vrijdag 4 november 2011

Netanyahu verdenkt ex-chefs inlichtingendiensten van lekken plan voor aanval op Iran


Ik heb geaarzeld of ik dit zou vermelden. Interne ruzies tussen Israelische partijen of politieke figuren zijn niet iets waar ik zozeer in ben geïnteresseerd. Ze gaan voor mijn gevoel vaak nergens over. In iedere geval niet over echte ideologische meningsverschillen, die komen er in deze tijd van rechtse regeringen eigenlijk niet meer echt voor.
Meir Dagan (links) en Yuval Diskin op het feest ter gelegenheid van Diskins afscheid van de Shin Bet. 

Maar deze ruzie, of eigenlijk is het een affaire, is niet zomaar wat. Dit keer is het verhaal dat premier Netanyahu  een onderzoek heeft gelast naar wie er gelekt heeft over de pogingen van plannen van hemzelf en van minister Barak van Defensie om in het Israelische kabinet een meerderheid te winnen voor plannen om een aanval te lanceren op Iran. (Ik schreef daarover op mijn Engelse blog. De aanwijzingen dat Israel zo'n aanval van plan is zijn ernstig genoeg, niet in de laatste plaats omdat ze gepaard aan aan berichten dat de luchtmacht oefent op lange afstandsaanvallen, dat net nu een nieuwe ballistische raket is uitgetest (het zou gaan om een nieuwe versie van de Jericho III) en dat een oefening werd gehouden om de gevolgen van een raketaanval op Centraal-Israel simuleren.
Netanyahu verdenkt niemand minder dan twee ex-veiligheidschefs: Meir Dagan, tot voor kort hoofd van de externe spionagedienst Mossad en Yuval Diskin, die nog niet zo lang geleden aftrad als hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Het feit dat Netanyahu opdracht heeft gegeven tot dat onderzoek is op zichzelf ook weer gelekt, en wel via de Kuweitse krant Al- Jarida. En wie denkt dat dat een rare bron is voor zoiets, kan in Haaretz lezen dat Netanyahu's bureau deze krant als eens eerder voor het lekken van berichten over onderzoeken naar lekken heeft gebruikt, bijvoorbeeld in mei en juni van dit jaar toen medewerkers van de premier een test met een leugendetector moesten ondergaan om uit te vinden wie de bron was van gevoelige informatie die bij de media terecht was gekomen.

Maar ditmaal gaat het dus over pogingen van twee voormalige chefs van de inlichtingendiensten die pogingen zouden willen saboteren om onverhoeds een aanval op Irans nucleaire faciliteiten te lanceren. Volgens de berichten zouden zij ook oppositieleidster Tzipi Livni (Kadima), hebben geïnformeerd, die Netanyahu daarop beschuldigde van het in gevaar brengen van Israels nationale belangen. Dagan heeft een paar maanden geleden al eens gezegd dat het plan om Iran aan te vallen het stomste is dat hij ooit heeft gehoord, omdat Israel een eventuele tegenaanval niet de baas zou kunnen. Hij reageerde nu, dat wil zeggen woensdag, door op een conferentie in de tegenaanval te gaan en te roepen 'als ik een misdadiger ben, laten ze me dan vervolgen, ik zal een goede advocaat meebrengen.'
Is Dagan inderdaad een misdadiger? Ik denk het niet. Als dit allemaal waar is - en het feit dat Netanyahu de zaak wil onderzoeken is een aanwijzing temeer dat het inderdaad allemaal bloedige ernst is-  dan hebben  Dagan en Diskin wat mij betreft een onderscheiding verdiend. Ik had niet kunnen denken dat ik dat nog eens van de chefs van deze diensten zou kunnen zeggen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Waarom is er zo weinig aandacht voor de dreigende aanval van Israel op Iran in de Nederlandse pers en een reactie van Uri Rosenthal?
Een groot deel van het MO zal in vuur en vlam staan, hoeveel doden, hoeveel ellende voor velen?
gr. Jose

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...