemaal gek wordt, je kinderen alles mag ontzeggen, je toestemming moet vragen of jij /jouw familie naar een dokter mag, mijn riolering laat ik op jouw tuin uitkomen en op je dak zet ik een post neer zodat ik de gehele omgeving kan bekijken en beveiligen tegen mensen zoals jij. Hoelang denk je het vol te houden of denk je dat dit niet in boeken staat en het onzin is.
gr. Jose

Anoniem zei

Leo zei:
Je hebt helemaal gelijk. Het is waar dat sommige kolonisten zich inderdaad niet behoorlijk gedragen/misdragen. Dat het Israelische leger en politie maatregelen moet nemen om de veiligheid proberen te garanderen is echter wat anders. Het is natuurlijk niet altijd leuk en kan vervelend zijn maar als dit doden/moorden en gewonden voorkomt is dit mijn inziens een noodzakelijk kwaad. Dat zou in Europa ook gebeuren. Kijk wat in Antwerpen gebeurt in de Joodse wijk. Stikt het ook van de politie die alles in de gate houden.

Trees zei

Ik las net een artikel in Yedioth Ahronot, een Israelische krant, waarin gesteld wordt dat de 10 "rustige jaren" voorbij zijn. Ik heb me er vaak over verbaasd hoe men in de media het altijd had over "relatively calm", terwijl ik wist dat er net die dag weer palestijnse doden waren. Terwijl er iedere nacht tussen de 6 en 20 mensen in de West bank opgepakt worden, terwijl we in deze laatste 10 jaren 3 grote aanvallen op Gaza hebben gehad, waarin duizenden mensen omgekomen zijn, tientallen mensen doodgeschoten in de West Bank en Jerualem, Maar toch waren het "10 rustige "jaren. Wat na de gebeurtenis van gisteren weer blijkt is dat Palestijnse levens niet zoveel waard zijn. Men schrikt als Joodse ISraeliers omkomen, en verder zal het ze een worst wezen.Hier de link van dit artikel. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4593667,00.html

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...