dinsdag 1 november 2011

Israel stelt grootscheepse aanval op Gaza 24 uur uit op verzoek van Egypte

 De vader van Youssef Abu Abdo van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina oog in oog met zijn gedode zoon. Youssef Abu Abdo was één van de 12 mensen die de afgelopen dagen dor Israelische luchtaanvallen werd gedood. (Foto AP).

 Een Egyptische functionaris heeft het persbureau AP verteld dat Israel  een grote militaire operatie in Gaza 24 uur heeft uitgesteld op verzoek van Egypte, teneinde de Egyptenaren meer tijd te geven om de diverse Palestijnse facties in Gaza over te halen op te houden met het afvuren van raketten op Israel. Het uitstel zou gelden tot middernacht van vandaag, dinsdag. De Egyptenaar wilde anoniem blijven, omdat hij niet gemachtigd was details over de Egyptische bemiddeling prijs te geven. Het Israelische ministerie van defensie gaf geen commentaar op dit bericht. 
Op twitter werd maandagnacht vanuit Gaza gemeld dat er weer volop onbemande vliegtuigjes over Strook vlogen. ook waren er berichten over Israelische troepenconcentraties bij de grens. Netanyahu had eerder in het parlement aangekondigd dat Israel 'resoluut en krachtig' zou optreden tegen wie zijn veiligheid bedreigt er eraan toegevoegd dat veiligheid niet alleen op afweer berust, maar dat 'offensieve capaciteiten de fundering vormen van afschrikking'. Er werden echter geen Israelische aanvallen meer uitgevoerd, terwijl er   sinds maandag 0.00 uur nog wel twee raketten vanuit Gaza op Israel afgeschoten, aldus militaire bronnen.
De vijandelijkheden van de afgelopen dagen waren de hevigste sinds augustus. In Gaza werden 12 mensen door luchtaanvallen gedood. In Israel viel één dode. Het leven van één miljoen mensen in Zuid-Israel werd in belangrijke mate gehinderd, onder meer werden scholen gesloten   

Hamas meldde intussen dat Israel sheikh Hassan Youssef opnieuw heeft gearresteerd in zijn huis in Ramallah. Youssef was juist op 5 augustus vrijgelaten nadat hij zes jaar gevangen had gezeten. Youssef is één van de belangrijke leiders van Hamas, hijbwordt beshcouwd als de geestelijk leider van Hamas op de Westoever. Hij werd in 2006 gekozen tot vice-voorzitter van het parlement van de Palestijnse Autoriteit dat door Israelisch ingrijpen al jaren niet meer functioneert.
In Nablus werd gisteren een andere Palestijnse parlementariër, Jamal al-Tirawi, tot 30 jaar veroordeeld door een militaire rechtbank. Tirawi, die gelieerd is aan Fatah, zit al vier jaar vast maar zijn proces was steeds uitgesteld. De rechtbank gaf hem de 30 jaar omdat de Shabak zou hebben vastgesteld dat hij een commandant was van de Aqsa Brigades, de militaire arm van Al-Fatah..    

Geen opmerkingen:

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...