donderdag 20 november 2014

Uitgeprocedeerde asielzoekers pleiten met mars naar Den Haag voor adequate opvang

10382577_867088433324721_3738345447205820588_o
De groep ''Wij zijn hier'' op weg van Amsterdam naar het Binnenhof in Den Haag  (foto Lokien)

De groep ''Wij Zijn Hier'', een groep veelal uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam, die
van de overheid geen onderdak krijgt en ook niet mag werken en dus op straat zou moeten
leven, is dinsdagmorgen begonnen aan een maars naar het Binnenhof in Den Haag. Zij zullen daar donderdagmiddag aankomen, samenvallend met een bijeenkomst van de Commissie Veiligheid en
Justitie van de Tweede Kamer over Opvang en Terugkeer.  De vluchtelingen willen pleiten voor adequate opvang - niet alleen nachtasiel - in overeenstemming met de rechte uitspraak van de Europese Commissie voor Sociale Rechten (ECSR), waarin werd gesteld dat iedereen, dus ook uitgeprocedeerde asielzoekers,  recht heeft op een menswaardig bestaan.
De mars van de vluchtelingen uit Somalië, Sudan, Libië, Congo, Eritrea en Ethiopië, begon dinsdagochtend met een demonstratie bij het stadhuis van Amsterdam, waar de vluchtelingen uitlegden waarom nachtopvang niet adequaat is. Vanuit nachtopvang kan niet aan een toekomst gewerkt worden. Als je overdag op straat moet zwerven in de kou, zonder eten, toilet en dagbesteding en de angst om opgepakt te worden, heb je heel veel stress en word je ziek.

Na deze demonstratie liep de groep naar het vreemdelingen detentiecentrum Schiphol, waar een solidariteitsprotest werd gehouden met de mensen die binnen opgesloten zaten. 's Avonds verbleef de groep in de Joannes de Doperkerk in Hoofddorp. Woensdag begon de mars met een protest bij de IND in Hoofddorp, daarna ging de tocht verder naar Leiden.

De vluchtelingen zijn erg blij met de uitspraak van de Europese Commissie voor Sociale Rechten die op 10 november j.l openbaar werd gemaakt. Het oordeel geeft weer wat de groep al twee jaar duidelijk maakt: iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Ook mensen zonder verblijfspapieren hebben recht  op adequate behandeling, hulp en opvang. De groep is echter bang dat er weer niets zal veranderen en dat de politiek verantwoordelijken niet direct gehoor zullen geven aan de uitspraak van de ECSR, maar dit zo lang mogelijk zullen uitstellen, tot de rechter hiertoe dwingt. Ze kunnen dit niet begrijpen van een land dat mensenrechten zo hoog in het vandaal heeft staan. Om duidelijk te maken dat er nu echt iets moet gebeuren organiseren ze de Mars voor Vluchtelingen Rechten.
(Het bovenstaande is een bewerking van tekst van Marjan Sax op de site van Wij Blijven Hier)

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...