woensdag 5 november 2014

Nieuwe rellen op de ´´Tempelberg´´ door bezoek grote aantallen fanatieke Joden

Jewish right-wing activists wait outside of Temple Mount on Wednesday morning as announcement arrives the site will be closed for the day. (Photo: Eli Mandelbaum)
Een lange rij Joodse ´Tempelbergenthousiastelingen´ wacht om toegelaten te worden tot de esplanade van de moskeeën, vroeg in de ochtend van woensdag (Foto YNet/Eli Mandelbaum).

Geheel volgens de verwachtingen zijn woensdag opnieuw hevige rellen uitgebroken op de esplanade van de Aqsa-moskee (Tempelberg) in Jeruzalem. De meeste Israelische kranten - en ook buitenlandse persbureaus - meldden de officiële Israelische lezing dat Palestijnen met stenen en vuurwerk begonnen te gooien De politie had daarop de esplanade bestormd, die schoongeveegd, de deuren van de Aqsa moskee met kettingen afgesloten en vervolgens het gebied tot no go zone verklaard voor iedereen beneden de 50 jaar. Bij dit schoonvegen van het terrein, met traangas, sponskogels en stungranaten, werden overigens ten minste 20 mensen gewond, van wie twee ernstig. Een van he werd door een sponskogel aan het hoofd geraakt.
Maar ... wat de officiële Israelische lezing niet vermeldde, was dat de rellen uitbraken nadat de Israelische politie een grote groep rechtse Joden had toegelaten de daar kwamen om te bidden voor het heil van Yehuda Glick, de Tempelenthousiast die vorige week werd neergeschoten, en voor het recht van Joden om op de tempelberg te bidden en er een nieuwe tempel te bouwen.
(צילום: אלי מנדלבאום)
(Foto YNet/Eli Mandelbaum)

Organisaties als het Temple Heritage Fund van Glick en verwante verenigingen die de moskeeën weg willen hebben van de Tempelberg, hadden Joden opgeroepen om deze woensdag met duizenden te komen, en daarop hadden de moslimautoriteiten van de Waqf de gelovigen opgeroepen om naar de esplanade te komen om de Aqsa-moskee te  verdedigen. Ook Israelische Palestijnen waren naar de Tempelberg getogen, onder wie de leden van de Israelische Knesset, Hanine Zoabi en Ibrahim Sarsur, zij werden echter in tegenstelling tot de met grote gebreide keppels en tallitot (gebedssjaals) uitgeruste kolonisten, niet toegelaten.

De ´´omissie´´ van de Israëlische pers om te vermelden wat vooraf ging aan het gooien van stenen en vuurwerk door Palestijnen,  (YNet was overigens een uitzondering) betekent natuurlijk weer wel dat Israel in staat is ´´fanatieke Palestijnen en intolerante moslims´´ de schuld te geven van de botsing.  De rellen op de esplanade sloegen daarna over naar andere wijken in Jeruzalem, waar zich al sinds juni vrijwel onafgebroken botsingen voordoen. Premier Netanyahu had een paar dagen geleden met name parlementsleden opgeroepen om terughoudend te zijn ten aanzien van de Tempelberg en  tevens - onder meer als reactie op de ongerustheid over de situatie van het buurland Jordanië, gezegd dat er geen plannen bestaan om de ´´status quo´´ op de Tempelberg te veranderen. Je kan je afvragen hoe serieus die opmerkingen waren, als ondertussen wel een manifestatie als van deze woensdagochtend wordt toegelaten.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Leo zei:
Beste Abu, Nu begrijp ik er niets meer van de stichting van Glick
(Temple Heritage Fund) wil helemaal niet de moskeeen afbreken. Dit schreef je zelf enige artikelen geleden. Nu beweer je weer wat anders. Wel eerlijk blijven he. Het enige dat de demonstranten nu willen is bidden op het plein van de Tempelberg. De plaats is ook voor hen een heilige plaats en niet alleen voor Moslims. De tijden van het Ottomaanse rijk zijn allang voorbij en zij dienden te beseffen dat andere goddiensten ook rechten hebben en gelijkwaardig zijn. De Waqf, die nog stamt uit de uit van het Ottomaanse rijk, is de zelfde instelling waaraan niet-Moslims vroeger extra belasting moesten betalen voor het zijn van Jood of Christen en heeft daarom een beladen naam en reputatie. Beetje vreemd dat een goddienstige instelling indirect oproet tot geweld tegen andersgelovigen. Riekt naar discriminatie.

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Wat Iemand ZEGT, hoeft nog niet altijd te zijn wat hij meent. Glick van de Temple Mount Heritage Fund (ik schreef de naam fout) zegt dat hij een gebouw wil voor alle geloven. Dat klinkt reuze tolerant, maar vrije toegang voor Israeli´s op de Tempelberg en zo´n gebouw betekent dat de heerschappij over de plek overgaat op Israel. Meer hoef ik daar niet over te zeggen.
Los daarvan werd Glick neergeschoten na een conferentie waar behalve hijzelf tal van mensen aan deelnamen die al jarenlang roepen dat de moskeeèn moeten worden opgeblazen, c.q. afgebroken en naar Saoedi-Arabiè gestuurd. Ook wat dat betreft is verder commentaar overbodig.
De Waqf was overigens niet de stichting die jizya hief, de belasting die Joden en christenen onder het kalifaat moesten betalen in ruil voor hun status als aanhangers van een beschermde godsdienst.

Gennadi zei

'Israelische politie een grote groep rechtse Joden had toegelaten'.

Ik ben zelf rechts en ik vind rechts zijn helemaal normaal maar toch... Hoe weet jij dat deze Joden rechts zijn. Ik denk dat veel van deze Joden kiboetsim zijn en die zijn grotendeels links.

Ik neem aan dat jij geen probleem vindt dat de moslims op hun 'heiligste' plek met de stenen en vuurwerk gooien? Ik kan nauwelijks voorstellen dat de Joden tegen de Westmuur de stenen zullen gooien. Of de christenen in de Geboortekerk.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Deze Joden zijn voor herbouw van de Tempel, dat is over het algemeen niet een hobby van links. Zij dragen ook grote gebreide wollen keppels en de arba kanfous (kleine tallit), de kleding van rechts-religieuze zionisten. Ik weet dat het onder uiterst rechts soms gewoonte is te spreken van kibbutsim in de bezette gebieden, maar ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik liever het woord ''nederzettingen'' gebruik.
Ik denk inderdaad dat Joden niet zo gauw stenen naar de westelijke muur gaan gooien, of christenen in de Heilig Grafkerk (alhoewel de verschillende soorten christenen elkaar daar soms wel te lijf gaan) , maar deze plaatsen worden dan ook niet bedreigd door Joden die deze plaatsen willen afbreken of willen overnemen van de mensen die er bidden.

Gennadi zei

Ik zie op de foto zo goed als geen gebreide keppels. De meeste mensen zijn in de seculiere kleding met gewone petjes.

Als ik ervaar bepaalde plek als heilig (zelfs de heiligste plek in mijn religie) zou ik nooit stenen gooien aan de mensen die op dezelfde plek komen te bieden. Het is pure schending van heiligdom. Zo te zien haat tegen de Joden is veel sterker dan respect voor de eigen heiligdommen.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Misschien moet je even op de tweede foto kijken voor de keppels.
Wat betreft het gooien van stenen, heb je makkelijk praten. Jij weet niet hoe het is als mensen staan te dringen om je je heiligste plek af te pakken (want daar komt het op neer). En trouwens als die plaats zo heilig is voor Joden, waarom schiet de Joodse politie daar dan zo'n beetje haar hele dagrantsoen aan sponskogels, en stun- en traansgasgranaten af? Is hun haat tegen (en minachting van) de Palestijnen dan niet veel sterker dan hun respect voor de heiligdommen?

Anoniem zei

Wie zegt niet dat de geheime dienst stenen en vuurwerk heeft gegooid , denk je niet dat de Palestijnen niet gecontroleerd worden en je niet zomaar met vuurwerk en stenen kunt binnenkomen?
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

José,
Stenen hoef je niet mee te brengen naar het terrein van al-Aqsa, die zijn daar al in overvloed. En vuurwerk is natuurlijk best makkelijk mee te smokkelen. Maar ik was er niet bij. ik kan alleen zo goed mogelijk weergeven wat er van twee kanten wordt gezegd en geschreven.

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...