maandag 24 november 2014

Kabinet-Netanyahu achter controversiële wet die bepaalt dat Israel ''natiestaat is van het Joodse volk''

Het Israelische kabinet heeft zondag in principe een wet aanvaard waarin Israel het ''historische vaderland en de natiestaat van het Joodse volk'' wordt genoemd. De kabinetszetting verliep stormachtig, want het gaat om een uiterst controversieel plan dat door tegenstanders ''een misdaad jegens de democratie'' en de definitieve bezegeling van de tweede rangs status van de Arabische minderheid wordt genoemd. Veertien ministers stemden voor, de vijf ministers van Yair Lapids Yesh Atid-partij plus Tzipi Livni van Tnua stemden, na stevige woordenwisselingen,  tegen. 
Het voorstel was overigens een gematigder versie van twee wetsontwerpen van uiterst rechtse Knessetleden, één van Ayelet Shaked en Yariv Levin, en het andere van Zeev Elkin. In de oorspronkelijke versies was sprake van het afschaffen van Arabisch als tweede officiële taal, en van het principe dat het democratische karakter van de staat ondergeschikt is aan het Joodse karakter ervan. Naar het zich nu laat aanzien gaan die passages eruit, want de drie indieners van de twee voorstellen zullen hun voorstellen intrekken, in ruil voor een gematigder versie van premier Netanyahu zelf, die gebaseerd is op 14 principes die nog verder moeten worden uitgewerkt, maar die in ieder geval bepalen dat alle burgers dezelfde persoonlijke rechten hebben.
Er staat overigens nog wel in dat Joden automatisch het recht op immigratie hebben, dat zij de vlag, het volkslied en de de feestdagen bepalen. Netanyahu's versie gaat later deze week naar de Knesset.
De kritiek op het voorstel was niet  mals. Yehuda Weinstein, Israels advocaat generaal, had gesteld dat het een aanslag was iop Israels democratische stelsel, de voorzitster van de linkse partij Meretz,  Zahava Gal-On, zei dat Netanyahu en zijn partners van de rechtervleugel een "misdaad begaan tegen Israels democratie en verantwoordelijk zullen zijn voor voor een van de zwartste vlekken op de Israelische wet'', terwijl Israels Arabische bevolking tweede klas burgers zouden worden. De voorzitter van de commissie voor Immigratie van de Knesset, Yoel Razbozov, zei dat de wet diegenen discrimineert die wel vallen in de termen van de Wet op de Terugkeer (die mensen met één joodse grootouder het recht op het Israelische staatsburgerschap geeft) maar toch niet halachisch Joods zijn  (daaronder vallen  bijvoorbeeld enkele honderdduizenden immigrés uit de voormalige Sovjet-Unie).
Het Arabische Knessetlid Ahmed Tibi (UAL-Ta'al) zei dat de wet voortgaat op de weg van het vervreemden van de Arabische inwoners en het verwerpen van hun rechten als autochtone minderheid in dit land. Israel wordt nu "officieel een etnocentrisch land dat zijn minderheid vervolgt en discrimineert met behulp van een wet die het gebruikt als grondwet,'' aldus Tibi (het is de bedoeling dat de nieuwe wet onderdeel wordt van wat Israel zijn ''Basic Law'' noemt, AbuP,). ''We zullen dit voorleggen aan internationale fora, inclusief de VN, '' zei Tibi.
Dov Hanin, een Knessetldi van de communistische partij Hadash, dat Netanyahu in plaats van tegen de discriminatie van Arabieren te vechten, een wet indient die de discriminatie bestendigt.
Maar minister van Economisch Zaken Bennett (Bayit HaYehudi) was blij met de wet. Met het nieuwe wetsvoorstel in de hand kon eindelijk worden opgetreden tegen de ''indringers''  in Tel Aviv , waarmee hij de tienduizenden vluchtelingen uit Afrikaanse landen bedoelde. Erop zinspelend dat de hooggerechtshof al twee keer een wet tegen de Afrikaanse vluchtelingen heeft afgekeurd, zei Bennet: ''De volgende keer dat er een wet die de indringers wil stoppen ter attentie van het hooggerechtshof wordt gebracht, zal het hof zich er ook rekenschap van moeten geven dat Israel de natiestaat is van het Joodse volk en niet zomaar van menselijke waardigheid en vrijheid. Dat is een belangrijke boodschap voor de inwoners van Zuid Tel Aviv en het hele land."

Geen opmerkingen:

Hoe een fascistische regering in Israel gestalte kreeg

De nieuwe regering-Netanyahu is nog niet definitief gevormd, maar er zijn al diverse boze en ongeruste reacties van mensen die nu ineens heb...