maandag 7 november 2011

Ter herinnering: woensdagavond herdenking Kristallnacht

Interieur van de Synagoge aan de Essenweinstrasse in Neurenberg na de Kristallnacht.  

Op woensdagavond 9 november zal opnieuw de Kristallnacht herdacht worden bij het Stadhuis in Amsterdam. Dat gebeurt sinds 1992.
  Sprekers:
- Andrée van Es (wethouder Diversiteit gemeente Amsterdam)
- Marjan Sax ( bestuurslid Vrouwen tegen Uitzetting)
- Nuri Karabulut (voorzitter vereniging arbeiders uit Turkije DIDF)
- Mirjam Ohringer (87), joods verzetsstrijdster

 Tijd: 19.30 uur - 20.30 uur
- Adres: Hoek Zwanenburgwal/Amstel
- Locatie: Bij het stadhuis, Amsterdam

De herdenking wordt georganiseerd door het platform Stop Racisme en Uitsluiting, een samenwerkingsverband van diverse organisaties (waaronder stichting Nederland Bekent Kleur).

De Kristallnacht was de nacht van 9 op 10 november 1938, waarin de nazi's op bevel van minister van propaganda Goebbels honderden synagogen in Duitsland in brand staken, bijna 8000 joodse winkels vernielden en zeker 92 joodse burgers vermoordden. Het was, na jaren van wettelijke treiterijen en uitsluiting van Joden, de eerste van staatswege georganiseerde pogrom tegen Joden. Een grootschalige vervolging volgde. Zigeuners, socialisten, communisten, kritische christenen en homoseksuelen trof hetzelfde lot.
Hedy d'Ancona, Vincent Bijlo, Lonneke Lemaire, Mohamed Rabbae en Dr. Karen Vintges schrijven in een artikel op de website van Platform Stop Racisme en Uitsluiting dat de herdenking van de Kristallnacht 'noodzakelijker is dan ooit. Vandaag de dag bepalen eveneens angstbeelden en complottheorieën het politieke discours, ditmaal over de vermeende oprukkende moslimoverheersing. De rechtsstaat wordt in twijfel getrokken, gelijke rechten worden op het spel gezet,' schrijven zij.
Klik voor het volledige artikel op  http://tinyurl.com/cyqqb4g

Twee herdenkingen
NB - Behalve de herdenking van het Platform Stop Uitsluiting en Racisme is er ook nog een herdenking georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO) en het CIDI, om 17.00 uur bij de Portugese Snoge op het Jonas Daniel Meijerplein. Hier worden alleen de slachtoffers van toen herdacht, omdat het CJO ertegen is dat parallellen worden getrokken met discriminatie en uitsluiting in het heden. (Ik schreef daar hier al eerder een stukje over). De keuze welke van de twee herdenkingen de voorkeur  verdient kan niet moeilijk zijn.

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...