woensdag 2 november 2011

Israel straft de Unesco-stemming af met 2000 nieuwe woningen in bezet gebied en het achterhouden van geld


 Israel heeft dinsdag de wijze beslissing genomen om versneld nog eens 2000 woningen in bezet gebied te gaan bouwen. Tegelijkertijd wordt het overmaken van belastinggeld dat het heft ten behoeve van de Palestijns Autoriteit bevroren. De maatregelen werden genomen door het Israelische kernkabinet en bekendgemaakt door het bureau van premier Netanyahu. Een hoge regeringsfunctionaris vertelde het persbureau AFP dat zij waren bedoel als 'straf'' voor de Palestijnse Autoriteit na de stemming in de Unesco waarbij Palestina werd toegelaten als volwaardig lid.
De functionaris meldde dat 1650 van de huizen zullen komen in Oost-Jeruzalem en de rest in de nederzettingen Ma'aleh Adumim en Efrat. Hij voegde eraan toe dat ook was besloten tijdelijk de overmaking van gelden van de PA te bevriezen. Het gaat om tientallen miljoenen dollars die elke maand ten behoeve van de PA worden geheven als douane-heffingen. De  gelden spelen een belangrijke rol bij het betalen van de salarissen van het overheidspersoneel van de PA. Israel heeft al vaker deze betalingen - van geld dat dus rechtens van de PA is - stopgezet als 'strafmaatregel'. .
De verklaring van Netaynahu's bureau zei dat de maatregelen werden genomen tijdens een 'eerste discussie' van de Unesco-kwestie en dat verdere maatregelen zullen genomen tijdens een nieuw overleg van het zogenoemde 'Forum van Acht Belangrijke Ministers. Netanyahu noemde de toelating tot Unesco  'alweer een eenzijdige Palestijnse poging om een staat te verkrijgen zonder een overeenkomst'. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken had het over een 'unilaterale Palestijnse manoeuvre die ter plekke niets zal veranderen maar wel de mogelijkheid van een vredesovereenkomst zal verminderen'.  

De woordvoerder van Mahmoud Abbas, Nabil al-Rudaina, noemde de beslissing om meer huizen in bezet te bouwen een Israelische beslissing om versneld het vredesproces af te breken. Het achterhouden van geld noemde hij diefstal (wat het trouwens ook is., AP)
Dinsdag werden ook Palestijnse servers in Gaza en op de Westoever gehacked, waarbij al het internetverkeer kwam stil te liggen. De Palestijnse minister van communicatie, Mashur Abu Daqqa, zei dat hij Israel ervan verdacht hierachter te zitten.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...