donderdag 24 november 2011

Israelische militairen vernielen waterbronnen en zonnepanelen in gebied van Zuid-Hebron


Bulldozers in actie tegen waterbronnen. Het filmpje is niet van deze keer, maar van december 2010. Het ging toen om drie andere bronnen, niet als deze 60 jaar, maar 70 jaar oud, maar wel in hetzelfde gebied, Zuid-Hebron.

Het Israelische leger heeft, met behulp van bulldozers, drie waterbronnen vernield in het district Zuid-Hebron en ook drie kamers van een huis dat eigendom was van Abdul Hafidh Awwad. Volgens Palestine News Network (PNN) ging het om bronnen van 60 jaar oud in het dorp Al-Bass bij Idhna. Ze waren het eigendom van de boeren Na’em al-Jayawi, Mahmoud al-Jayawi, Mohammed Farajallah, Ahmed Farajallah, Abed Mohammed Farajallah en Haytham Awwad.
Zaken als dit vinden vaak plaats in dit gebied dat behoort tot de zogenoemde 'Area C' onder de Akkoorden van Oslo, zijnde de 60% van de Westoever die geheel onder Israelisch bestuur vallen. Israel betoogt in dit soort gevallen dat de inwoners geen vergunning hebben. Bij gebrek aan een bron moeten de dorpelingen duur water van elders laten komen in tankwagens. 
PNN meldt verder dat het Israelische leger twee dagen geleden ook een waterreservoir vernielde in het dorp Sa'eer, dat diende voor de bevloeiing van vijf dunum land, waarmee een familie van 12 personen in haar levensonderhoud voorziet. Het reservoir was aangelegd door de Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC) met hulp van de Nederlandse regering.
Ma'an News citeerde Haitham Awad, een van de inwoners van Al-Bass, die vertelde dat de bronnen dicht bij de 'Afscheidingsmuur' lagen, in een gebied met veel natuurlijke bronnen. Hij zei dat Israel het water heeft geconfisqueerd om te gebruiken voor Israelische burgers. 

IMEMC  meldde een paar dagen geleden dat het dorpje Amenzil een soortgelijk lot boven het hoofd hangt. De Spaanse NGO Seeba had daar zonnepanelen geïnstalleerd in samenwerking met de An-Najah Universiteit uit Nablus. Ook deze zonnepanelen drijven waterpompen aan en zorgen voor verlichting en ijskastjes. Het Israëlische leger heeft het dorp echter te verstaan gegeven dat de panelen zonder vergunning zijn aangelegd en moeten worden gesloopt. De Spaanse regering probeert nog via diplomatieke druk te voorkomen dat dat gaat gebeuren. Het project heeft 365.000 euro gekost.

1 opmerking:

Anoniem zei

cattepiler , een bedrijf waar veel pensioenfondsen in investeren.Toen ik daar op de heuvels rondom Hebron was, heb ik twee waterbronnen gezien die compleet vernietigd waren, in een had men een groot stuk van een auto gedaan en daardoor niet meer bruikbaar. De ander was afgesloten met blokken beton. Ook heb ik de zonnenpanelen en windmolentje gezien wat voor de bevolking zeer belangrijk is. Een actie naar kamerleden is zeer op zijn plaats. Joel Voordewind zei tijdens de behandeling van de buitenlandbegroting dat de terroristen in gevangenissen door Abbas betaald worden, deze terroristen die waterputten vernietigen worden door o.a. NL betaald en ondersteund.Weg geld, weg water, weg mensen.
Jose

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...