donderdag 27 november 2014

Forse regenval in Gaza, UNRWA kondigt noodtoestand af

 الأمم المتحدة تعلن حالة الطوارئ في غزة بسبب الفيضانات
(Arab48)

De VN-organisatie voor de Palestijns vluchtelingen heeft de noodtoestand uitgeroepen in Gaza-stad na twee dagen van enorme regenval die in grote delen van de stad het leven totaal heeft stilgelegd. De straten van de stad zijn gevuld met regenwater en water uit de overstromende rioleringen, die het leven extra moeilijk maken, vooral voor de meer dan 100.000 daklozen - onder wie zo'n 30.000 mensen die sinds de veldtocht van augustus nog in geïmproviseerde verblijven zitten. 
UNRWA meldde dat als gevolg van het slechte weer en de overstromingen in Gaza-stad 63 scholen zijn gesloten, en nog eens 43 scholen verspreid over het noorden van de Gaza-strook. In de wijk Sheikh Radwan van Gaza-stad moesten honderden mensen werden geëvacueerd omdat hun huizen onderwteer kwamen te staan.


(Ma'an)

"De overstromingen dragen verder bij tot het verslechteren van de humanitaire situatie in Gaza die al penibel was als gevolg van de blokkade en de ongekende vernielingen van het jongste Israelische offensief," schreef de VN-organisatie op Facebook. UNRWA zei dat de organisatie probeert aan extra brandstof te komen om het tekort daaraan te verminderen voor generators voor de pompstations, voor mobiele pompen, en voor waterzuivering en andere sanitaire noodvoorzieningen. Ook probeert de organisatie onderdak te regelen voor diegenen die door de regens uit hun huizen of tijdelijke schuilplaatsen worden verdreven 

(Ma'an)

Ook in december 2013 was Gaza ten prooi aan grote overstromingen door regenval, waarvan het overtollige water niet goed kon worden weggewerkt door tekort aan brandstof en gebrek aan onderdelen voor de pompene, door de blokkade die al acht jaar lang de aanvoer van nieuwe onderdelen onmogelijk maakte.  Toen werden 40,.000 mensen ui hun huizen gedreven. Nu is de situatie als gevolg van de gigantische vernielingen van afgelopen augustus nog veel nijpender.
Overigens heeft de Westoever (evenals Israel) ook te lijden van wateroverlast die hier een daar overstromingen veroorzaakt en wegen niet of nauwelijks berijdbaar maakt. Het ergst is de situatie in Qalqiliya, dat geheel door de ''Muur''  is omsloten, zodat het water daar niet weg kan.  

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...