maandag 21 november 2011

Kauft nicht bei Araber

Duitsland 1933.

In landen waar nationalisme, chauvinisme en superioriteitsgevoelens van de ene groep over de andere een kans krijgen of zelfs worden aangemoedigd, gebeuren rare dingen. In Duitsland begon het in de jaren dertig met 'Deutsche! Wehrt euch! Kauft nicht bei Juden'. In Zuid-Afrika kwamen op een gegeven moment wetten die zelfs seksuele omgang tussen blank en zwart strafbaar stelden. In Israel hebben we al vergelijkbare dingen gezien als rabbijnen die meisjes en vrouwen opriepen om het niet met niet-joden te doen omdat hun zaad niet geschikt zou zijn, of - alweer rabbijnen - die opriepen om niet aan Arabieren te verhuren, 
En dan hebben we het nog niet gehad over het bekladden en schenden van begraafplaatsen, moskeeën en privé huizen of bezittingen.  
Inmiddels is er weer wat nieuws: ultra-rechtse kolonisten uit de nederzetting Yitzhar (het is wel heel vaak uit die plaats) zijn een paar keer door de politie in Jeruzalem opgepakt bij het maken van lijsten van ondernemingen die Arabieren in dienst hebben. Het begon met de arrestatie van Meir Ettinger (19) uit Yitzhar, een kleinzoon van Meir Kahane, de stichter van de partij Kach, die ooit werd verboden omdat hij racistisch was. (Kach is overigens al lang en breed weer terug op het Israelische toneel, maar in een ander jasje). Ettinger deed niet echt iets dat verboden is, en werd dus weer vrijgelaten.
Niet lang daarna werden vier andere inwoners van Yitzhar aangehouden omdat ze hetzelfde aan het doen waren: lijsten samenstellen van bedrijven die met Arabieren werken. Het bleek een project te zijn waarmee ze al wat weken bezig waren. Systematisch werkten ze wijk na wijk af, en bevroegen ze onderneming na onderneming. De bedoeling van hun project was om lijsten te kunnen publiceren van firma's die Arabieren exploiteren zodat eventuele kopers kunnen worden gewaarschuwd. 'Binnenkort wordt een boekje gepubliceerd met een lijst van de plaatsen waar Arabieren in dienst zijn,' zo haalde Haaretz Moshe ben Zikri  aan, een rechtse activist uit Jeruzalem. Daarna komen er posters en aanwijzingen in de straten met deze lijsten, zodat het publiek gewaarschuwd wordt en op zijn hoede kan zijn.'   
Haaretz schrijft dat het project trouwens niet op zichzelf staat. In januari was er een andere rechtse groep, Lehava, die - om 'assimilatie in het heilige Land tegen te gaan' - kashrut certificaten (verklaringen dat ze kosher waren) uitgaf aan bedrijven die geen Arabieren in dienst hadden. 
Moshe Gopstein van Lehava zei dat de twee initiatieven los van elkaar stonden maar wel hetzelfde doel hadden. 'Ik begrijp niet wat het probleem hier is,' zei hij. ''Het is en gewoon niet meer dan een dienst aan het publiek dat niet geïnteresseerd is om zaken te doen met firma's die met Arabieren werken.'
Ach nee, zo voeg ik er als schrijver van dit blog dan maar aan toe.Wat is het probleem? Kauft nicht bei Araber. Dat is alles. Simpel toch?  

Bekladde moskee in Jaffa

9 opmerkingen:

angela zei

http://missingpeace.eu/nl/2011/11/proefschrift-van-al-quds-universiteit-bewijst-geen-palestijnse-boycot-van-israel/

Het is ook altijd maar net wat je wilt horen.

Abu Pessoptimist zei

Ik begrijp niet goed wat je bedoelt, Angela. Als jij leest dat mensen niet willen dat Joden kopen bij bedrijven met Arabieren in dienst, interpreteer je dat dan anders dan ik? Zie jij daar dan geen parallel in met Kauft nicht bei Juden??

En wat de link betreft die je geeft, ik houd niet van Missing Peace omdat ze meestal nogal jokken. Maar in dit speciale geval citeren ze een Arabische bron en daarom zou dit kunnen kloppen. In dat geval bewijst het wat ik al vaker heb gezegd: dat de Palestijnse Autoriteit van Abbas collaboreert met Israel en alleen met de mond belijdt dat zij zich tegen de bezetting verzet.

Wijze van Zion zei

Misschien kunt u, Abu, eens kijken naar de bestsellerslijst in het mohammedaanse ideologie-gebied....?

Inderdaad, de basis en achtergronden voor : "Kauft nicht bei Juden"

Anoniem zei

Missing peace met rasleugenaar Johachim Visser, laat me niet lachen.
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Het 'mohammedaanse ideologiegebied'?! Los van de foute uitdrukking, dat is iets dat echt alleen kan bestaan in zieke breinen zoals dat van Wilders, Pamela Geller, Robert Spencer en Co en hun discipelen.
Verder is het u, O Wijze van Zion, wellicht ontgaan, maar heb ik in de Arabische wereld gewoond, kom ik er nog steeds wel en heb er de nodige vrienden. Daardoor ben ook redelijk op de hoogte van wat er wordt gelezen. Dat gaat van Naguib Mahfouz, Alaa Aswasni en nog een heleboel andere Arabische schrijvers waar u nog nooit van hebt gehoord, tot Coetzee, Houellebecq of Philip Roth, en soms zelfs Amos Oz.
Dat bedoelt u natuurlijk niet met uw opmerking. Maar die geeft dan ook vooral aan hoe hopeloos u ernaast zit. Dat krijg je dus als je geloof hecht aan die misselijke onzin van Memri, of die fascistische griezel van een Itamar Marcus van Palestinian Media Watch. Dan ga je inderdaad de werkelijkheid bezien met een racistische blik.

Wijze van Zion zei

Aha, vandaar uw semantische hobbels.

Speciaal voor u, voelt u zich wellicht wél thuis :
http://www.righteousjews.org/contributions.html

Abu Pessoptimist zei

Nee. Het antwoord is nee. Ik heb altijd mijn bedenkingen gehad tegen die Yad vaShem onderscheidingen (er zijn er iets teveel uitgereikt), maar dit is nog erger. Types die zich op de borst kloppen terwijl het echte leed in Palestina nog lang niet geleden is. Van mij mag het, die lijst, maar ik heb er niets mee.

Wijze van Zion zei

Abu, wel goed gelezen ?

"RighteousJews.org was begun in 2003 as a way to commemorate the memory of those Palestinians who have been, and continue to be depopulated, dispossessed, humiliated, tortured, and murdered in the name of political Zionism and its quest to create a Jewish state in the lands between the Mediterranean and the Jordan River."

Abu Pessoptimist zei

Ja, ik heb het goed gelezen. Rechtvaardige Joden die zichzelf op de borst kloppen 'as a way to commemorate those Palestinians etc.'
- Not for me, no thanks.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...