dinsdag 1 november 2011

Toelating tot Unesco: 'klein deel uitgewist van het onrecht dat de Palestijnen is aangedaan'

Twee gelukkige heren: de PA-minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki (links) en de Palestijnse vertegenwoordiger bij Unesco Elias Sanbar bij de stemmig in Parijs. (Reuters)

 Palestina is dus als 195ste volwaardige lid geworden van de Unesco, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties. Tot dusver was Palestina er waarnemer. De opwaardering is niet zonder betekenis: het is een eerste stap op weg naar een lidmaatschap van de 'echte' VN als de staat Palestina, maar het is ook wel degelijk een eerste erkenning van het belang van de Palestijnen als aparte culturele entiteit. Om een voorbeeld te geven: Riyad al-Malki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, zei na de stemming dat de PA nu zal proberen de status van wereld erfgoed monument te verkrijgen voor belangrijke historische plaatsen. Daarbij kan gedacht worden aan de Geboortekerk in Betlehem, de Ibrahimi moskee in Hebron (tegenwoordig ook voor een deel bij Joden in gebruik) en nog meer plaatsen die onder de bezetting geen speciale bescherming genieten (Israel hanteert sowieso - ook voor Israel zelf - een lijst waarop alleen Joodse monumenten voorkomen).De Palestijnse minister ging nog een stapje verder door te zeggen dat de bezetting iets is dat op alle mogelijke vlakken het leven van de Palestijnen beïnvloedt en dat 'deze stemming een klein deel zal uitwissen van het onrecht dat het Palestijnse volk is aangedaan.' .

De toelating ging in tegen de wensen van de Verenigde Staten en Israel, die volhielden dat deze erkenning niet zou mogen plaatsvinden omdat het afbreuk zou doen aan de kansen op een succesvol vredesoverleg - ook al is er van kansen op een hervatting van dat overleg niet veel te merken. De VS schrapten ook onmiddellijk hun betalingen aan Unesco - op basis van twee Amerikaanse wetten uit de jaren '90 die betalingen aan VN-organen verbieden die de Palestijnen als lid zouden accepteren buiten het 'vredesproces' met Israel om.
Het schrappen van de Amerikaanse betalingen  betekent een flinke aderlating voor Unesco, de VS waren goed voor $ 80 miljoen, oftewel 22% van het budget. Dat desondanks door een belangrijke meerderheid werd voorgestemd geeft aan dat de positie van de VS voor wat betreft de houding die het tegenover Israel/Palestina inneemt, snel terrein aan het verliezen is. Het is in dit opzicht interessant om nader naar de stemverhoudingen te kijken, want daaruit blijkt dat het niet alleen het traditionele patroon was van de Derde Wereld  tegen het Westen. De toelating vond plaats met 107 stemmen (van de 194 leden) vóór, 14 tegen, bij 52 onthoudingen - 14 waren absent. Onder de voorstemmers waren, afgezien van de Arabische, Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen, ook de zogenoemde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China). Veder was het Westen (Europa) verdeeld. Van de EU-landen stemden Frankrijk, Spanje en negen andere  vóór, terwijl Groot-Brittannië, Italië en negen andere landen zich onthielden. Omdat voor de Palestijnse toetreding een tweederde meerderheid van 'ja' of  'nee' stemmers was vereist, betekende die onthouding in feite dat ze de toelating niet wilden blokkeren. Alleen Duitsland, Zweden, Tsjechië, Litouwen en Nederland stemden tegen. (Onderaan deze post geef ik het stemgedrag van alle EU-lidstaten).  

Uiteindelijk bleven er slechts 14 tegenstemmers over - behalve de VS en Israel (en de tegenstemmende EU-landen) waren dat Australië, Canada, en Panama plus de altijd trouw voor Israel stemmende Pacifische dwergjes Palau, Vanuatu,  Samoa en de Solomon Eilanden. (In Nederland had kennelijk iedereen wel van dit kabinet en deze minister verwacht dat zij in het pro-zionistische kamp zouden eindigen. Anders zouden er vast wel ergens vragen zijn gesteld waarom ook Nederland er kennelijk van overtuigd is dat de Unesco-toelating van de Palestijnen een bedreiging is van de vrede. Of waarom Rosenthal van oordeel is dat dat de Palestijnen pas recht hebben op culturele erkenning als Israel dat ook goed vindt).       
Israel is uiteraard boos en beraadt zich nu op stappen. Vice-minister van buitenlandse zaken Danny Ayalon zei, volgens Le Monde, dat dit 'bewijst dat de Palestijnen geen vrede willen en uit zijn op het voortzetten van het conflict'. Haaretz van vandaag meldt dat de Paletijnen nu ook proberen het lidmaatschap van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de VN en nog andere lichamen te bemachtigen.

De EU-landen stemden als volgt: 
Vóor: Frankrijk, Spanje, Griekenland, Oostenrijk, België, Ierland, Finland, Slovenië, Cyprus, Malta en Luxemburg.
Onthoudingen: Italië, Groot-Brittannië, Denemarken, Portugal, Hongarije, Polen, Roemenië, Bulgarije, Slowakije, Estland en Letland.  
Tegen: Duitsland, Zweden, Tsjechië, Litouwen en Nederland

5 opmerkingen:

Jessy zei

Opmerkelijk.
Gelukkig zijn er landen op deze wereld die ook de Palestijnen als volk erkennen, en daardoor inderdaad een beetje van het onrecht goedmaken, wat hen niet alleen, door israel word aangedaan, maar door alle tegenstemmende landen. Zij houden immers het onrecht mede in stand en zijn daardoor mede verantwoordelijk voor de toestanden in het M.O.

M42tijn zei

Netanyahu trying to persuade cabinet to support attack on Iran

Foreign Minister Avigdor Lieberman, who previously objected to attacking Iran, was recently persuaded by Netanyahu and Barak to support such a move.
By Zvi Zrahiya, Jonathan Lis, Barak Ravid and Amos Harel. Haaretz

Gaan ze dit echt doen?

angela zei

Ik vraag mij toch echt af wat deze groep mensen, die op aanraden van Arafat zich het Palestijnse volk zijn gaan noemen, hebben bijgedragen aan onderwijs wetenschap en cultuur in deze wereld.Als unesco zich zo verlaagt dat we straks uitgebrande auto s en kassam raketten op de wereld erfgoed lijsst krijgen, kan deze organisatie wat mij betreft ook wel in de prullenbak.

Abu Pessoptimist zei

Ach Angela, zalig zijn de onwetenden van geest, was het niet zo?
De mensen die zich op aanraden van Arafat een volk zijn gaan noemen hebben dichters en schrijvers voortgebracht als Habibi (naar wie dit blog is genoemd), Mahmoud Darwish (een van de grootste dichters die ooit heeft geleefd) en nog enkel tientallen anderen; denkers (Edward Said), wetenschappers (Amerikaanse universiteiten zitten er vol mee), filmmakers (ik zou er zo een 20-tal kunnen noemen en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Daarnaast zij er heel wat monumenten en historische plaatsen in Palestina die een beschermde status zouden verdienen (oudheden in Palestina zijn namelijk vrijwel nooit Joods, maar christelijk of islamitisch, Palestijns dus) Dan zijn er universiteiten en dergelijke en tenslotte is het misschien aardig om op te merken dat het opleidingspeil van Palestijnen wereldwijd dat van de mensen - die op aanraden van Herzl een staatskundig verband zijn aangegaan - niet ver ontloopt.
Had je niet gedacht zeker?

Ben zei

Gideon Levy heft weer een raak artikel geplaatst vandaag in Haaretz.
(http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/israeli-leaders-price-tag-against-the-palestinians-1.393408)

Israeli leaders' price tag against the Palestinians meted out by the forum of eight is not much different than the settlers' price tag; it's violent, uncontrolled and seeks vengeance.
What, for heaven's sake, is so terrible about Palestine being accepted to UNESCO? Why is this considered an "anti-Israeli" step? And in general, what's so bad about the Palestinians relinquishing terror and going over to the international arena? If Israel were to behave intelligently, it would vote to accept the Palestinians to any respectable international organization.
And if Israel were to behave with integrity, the hollow talk about two states would be translated into support for the Palestinians' diplomatic moves to achieve that.

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...