zondag 23 november 2014

Intrekken burgerschap van Jeruzalem is jongste Israelische wapen tegen Palestijn verzet

De Israelische minister van Binnenlandse Zaken Gilad Erdan heeft de status van inwoner van Jeruzalem afgepakt van een man die in 2001 medeplichtig is geweest aan een zelfmoordaanslag in Tel Aviv waarbij 21 mensen werden gedood. Het gaat om Mahmoud Nadi, die als chauffeur fungeerde van een man die zich liet ontploffen in een nachtclub in Tel Aviv. Nadi heeft tien jaar uitgezeten wegens medeplichtigheid aan moord en het illegaal binnensmokkelen van een Palestijn van de Westoever.
De maatregel van het afpakken van het inwonerschap is nieuw. Minister Erdan komt ermee op een moment dat premier Netanyahu nadenkt over een wet die het inwonerschap vervallen verklaart (in het geval het gaat om iemand uit Oost-Jeruzalem) of zijn nationaliteit (in het geval het een Israelisch staatsburger betreft) als deze betrokken is bij een daad die Israel als ''terrorisme'' bestempelt. Volgens de berichten zou de wet ook gaan gelden voor familieleden van de betreffende persoon.
Er bestaat geen twijfel aan dat de maatregel illegaal is onder het internationale recht. De Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem woonden daar al toen Israel het oostelijke stadsdeel in strijd met het internationale recht annexeerde. Zij kregen na de annexatie geen Israelische burgerrechten, maar het recht om ingezetene te zijn..Als dit recht hen wordt ontnomen hebben zij geen recht meer om in hun eigen stad te wonen en verliezen zij hun aanspraken op sociale zorg en gezondheidszorg. Als een Israelische staatsburger zijn staatsburgerschap verliest geldt ongeveer hetzelfde, maar bovendien wordt hij dan ook nog stateloos. Onder internationaal recht is het niet toegestaan iemand zijn nationaliteit te ontnemen als hij daardoor stateloos wordt.
Er bestaat ook geen twijfel aan dat een dergelijke maatregel, tegen de achtergrond van de onrust van de laatste tijd in Jeruzalem, zal worden goedgekeurd door het Israelische parlement. Het dreigt de zoveelste illegale anti-Palestijnse maatregel te worden die de internationale gemeenschap in stilte zal laten passeren. Het kan haast niet op de laatste tijd. 

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

In het Nederlands strafrecht is een heilig principe dat niemand veroordeeld kan worden op grond van wetgeving die niet bestond ten tijde van het begaan van de daad.
Niemand mag achteraf alsnog gestraft worden. Nu betreft het in het beschreven geval geen strafrechtelijke maatregel, maar een bestuurlijke strafmaatregel, kennelijk zonder tussenkomst van de rechter. Toch betwijfel ik zeer of iemand die zijn straf heeft uitgezeten voor een daad -hoe je ook over die daad en die straf denkt- nog opnieuw getroffen mag worden door een andere maatregel met evident strafkarakter. Dan geldt mogelijk een afgeleide van een ander heilig strafrecht-principe: niemand mag tweemaal veroordeeld worden voor dezelfde daad.

Anoniem zei

Heilig? Schmeilig! Dat Israel consequent defaceert op nationale en internationale wetgeving waar het de rechten van niet-joden betreft is toch ook u al wel eens opgevallen meneer Hamburger?

Gerard

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...