dinsdag 4 november 2014

Israel sloopt twee huizen in de Jeruzalemse wijk Silwan en stallen in Jabal al-Mukaber


(Foto: Wadi Hilwan Information Centre)

Israelische eenheden hebben dinsdag twee huizen van twee verdiepingen verwoest in de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem en ook twee stallen afgebroken van een familie in Jabal al-Mukaber, een andere wijk van Oost-Jeruzalem, meldt Ma'an News. 
Eén van de twee huizen behoorde toe aan de voormalige Palestijnse gevangene Khalil Abu Rajab. Hij vertelde dat de sloop plaatsvond zonder voorafgaande waarschuwing en dat de familie geen tijd had gekregen iets van hun bezittingen uit het huis te redden. Het andere huis was eigendom van Issam Ishaq Abu Sbeih. Ook dat huis (155 vierkante meter) werd zonder waarschuwing vooraf tegen de vlakte gewerkt. Abu Sbeih was pas een week geleden van een appartement op de vijfde verdiepingen verhuisd naar dit huis, dat hij had laten bouwen om op de begane grond te kunnen gaan wonen. Hij heeft namelijk een dochter die gehandicapt is.
Beide huizen werden gesloopt omdat ze geen vergunning zouden hebben. Dat kan kloppen. Palestijnen in Oost-Jeruzalem of in Area C van de Westoever krijgen vrijwel nooit een bouwvergunning van de Israelische autoriteiten.
Afgezien van de twee huizen werden in Jabal Mukaber twee stallen voor dieren gesloopt van de familie van Muhammad Jaabis, een jonge man die op 4 augustus door een Israelische veiligheidsagent werd doodgeschoten na wat volgens de politie een aanslag was met een graafmachine, en volgens zijn familie en sommige omstanders een verkeersongeluk.
De sloop van de huizen in Silwan komt temidden van grote spanningen in deze wijk. In oktober namen Joodse kolonisten bij twee gelegenheden zo'n 33 appartementen over die bij duistere transacties door in de VS gevestigde firma's van de kolonisten zouden zijn gekocht. Bovendien werden in oktober Abdel Rahman Shaludi, die een auto bestuurde die passagiers van de sneltram aanreed, en Mu'ataz Hijazi, die de Joodse activist Yehuda Glick zou hebben neergeschoten, door respectievelijk veiligheidsagenten en een overvalcommando van de politie gedood. Beiden waren afkomstig uit Silwan. En tenslotte wordt er vaker gesloopt in Siwoan, vorige week nog gingen een klein huisje en stallen tegen de vlakte. 
Israels sloopactiviteiten nemen een hoge vlucht dit jaar. De teller van het Israelische Comité tegen de Sloop van huizen (ICADH) staat voor 2014 op tenminste 359 huizen.

4 opmerkingen:

Elisabeth zei

Abu Sbeih was pas een week geleden van een appartement op de vijfde verdiepingen verhuisd naar dit huis, dat hij had laten bouwen om op de begane grond te kunnen gaan wonen. Hij heeft namelijk een dochter die gehandicapt is.


Charmant, echt innemend beleid! Willen ze soms een opstand provoceren?

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Het zou me niet verbazen als ze dat inderdaad willen. Ze laten in ieder geval niets na dat zo'n opstand zou kunnen provoceren. Misschien willen ze dat dan gebruiken om bepaalde zaken door te drukken? Bijvoorbeeld een overname van de Tempelberg? Of ben ik nu te achterdochtig?

Bertus zei

Het lijkt wel of de Israelische regering op ramkoers is. Dus ik kan je achterdocht delen Maarten.

Bertus Meij

Anoniem zei

Dan vinden ze het gek dat er wel eens iemand door het lint gaat.

Corrie

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...