dinsdag 1 november 2011

Israel sloopt 5 huizen in O-Jeruzalem als opmaat voor de verdrijving van 30.000 Bedoeïenen

Israel heeft maandag vijf onderkomens gesloopt van Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Het ging om huizen van de Bedoeïenengemeenschap in Khan al-Ahmar dichtbij de nederzetting Ma'ale Adumim. Door de sloop werden 71 mensen dakloos, onder wie 60 kinderen, aldus meldde het Israelische Comité tegen de Sloop van huizen (ICAHD). 
De mensen in de gemeenschap Khan al-Ahmar woonden oorspronkelijk in het zuiden van wat nu Israel is, maar werden vandaar verdreven. Nu worden ze opnieuw gedwongen te verhuizen. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem heeft onlangs bekend gemaakt dat Israel van plan is op korte termijn niet minder dan een kleine 30.000 Bedoeïenen in de zogenoemde Area C (het gedeelte van de Westoever dat volgens de Akkoorden van Oslo niet onder Palestijns of gedeeld bestuur valt maar geheel onder Israels Civil Administration resorteert) naar andere plaatsen te doen verhuizen. In een eerste fase gaat het om zo'n 2300 mensen in 20 gemeenschappen die wonen in wat Israel 'sector E1' noemt van de grote stedelijke nederzetting Ma'ale Adumim. Israel wil dit gebied klaarblijkelijk vrijmaken voor uitbreiding van de nederzetting. De 2300 Bedoeïenen zouden volgens het plan moeten worden overgebracht naar een terrein naast de afvaldump van Abu Dis, ten oosten van Jeruzalem. Deze fase moet in januari 2012 zijn afgerond. De 71 mensen uit Khn al-Ahmar die nu dakloos zijn geworden waren de eersten die aan de beurt waren.

ICAHD, Het Comité tegen de loop van huizen, overhandigde volgens Ma'an News gisteren een rapport van 73 pagina's aan de Verenigde Naties, waarin het beschrijft  hoe Israel volgens een weloverwogen politiek te werk gaat bij het verdrijven van Palestijnen uit Oost-Jeruzalem. De organisatie stelt dat het mogelijk gaat om een oorlogsmisdaad en vroeg de VN een onderzoek in te stellen. Israel voert de verdrijving onder meer uit door sloop van huizen, het intrekken van verblijfsvergunningen en door de kwaliteit van leven te laten versloffen. 
Waar we getuige van zijn is een proces van etnische verdrijving,' zei de advocaat Michael Sfard, één van de opstellers van het rapport. Een woordvoerder van burgemeester Nir Barkat, Stephan Miller, zei dat het rapport was gebaseerd op 'misleidende feiten,  grove leugens en een verdraaiing van de politieke werkelijkheid betreffende Jeruzalem.. zodat de VN er wel blij mee zal zijn'.

Geen opmerkingen:

De Westoever is helemaal niet bezet, hij wordt gekoloniseerd

Wij spreken gewoonlijk over 'de door Israel bezette westelijke Jordaanoever'. Die terminologie is echter onjuist. Een bezetting vero...