vrijdag 14 november 2014

Jonge Palestijnen klimmen over ''de Muur''

Palestinians and international activists use make-shift bridges to cross the separation wall between Qalandiya and Jerusalem, November 14, 2014. (Photo by Oren Ziv/Activestills.org)
Enkele tientallen Palestijnen zijn vrijdag met behulp van geïmproviseerde bruggetjes over de ''Muur'' bij Qalandia geklommen in een protest onder de naam ''Op naar Jeruzalem'' (#On2Jerusalem), waarmee zij het recht wilden opeisen voor iedereen om naar de Aqsa-moskee te kunnen.  
Palestinians and international activists cut razor wire after crossing the separation wall between Qalandiya and Jerusalem, November 14, 2014. (Photo by Oren Ziv/Activestills.org)
De demonstranten droegen Palestijnse vlaggen,. knipten het prikkeldraad door, liepen langs de voor Palestijnen verboden weg richting de stad en rpobeerden door het Hizma-checkpoint te komen, terwijl ze het verkeer ophielden. (Foto's Activestills.org).
Israel liet op dezelfde dag de leeftijdsgrens vallen voor bezoekers van de Aqsa-moskee. De afgelopen maanden en weken handhaafde Israel een leeftijdsgrens van 50. Mensen die jonger waren werden niet doorgelaten. Ook werden donderdag twee checkpoints opgeheven die Israel had ingesteld bij wijk Issawiya. Bij protesten daartegen raakte donderdag een jongetje van 11 ernstig gewond door een sponskogel. Israel gaat intussen wel metaaldetectors en apparatuur voor gezichtsherkenning aanbrengen bij de ingangen van de esplanade van de moskee.
In Jordanië sprak premier Netanyahu gisteren met koning Abdullah II in gezelschap van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Het gesprek ging over de spanningen met betrekking tot de Aqsa-moskee, waar Joodse activisten de afgelopen weken en maanden het recht hebben opgeëist om er te bidden. Netanyahu zou nogmaals bevestigd hebben dat Israel geen plannen heeft de situatie te veranderen en de status quo wil handhaven. Ook werden plannen besproken om de rust te doen weerkeren, maar die werden niet bekendgemaakt.
 In het vredesverdrag uit 1994 tussen Israel en Jordanië is een clausule opgenomen waarin Israel de status van Jordanië als beschermer van de Aqsa-moskee erkent. Jordanië trok vorige week uit protest tegen het toelaten van Joodse activisten op de Tempelberg en tegen de restricties opgelegd aan moslim-gelovigen zijn ambassadeur uit Tel Aviv terug. De ambassadeur is daar ook na de gesprekken in Amman nog niet naar teruggekeerd.

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...