donderdag 27 november 2014

Stom stukje II: hoe Annabel giftig uitviel tegen een Kristallnachtherdenking

Kerstzweer @ GSHQ
Nanninga
Een karweitje dat een tijdje is blijven liggen omdat ik andere dingen te doen had - een vervelend corvée ook, maar wel één dat nog moest worden gedaan - is reageren op de berichtgeving op rechtse internetsites over de Kristallnachtherdenking van 9 november. Die was dit jaar nogal verbazend. Het was ook eigenlijk helemaal geen berichtgeving. Dat woord slik ik in, het was eigenlijk meer een vorm van 'framing' of gewoonweg smaad.
Ik weet niet of u dat verschijnsel kent dat mensen iets beschrijven wat u hebt bijgewoond en dat u het dan niet herkent. Als journalist ben ik er een paar keer getuige van geweest, en ik vermoed dat andere journalisten het ook wel eens hebben meegemaakt. Je bent ergens geweest, hebt erover geschreven, en vervolgens lees je in een concurrerende krant een verslag van een collega die er ook bij moet zijn geweest, maar het geeft je de sensatie alsof je eigenlijk een heel andere gebeurtenis hebt meegemaakt dan die meneer van die andere krant.
Zo'n ervaring had ik dit jaar ook na de Kristallnachtherdenking waarvan ik zelf een van de organisatoren was geweest.
Ik was er, kondigde de sprekers aan en het verliep allemaal zoals het hoort: waardig en volgens velen ook indrukwekkend. (Wie nieuwsgierig is raad ik aan naar deze site te gaan, daar staan de speeches en is het ook allemaal te zien op video). Maar vervolgens las ik een dag later op de nieuwe prachtsite voor rechts en ultra-rechts in Nederland, ''Jalta'', dat ik een herdenking had bijgewoond die bol stond van ''giftige Israelhaat''. Verrassend wel hoor, zoiets. Niemand van de mij bekende aanwezigen had namelijk die avond iets hatelijks opgemerkt, laat staan iets giftigs. En Israel was zelfs niet één keer genoemd.
Hoe komt zoiets dan toch in de wereld, zul je vragen. Wel, de auteur van het stukje was de nieuwe adjunct-hoofdredacteur van Jalta, Annabel Nanninga. In een video waarin ze wat opschepperig uitlegde waarom ze van de eveneens rechtse site De Dagelijkse Standaard Geen Stijl was overgelopen, zegt ze dat ''andere journalistiek'' haar te politiek correct was met name over moslims en de islam, dat journalism is what other people don't want you to publish. Dat ze daar op Geen Stijl al over scheef maar dat bij Jalta nog meer gaat doen. Dat ze haar dossiers en haar netwerken kent en dat ze bij Jalta meer de diepte in zal gaan. Blijkbaar krijg je dan als resultaat van deze aanpak zo'n stukje als dit:
Kort na het begin van De Haan’s speech (De Haan was de eerste spreker, AbuP.) ontvouwden enkele aanwezigen onder aanvoering van blogger Keesje Maduraatje de Israëlische vlag. Dit tot ongenoegen van de aanwezigen, die morden dat ze ergens anders moesten gaan staan met die vlaggen, en dat dit een ‘politiek statement’ was dat hier niet thuishoorde. De ironie van het willen verbieden van politieke statements op een militant linkse bijeenkomst ontging de omstanders kennelijk, en ook het verbieden van een vlag op de openbare weg geeft op zo’n dag een wat vieze smaak in de mond. “Mijn hele familie is in de oorlog vermoord” schreeuwde een mevrouw, die dat kennelijk een prima argument vond om resoluut “weg met die dingen!” te eisen. De vlagdragers trokken zich er niets van aan en De Haan vervolgde zijn betoog.

Los van de vraag of die dingen daar echt zo zijn gezegd of geschreeuwd (ik, en ook anderen, hebben ze niet gehoord, hoogsten een geïrriteerde opmerking van iemand die vond dat die vlaggendragers zich al wat te opdringerig tegen het publiek aanschurkten), blijkt hier dat mevrouw Nanninga die zegt haar dossiers te kennen, hier toch even niet op de hoogte is van de geschiedenis. Waarschijnlijk een blanco pagina in één van haar dossiers. Anders had ze geweten dat deze Kristallnachtherdenking al een paar keer bezoek heeft gehad van ene Ben Kok, een malloot die zich ''joods- christelijke pastor'' noemt. Hij en zijn volgelingen hulden zich daarbij steevast in Israelische vlaggen met de bedoeling de herdenking in de war te sturen. Iets wat nog werd onderstreept doordat ze ook uitbarstten in bet zingen van het Israelische volkslied, HaTikva. Nanninga wist dat blijkbaar niet. En als ze echt op zoek was geweest naar ´´verdieping´´ had ze natuurlijk gewoon een vraag moeten stellen. Aan mij, iemand anders van de organisatie, of de politie. Dan had ze te horen gekregen dat Kok en zijn vrienden van de politie een waarschuwing hadden gekregen om op een afstand te blijven (waar ze zich niet aan hielden) en dat hen verboden was te gaan zingen, in welk geval ze zouden worden afgevoerd.
Annabel had dat journalistieke abc-tje voor het gemak even achterwege gelaten, zodat ze ongehinderd door kennis van zaken comfortabel met een conclusie kon komen over ''giftige haat''. Slordig wel, deze omissie. Maar misschien was dit ook precies de bedoeling geweest. Je zou dat in ieder geval kunnen gaan veronderstellen bij het lezen van de eerste regels van haar verdiepende stukje:
 Op 9 november zijn er in Amsterdam steevast twee Kristallnachtherdenkingen. De officiële, van het Centraal Joods Overleg, is in de Portugese synagoge met een wandeling naar de Hollandsche Schouwburg na afloop. En er is de alternatieve herdenking van diverse actiegroepen, verenigd in het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Onder meer de Internationale Socialisten, Een Ander Joods Geluid en het Palestina Komitee maken deel uit van dit platform, wat meteen de animositeit tussen beide herdenkings-organisaties verklaart: de herdenking van het Platform is politiek geladen, anti-Israëlisch en men kan zich afvragen in hoeverre de terreurnacht van 9 november 1938 centraal staat op hun bijeenkomst. Er lijken vooral parallellen met het heden te moeten worden gezocht, en het vermeende slachtofferschap van minderheden anno 2014 kan op meer compassie rekenen dan het lot van de Duits-joodse burgers destijds.
Het is een opsomming van de adjunct-chef van Jalta die een flink aantal onjuistheden bevat. In de volgorde van Nanninga: 1) Twee herdenkingen zijn er niet steevast, maar pas sinds 2011. Het Platform hield zijn herdenkingen al sinds 1992, het Centraal Joods Overleg probeerde in 2010 die herdenking te saboteren met het argument dat linkse groepen die kritisch tegenover Israel staan geen gebeurtenis als de Kristallnacht mogen herdenken, en begon in 2011 met een eigen herdenking. 2) De CJO-herdenking is dus in feite de ''alternatieve'' herdenking, niet die van het Platform, 3) de groepen die Nanninga noemt maken inderdaad deel uit van het Platform, maar de herdenking is niet politiek-geladen, Israel is nog nooit ter sprake gebracht en de terreurnacht van 9 november staat - aantoonbaar, alle sprekers en hun speeches staan op deze site -  altijd centraal. 4) Het is juist dat er parallellen met het heden worden gezocht, het is onze mening dat uit het lot dat de Joden destijds ten deel viel en de omstandigheden omtrent de gebeurtenissen van destijds lessen kunnen worden getrokken voor het heden - zoals trouwens bij elke herdenking dient te gebeuren die die naam verdient.
Nanninga, denkt over deze dingen allemaal anders. De manier waarop ze de feiten opdient, waarbij ze klakkeloos de onzin nabouwt die destijds al over deze herdenking is uitgestort door onder meer Esther Voet, toen nog hoofdredacteur van het NIW nu directeur van het CIDI, of de onvermoeibare rechtse neuzelaar Carel Brendel, de wijze waarop ze het vlaggen-'' incident'' oppimpt, wijzen daar al op. En de manier waarop ze haar stukje besluit laat er geen enkele twijfel meer over bestaan wat haar intentie was: een lekker stukkie maken om die linkse rakkers eens even goed der waarheid te vertellen:
Zolang we kennelijk nog steeds bezig zijn een tweede Kristallnacht te voorkómen, en Israëlhatende linksfietsers samen met moslims optrekken om het leed van die nacht vooral op zichzelf te betrekken, is deze alternatieve herdenking meer dan alleen potsierlijk. Het is een giftig staaltje antisemitische ontkenning van wat er toen gebeurd is en nu weer dreigt te gebeuren: welig tierende jodenhaat waar de slachtoffers zelf de schuld van krijgen. 
Het een tirade die uit de lucht komt vallen, nergens op is gebaseerd behalve op haar eigen vooringenomenheid en haar supersloppy nieuwsgaring, en uiteraard kwetsend is voor de deelnemers en toehoorders aan deze herdenking van wie een niet te verwaarlozen aantal trouwens net zo Joods is als de aanhang van het CJO. Dat zal Nanninga overigens een zorg zijn. Subtiliteit is net zomin een kwaliteit als oprechte journalistieke nieuwsgierigheid van deze dame, die onder meer bekend werd door haar grapjes over ''dobbernegers'' (vluchtelingen uit Afrika die verdrinken in de Middellandse Zee) en ebola als oplossing voor de vluchtelingenstroom. In de rechtse Nederlandse ''scene'' wordt ze echter blijkbaar onvoorwaardelijk geloofd. De bevriende site De Dagelijks Standaard nam haar stukje deels over onder de kop ''Alternatieve Kristallnachtherdenking vol van jodenhaat'' en ook The Post Online van Bertje Brussen verwees naar Annabel.  Heel betrouwbare journalistiek. Zo leer je nog eens wat over de geloofwaardigheid van rechtse sites. Maar verontrustend is het tegelijkertijd ook wel. Zoals destijds, voor de oorlog, in tal van Europese landen (echt niet alleen in Duitsland) de fascistische journalistiek geen enkele moeite meer deed om iets anders dan de eigen van te voren al vaststaande waarheid neer te pennen, zo is ook rechts Nederland hard op weg om zich het zicht op het eigen gelijk door geen enkel hinderlijk feit meer te laten ontnemen. Wat mij betreft wellicht een goed onderwerp voor onze Kristallnachtherdenking van volgend jaar.....

9 opmerkingen:

Anja Meulenbelt zei

'Pastor' Ben Kok had ook een leuke: die beweerde dat de Kristallnachtherdenking afkomstig was van het Gretta/Dries/Anja clubje. Gretta en Dries hebben we er nooit gezien, ook niet bij het Platform, en ik zat ook al niet in de organisatie al ben ik een trouwe gast. Kok had het ook nog even over Fatima Eilatik die er niet was. Die zat vast in Eilat waar ze vandaan komt, samen met Gretta en Dries die er ook al niet waren.
Wat maar goed was, want de Kristallnachtherdenking is er toch alleen om onze
'linkse multicul pro-islam en anti-Israel ideologie uit te dragen' volgens de 'pastor'.
Anja Meulenbelt

Anoniem zei

Annabel: "en ook het verbieden van een vlag op de openbare weg geeft op zo’n dag een wat vieze smaak in de mond. “Mijn hele familie is in de oorlog vermoord” schreeuwde een mevrouw, die dat kennelijk een prima argument vond om resoluut “weg met die dingen!” te eisen."

Het was Burgemeester Van der Laan die voor de pro-Gaza betoging in augustus hakenkruizen verbood. Daarmee ook de Nazi-vlag, en dus mijn bord: "vlag van Israel = vlag van Nazi-Duitsland".

(En toen gebeurde er dit: in de Zwarte Piet discussie mag de burgemeester zich *alleen maar* bemoeien met openbare orde, zegt de Rechtbank; niks grondrechten).

Egbert

Titus zei

Ik snap de relatie tussen de laatste 2 alinea's nu niet. Bedoel je dat er klassenjustitie gaande is?

Abu Pessoptimist zei

Nee Titus,
Ik weet niet hoe je aan die vraag komt. Ik bedoel dat de manier waarop rechtse sites geen moeite doen om de feiten te achterhalen maar opschrijven wat ze van tevoren al dachten en elkaar daarbij klakkeloos overschrijven, bedenkelijk lijkt op de manier waarop de fascistische journalistiek van de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw te werk ging.

Elisabeth zei

Beste Egbert,
"vlag van Israel = vlag van Nazi-Duitsland" is niet een leuze waar ik achter sta en ik zou me ongemakkelijk voelen om mee te lopen in een demonstratie met een dergelijk spandoek.
Groeten,
Elisabeth

Keesjemaduraatje zei

Lonneke Lemaire zei tegen ons dat we ergens anders moesten gaan staan. Een andere mevrouw riep inderdaad iets over haar familie die uitgemoord was.
Abupessoptimist verzint er nu zelf iets bij, want Ben Kok heeft geen contact met de politie gehad en er is ook niet gezegd dat we niet mogen zingen.

Abu Pessoptimist zei

Keesje,
Ik heb die mevrouw die iets riep niet gehoord, en inderdaad heeft Lonneke gezegd dat jullie niet zo opdringerig moesten doen. Maar ik verzin niets. Dat is niet mijn specialiteit, daar ben jij echt veel beter in. Mijn bron was de politie, die ons vertelde dat ze met Ben Kok en zijn discipelen contact hadden gehad terwijl hij in café Amstelhoek zat om zijn actie tegen de herdenking voor te bereiden.

Keesjemaduraatje zei

Dat is echt niet waar. Ik was er de hele tijd bij. Er is niks voorbereid en er is geen gesprek met de politie geweest.

Abu Pessoptimist zei

Keesje,
Dat is dan niet zo mooi. Een jokkende vrouwelijke politie-agent. Ik zal ze erop aanspreken.

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...