woensdag 26 november 2014

Israel: wetsvoorstel wil verzet tegen bezetting en onderdrukking nog draconischer gaan straffen

 مواجهات في ختام مسيرة مهيبة في الناصرة، ومواجهات في وادي عارة
Betoging in Nazareth in juli van duit jaar met ''vijandige vlaggen''. Het dragen van de Palestijnse vlag dreigt een misdrijf te worden. (Foto Arab48) Voor meer nieuws over de Arabische protesten van afgelopen juli, klik hier).

De leider van de fractie van de Likud in de Israelische Knesset, het parlement, Yariv Levin heeft een wetsvoorstel ingediend om - zoals dat heet - de ''terreur'' aan te pakken. Het bestaat uit acht of negen punten waarmee de repressie van de Arabische minderheid en van de inwoners van de bezette gebieden nog eens flink dreigt te worden opgevoerd. Levin zegt dat hij het wetsvoorstel indient op voorstel van premier Netanyahu. Levins voorstel komt overigens op hetzelfde moment dat Haaretz meldt dat het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken een wet in voorbereiding heeft om wachters die de Aqsa-moskee tegen invallen van Joden moet beschermen buiten de wet te verklaren. 
Levins plan, dat de politie de middelen in handen moet geven om ''echte afschrikking'' van terreur mogelijk te maken, bevat de volgende punten:
Arab youth clash with Israeli riot police in Kafr Kanna, Israel. The protests come less than a day after an Arab man from the village was shot and killed by Israeli policemen. Security cameras caught the man attempting to attack the policemen, as well as the shooting, which took place after the man had already backed away considerably. (photo: Oren Ziv/Activestills.org)
Protesten in de Israelische plaats Kfar Kana, begin november, nadat politiemannen een Palestijnse Israeli hadden doodgeschoten omdat hij met een voorwerp op een politieauto had geslagen. (Foto: Oren Ziv/Activestills.org) 

 - Israeli's die gepakt worden terwijl ze samenwerken met terreur verliezen automatisch hun staatsburgerschap - en in het geval het gaat om Palestijnen uit de bezette gebieden hun recht om in de bezette gebieden te wonen.
- Terroristen zullen nadat ze hun straf in de gevangenis hebben uitgezeten worden gedeporteerd uit Israel.
- Wie gedood wordt tijdens een terreuraanval krijgt geen begrafenis.
- De lichamen van gedode ''terroristen'' zullen  niet teruggeven worden aan de familie, maar worden begraven op een geheime plek en zonder dat er een ceremonie of familie aan te pas komt.
- De huizen van ''terroristen'' zullen worden vernield binnen 24 uur na het plegen van de daad.
- Mensen die gemaskerd deelnemen aan het gooien van stenen of illegale protesten waarin met molotov-cocktails of vuurwerk wordt gegooid, zullen worden gearresteerd en vastgehouden totdat de juridische afwikkeling van hun zaak is afgerond. Hetzelfde geldt voor mensen die ''vijandige vlaggen'' dragen, waaronder de Palestijnse vlag. Wie voor dit soort zaken veroordeeld wordt verliest gedurende tien jaar zijn rijbewijs en zijn recht op sociale voorzieningen.
- Families van terroristen verliezen hun staatsburgerschap en worden gedeporteerd naar Gaza als zij publiekelijk steun uitspreken voor de daad van hun verwant, bijvoorbeeld via sociale media als Facebook.
- Zaken zoals drukkerijen waar posters worden gedrukt die terroristen of terreur steunen, worden gesloten.
- En tenslotte geeft de wet nog aan dat ondernemingen het recht krijgen bij de politie navraag te doen of een werknemer ooit is aangehouden voor een overtreding die aan  veiligheid is gerelateerd. Indien dat het geval is, krijgt de onderneming het recht de werknemer te ontslaan.
Ik, AbuP. voeg hieraan toe dat het duidelijk is dat dat wet - als hij wordt aangenomen - Israel zou veranderen in een eerste klas politiestaat, waar Palestijnen, of ze nu staatsburger van Isrqel zijn of onder de bezetting op de Westoever leven, weinig tot geen vrijheid van meningsuiting overhouden. Dat zal Israel en zijn supporters er niet van weerhouden te blijven volhouden dat het ''de enige democratie in het Midden-Oosten is''.
De wet die wordt voorbereid tegen de wachters op de esplanade van de Aqsa-moskee, de zogenaamde ''Murabitoun'' (volgens Haaretz een term die bestaat voor wachters die religieuze plaatsen beschermen, volgens mij, AbuP., echter een woord dat gewoon strijders betekent) wil de groep kriminaliseren. Het gaat om mensen, mannen zowel als vrouwen, die een salaris van enkele honderden euro's ontvangen van de Waqf, de stichting die de islamitische heilige plaatsen beheert,om aanwezig te zijn en met hun aanwezigheid te verhinderen dat Joden de plek in bezit nemen. Bronnen van de Jeruzalemse politie meldden dat het geld voor de ''murabitoun'' voor een deel uit de Golflanden komt. Onlangs zou een koerier met een grote hoeveelheid geld zijn aangehouden toen hij via Jordanië het bezette gebied binnenging. Overigens meldt Haaretz ook dat de chef van de politie, Danino, het een fout vond dat activistische parlementsleden zoals Moshe Feiglin, die pleitten voor Israelische rechten op de ''Tempelberg'', in de afgelopen tijd tot het terrein van de Aqsa-moskee zijn toegelaten.
 Palestinians protesters throw stones towards Israeli security officers during clashes on Land Day in Eastern Jerusalem on March 30. Photo by REUTERS/Ammar Awad
 Protest in Oost-Jeruzalem op 'De dag van het Land', maart 2014. (Foto Reuters) 

5 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Het gaat nu in steeds sneller tempo de goede kant op daar. Repressie als 'antwoord' op alle problemen die voortkomen uit dat ene probleem, de bezetting. Dat moet wel leiden tot de Kladderadatsch.

Abu Pessoptimist zei

Jaap Hamburger,
Eens. Het is een soort Verelendung à la Marx, maar dan meer met het accent op de sociale dan de economische sfeer. Ik denk overigens dat het probleem groter is dan alleen de bezetting, het is het hele complex van de verhouding met de Palestijnen,in Israel, buiten Israel en in bezette gebied, als gevolg van een uitermate ongelukkige ontstaansgeschiedenis. Het is de vraag of Israel daar ooit overheen komt en hoe, en hoeveel tijd dat dan nog gaat duren.

Unknown zei

Het is toch wel onthutsend dat hier in de Nederlandse pers weer geen enkele aandacht aan wordt besteed. Er is hier toch sprake van apartheid en racisme. (Nelson Mandela heeft dit Israël ook al eens verweten). Zuid-Afrika is hier in het verleden ook vaak op afgerekend en er is toen zelfs een boycot ingesteld. Waarom doen we dit hier niet. Omdat Amerika het niet wil..! en omdat we als kuddedieren achter Amerika aan lopen. Ik snap niet dat Europa geen eigen standpunt hier in heeft. Of komt het ons economisch weer niet uit. Als we er maar aan kunnen verdienen dan kijken we wel weg. Dit is ook gebeurd met de Joden in de tweede wereldoorlog. De geheime diensten wisten van de Jodenvervolging en de concentratiekampen, maar Europa zweeg ook toen en keek weg en we zitten nu met een groot schuldgevoel. Een schuldgevoel wat we vertalen door Israël over al mee weg mag komen. Bovendien als onder Palestina een groot olieveld zou liggen en het zou door Shell of Esso worden geëxploiteerd dan zou alles anders zijn! ( Er ligt trouwens wel een groot gas/olieveld voor de kust van Israël)
In elk geval moet men stoppen om Israël als de enige democratie in het Midden Oosten te betitelen, want dat is het niet! Vrije verkiezingen wil niet zeggen dat je ook een democratisch land bent. Je zult je er ook naar moeten gedragen!

Benno ter Horst zei

Wat een overjarige Trozkistisch slappe romantiek.

Elisabeth zei

Kun u dat van even uitleggen? Wat heeft Leon Trotski er mee te maken?

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...