woensdag 16 november 2011

On the bus - Rosa Parks op de Westoever

In 1955 weigerde Rosa Parks in Montgomery (Alabama) achterin de bus te gaan zitten, de plaats die voor zwarten was bestemd. Ze werd opgepakt en door een rechter beboet. Martin Luther King maakte er een campagne-item van. Ook werd de rechtszaak doorgezet tot bij het Amerikaanse hooggerechtshof, dat de segregatie ongrondwettig verklaarde.
In Israel/Palestina werd dinsdag iets soortgelijks geprobeerd. Zeven Palestijnse activisten stapten in bezet gebied op een bus naar Jeruzalem die alleen voor kolonisten was bedoeld. Ze eisten dezelfde rechten en toegang tot de stad. Ze werden door de politie uit de bus gehaald en later weer op vrije voeten gesteld. Maar helaas - voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat de zaak voor het Israelische hooggerechtshof komt, laat staan dat dit  het bestaan van gesegregeerde bussen als ontoelaatbaar en - je moet er niet aandenken - racistisch zou aanmerken. Misschien nog eens overdoen die actie, op iets grotere schaal?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ook in Amsterdam was gisteren een actie tegen de aanbesteding en het verlenen van een vergunning aan Egged,
Egged bussen steunen de apartheid,
gr. Jose

Alexander zei

De vergelijking met Rosa Parks is volslagen absurd en gaat ook niemand anders overtuigen dan de "lunatic fringe" pro-palestijnse activisten. In het geval Parks was het puur racisme en seggregatie. Dat hele BDS/Apartheidsverhaal mbt Israel gaat echt niet vliegen omdat er zo ontzettend makkelijk enorme gaten in de argumentatie te schieten zijn.
Het niet toelaten van Palestijnen op een buslijn die kolonisten van de WB naar Jerusalem moet vervoeren is een veiligheidskwestie. Die bussen rijden nu al rond met pantserglas omdat ze constant beschoten worden. Een Palestijn kan in Israel, inclusief Jeruzalem gewoon met de bus of taxi, no problem.
Joden mogen overigens op de WB niet mee met Palestijnse bussen en als ze het wel zouden doen zou het zeer slecht met ze aflopen.

Abu Pessoptimist zei

U beschrijft op duidelijke wijze de segregatie waarvan op de Westoever sprake is. Ik denk dat u de actie moet plaatsen in de context van het ijveren voor gelijke rechten voor iedereen in één ongedeeld Israel/Palestina. Als u dat doet zijn die gescheiden bussen wel degelijk een voorbeeld van racisme. (Ik ben overigens, hoewel Joods, meer dan eens met die Palestijnse bussen meegereden. Ik leef nog steeds. En voor uw informatie: Palestijnen van de Westoever kunnen niet zonder speciale permissie Jeruzalem binnen).

Angela zei

Plaats dit bord ook eens bij het verheersbord naar Mekka. Moslims mogen daar nl. rechtdoor naar Mekka en non molims moeten van de weg af.

Abu Pessoptimist zei

Klopt Angela, en dat is zonder twijfel ook een vorm van discriminatie. Maar als vergelijking gaat het mank. Want bij mijn weten wonen er geen niet-moslims in Mekka die door de moslims bezet zijn en worden onderdrukt.