maandag 7 november 2011

Bureau Vrede Nu opnieuw doelwit van dreigementen


'Dood aan de verraders'. Twee maanden geleden werd dit geschreven in het trapportaal van het huis van Hagit Ofran, de medewerker van Vrede Nu die de ontwikkelingen in de nederzettingen bijhoudt. (Foto Ha'aretz, Emil Salman)

Update: Het huis van Hagit Ofran, de medewerkster van Vrede Nu die de ontwikkelingen in de nederzettingen volgt, is maandag opnieuw doelwit geworden van graffiti. Dat gebeurde voor de tweede keer in twee maanden en een dag nadat het kantoor van Vrede Nu in Jeruzalem was bedreigd (zie hieronder). De tekst van de graffiti luidde: 'Hagit Ofran, Rabin wacht op je,' een verwijzing naar premier Yitzhak Rabin die in 1995 werd vermoord. Ook was er geschreven 'Wraak voor Givat Assaf ' en 'Groeten uit Maoz Etzion'. Dat verwees naar twee zogenoemde 'outposts' die onlangs door de politie werden ontruimd en vernield. Eeen geparkeerde auto, die op zijn bumper een sticker had met het woord 'vrede' erop, werd eveneens beklad.

Het bureau in Jeruzalem van de organisatie 'Shalom Achshav' (Vrede Nu) is zondagavond ontruimd nadat een mannenstem via de intercom had meegedeeld dat er een bom was geplaatst en dat het gebouw in vijf minuten zou ontploffen. De politie werd ingeschakeld, maar er werd geen bom gevonden. Wel was buiten op het gebouw 'Prijskaart' geschreven. 
Het is niet voor het eerst dat Vrede Nu wordt bedreigd. Twee maanden geleden werd bij het huis van Vrede Nu medewerkster Hagit Ofran 'Dood aan de verraders'' geschreven, afgelopen vrijdag werd een Davidster op het kantoor van Vrede Nu geklad.
Directeur Yariv Oppenheimer van Vrede Nu zei te vrezen dat het volgende stadium zal zijn dat mensen het doelwit worden. Hij zei dat Vrede Nu een klacht had ingediend betreffende de graffiti van vrijdag, maar dat de politie niet had gereageerd. 'We hebben gewaarschuwd dat Vrede Nu wordt bedreigd en zelfs een verzoekschrift bij de commissaris van politie ingediend. Maar, klaagde hij 'het politieke leiderschap staat achter deze incidenten, ook al worden ze met de mond veroordeeld'.          
De tekst 'prijskaart' is vaker gebruikt bij aanvallen en dreigementen. De term verwijst naar een politiek van  kolonisten uit de nederzettingen die aanvallen op kolonisten willen vergelden met aanvallen op Palestijnen en die het afbreken van huizen in zogenoemde 'illegale outposts' willen beantwoorden met het afbranden of vernielen van Palestijnse eigendommen, waaronder moskeeën. Vrede Nu is één van de actiefste organisaties als het aankomt op het monitoren van bouw- en andere activiteiten in de nederzettingen.

Geen opmerkingen: