dinsdag 8 november 2011

De Roon die tegen minaretten is wilde naar de stad van de 1000 minaretten?

 Een delegatie ut de Tweede kamer gaat niet naar Egypte omdat PVV-lid Raymond de Roon geen visum krijgt. De Tweede Kamer wil zelf uitmaken wie er in de delegatie zitten, werd gezegd. En daarom blijft iedereen nu maar thuis. Dan maar geen uitwisseling met Egypte.
Eerder hadden we zoiets al aan de hand met Turkije, omdat Geert Wilders daar niet welkom was. Die PVV-mensen kunnen zich tevreden in de handjes knijpen. Het gaat goed op deze manier. Alleen door zich op de lijst te zetten van dit soort bezoeken komt straks geen enkel islamitisch land nog in aanmerking voor een bezoek door een degelatie van Nederlandse parlementariërs.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zegt het besluit van Egypte te betreuren. En de Kamer kan ook moeilijk anders. Maar intussen mogen we ons best eens afvagen waarom De Roon, die bij zijn verkiezing tot gemeenteraadslid van Almere zei voor een verbod op minaretten te zijn, zo graag naar Cairo wil. Weet hij dan niet dat de bijnaam van Cairo luidt: 'De stad van de 1000 minaretten?' Ach natuurlijk weet De Roon dat wel. Het feit dat hij deel wilde uitmaken van die delegatie is ook alleen om te provoceren. De man is niet alleen een enge islamofoob maar ook een christenfundamentalist die in de Kamer enge vragen stelt waarvoor hij bronnen raadpleegt als het ultrarechtse Jerusalem Centre for Public Affairs of een obscuur persbureautje van Assyrische christenen, en iemand die gelooft in de door hem zelf opgeroepen angstbeelden.
'In Cairo heeft een Kristallnacht plaatsgevonden, waarbij moslims winkels van christenen plunderden en waarbij moslims de straten afstroopten om christenen in elkaar te kunnen slaan,' zei hij tijdens een debatje met minister Rosenthal naar aanleiding van de - inderdaad meer dan schandalige - manier waarop het Egyptische leger op 9 oktober te keer was gegaan tegen een demonstratie van (voornamelijk) Kopten bij te Maspero-gebouw van de Egyptische tv. Tijdens datzelfde debatje vroeg De Roon ook meteen maar om de Nederlandse ambassadeur terug te roepen uit Cairo, de Egyptische ambassadeur uit te wijzen uit Nederland, de ontwikkelingshulp (zowel van Nederland als van de EU) voor Egypte te stoppen en het associatieverdrag met Egypte 'door de shredder te halen'.
Tja, en dan verbaasd zijn dat Egypte liever niet ziet dat hij komt.... Een volksvertegenwoordiger die de grappige opmerking maakte dat 'de islamitische aap uit de mouw kwam .. en hij heet Erdogan' toen de Turkse premier afstand nam van Israel omdat het geen excuses wilde maken over de moordpartij op het hulpschip voor Gaza, de Mavi Marmara, op 31 mei 2010. Een parlementariër die nu zegt: 'Egypte vindt het niet leuk dat ik de verdrijving sinds maart 2011 van 95.000 christenen uit dat land, heb betiteld als etnische zuivering.' Nee nogal wiedes dat Egypte dit soort even onjuiste als tendentieuze uitspraken niet zo kan waarderen. Ik denk ook dat ze er heel verstandig aan doen om mensen als De Roon niet te ontvangen.Hij zou er niet voor terugdeinzen om dit soort uitspraken ook in Cairo te doen, of om daar - zoal dat hier ok gebeurt - tactvol op te roepen tot het verwijderen van alle moslims uit Europa. Je zou je toch ook niet kunnen voorstellen dat iemand uit de entourage van Hitler, die alle Joden uit Europa wilde verwijderen, in de jaren 30 welkom zou zijn geweest in Israel, als dat land toen al had bestaan?

Geen opmerkingen: