woensdag 16 november 2011

Israel maakt ex-gevangenen die tegen Shalit werden uigeruild het leven zuur

 

Ex-gevangene Amal Juma'a lijdt aan baarmoederkanker. Het Israelische militaire gezag heeft een verzoek van haar afgewezen om in het buitenland behandeld te kunnen worden, meldt Ma'an. Volgens het militaire gezag 'zijn  er in Israel genoeg behandelingsmogelijkheden'.  Juma'a verwijt de Israeli's echter juist dat haar ziekte tijdens de gevangenschap is verwaarloosd. Zij weigert nog door Israelische artsen behandeld te worden.  
 

Israel valt Palestijnse ex-gevangenen lastig die vorige maand werden uitgewisseld tijdens de ruil van ruim 1000 gevangenen tegen de Israelische soldaat Gilad Shalit, zo melden Ma'an News en IMEMC. Hun huizen worden overhoop gehaald en zij krijgen bevel zich te melden bij de militaire autoriteiten. Ook krijgen familieleden van ex-gevangenen die naar elders zijn verbannen geen vergunning hun familieleden daar te bezoeken.
De Palestijnse persbureaus melden dat de ex-gevangenen Nae’l al-Barghouthi and Fakhri al-Barghouthi, die werden vrijgelaten nadat zij bijna 34 jaar hadden vastgezeten, zondag voor ondervraging werden opgeroepen in het detentie centrum Ofer bij Ramallah. Dezelfde dag vonden invallen plaats in de huizen van de twee Barghouti's, die neven zijn en wonen in het dorp Kubar bij Ramallah.
In Qalqilya werden de huizen van de ex-gevangenen Akram Mansour, Shadi Zayid and Ibrahim Yasin doorzocht. Ook zij kregen oproepen om zich te melden. Mansour, die gevangen zat sinds 1979, lijdt aan kanker in de hersenen
De 23-jarige Sumud Karaja, 23 kreeg eveneens het bevel zich te melden. Haar identiteitskaart werd ingenomen. Het huis van Karaja, die toen ze werd vrijgelaten drie jaar had uitgezeten van een straf van 20 jaar, omdat zij na gesard te zijn bij een checkpoint een soldaat had bedreigd met een aardappelschilmesje, werd overhoop gehaald.
Daarnaast werd gemeld dat het Israelische leger zich toegang verschafte tot het huis van ex-gedetineerde Ya’qub al-Kilani, waarbij meubilair werd beschadigd. Kilani was in 2000 door het leger ontvoerd en tot 18 jaar veroordeeld. Kilani kreeg te horen dat zich aan strikte beperkingen dient te houden en geen permissie heeft het district te verlaten waar hij woont. Maandag, tenslotte, was er een inval in het Balata kamp in de huizen van Latifa abu-Dra’ en Mohammad al-A’assi, eveneens gevangenen die bij de uitwisseling vrijkwamen.
IMEMC meldt tevens dat familieleden van een aantal ex-gevangenen die bij hun vrijlating naar Syrië, Turkije, Qatar en de Gaza-strook werden verbannen geen uitreisverginningen krijgen om hun vrijgelaten familielid te bezoeken. Het gaat onder meer om de gevangenen Mahmoud Qawasmeh, Ayman ‘Qfesheh, ‘Ala ‘Qfesheh, Murad Al-Rajoub , Majdi al-Jo’ba, Saed Shallada, Abdullah ‘Arra, Iyad ‘Obeyyat, and ‘Ubadah Bilal. Onder meer het 14-jarige dochterje van Ayman 'Qfesheh, Sara, is één van diegenen die geen uitreisvergunning krijgt. Zij heeft haar vader nog nooit gezien.
De vereniging van Palestijnse gevangenen veroordeelde de Israelische acties en deed een beroep op de Egyptische bemiddelaars die de gevangenenruil hielpen bewerkstelligen om druk op de Israeli's uit te oefenen.

1 opmerking:

Wijze van Zion zei

Nou zeg, dan moeten ze 1027 meer hun best doen dan hamas die Gilad Shalit zo pestte....

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...