vrijdag 14 november 2014

Jeruzalem: Palestijns jongetje van 11 nagenoeg blind na schot met sponskogel

Saleh Mahmoud (Foto: Ma'an)
Een jongetje van 11 dat donderdag bij onlusten in de wijk Issawiya van Jerruzalem met een sponskogel in het gezicht werd geschoten, zal daardoor nagenoeg blind blijven. Muhammad Abu al-Hummus van het plaatselijke buurtcomité vertelde Ma'an dat Saleh Samer Attiyeh Mahmoud tussen zijn ogen was getroffen. Dat had een zware bloeding aan zijn neus veroorzaakt, evenals het verlies van het gezichtsvermogen in zijn linkeroog. Ook het gezichtsvermogen in zijn rechteroog is ernstig verminderd, aldus Abu Hummus.
De rellen in Issawiya braken uit tijdens protesten van de inwoners tegen het sluiten door de Israeli's van van drie van de vier ingangen van het dorp (Issawiya is eigenlijk meer een zelfstandig dorp dan een wijk).

Sponskogels zijn gemaakt van hard plastic met een rubber kop en worden afgeschoten door dezelfde wapens waarmee traangas- en stungranaten worden afgeschoten. De Israelische politie heeft deze kogels in
Jeruzalem in gebruik genomen in plaats van de met rubber overtrokken stalen kogels. De schietinstructie vermeldt dat ze alleen mogen worden afgeschoten op het onderlichaam. 

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

"Sponskogels zijn gemaakt van hard plastic met een rubber kop en worden afgeschoten door dezelfde wapens waarmee traangas- en stungranaten worden afgeschoten."

Daar is weinig 'spons' aan, aan die 'sponskogels'...

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...