dinsdag 30 mei 2017

Netanyahu zal niet meer met bezoekende politici praten die ook langsgaan bij NGO's als B'tselem

 De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel. Netanyahu weigerde in april hem te woord te staan. (Foto Bundesregierung)

De Israelische premier Benjamin Netanyahu zal geen buitenlandse leiders meer ontmoeten die ook ontmoetingen hebben met organisaties die ''ageren tegen Israelische soldaten''.  Dat heeft hij maandag gezegd tijdens een bijeenkomst met parlementsleden van de Likud.
''Ik zeg tegen de leiders van deze wereld, je kan ontmoetingen hebben met organisaties die tegen onze soldaten ageren, maar dan niet met mij,'' zei Netanyahu. ''We nemen dit standpunt in tegenover onze beste vrienden." 
Die beste vrienden moeten dit maar in hun oren knopen. Ik neem aan dat Nederland ook tot die beste vrienden behoort. Nederlandse leiders kunnen dus ook niet meer met Netanyahu praten als ze tevens  mensen van de mensenrechtenorganisatie B'tselem willen spreken of leden van de club van ex soldaten 'Breaking the Silence'', die na hun diensttijd hun hart uitstorten over de mensenrechtenschendingen die ze tijdens hun diensttijd hebben begaan. 

Vorige maand zei Netanyahu een ontmoeting af met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel, die ook afspraken had met deze twee groepen. Netanyahu probeerde de minister te bellen om het hem uit te leggen, maar Gabriel weigerde hem te woord te staan. De Duitse Bondskanselier Angela Merken steunde haar minister. Zouden Nederlandse politici ook zo hun poot stijf houden? Ik vrees van niet. Nederlandse politici, vooral van de VVD en het CDA, zijn een stuk minder principieel dan hun Duitse collega's, ook al lijden die nota benen nog steeds onder de last van de door hen aangerichte Holocaust slachting. 
Overigens zei Netanyahu bij de weigering om Gabriel te zien, dat hij het tactloos van de minister vond om met B'tselem en Breaking the Silence te praten in een tijd dat Israel net de slachtoffers van de Holocaust (en van de Israelische oorlogen) herdacht. Het Israelische leger was immers ''het leger dat nu Joden beschermt''.  Maar dat van de herdenkingstijd blijkt nu een smoes te zijn geweest. Kennelijk mag praten met deze groepen ook niet op momenten dat de Holocaust niet wordt herdacht.
Tijdens de bijeenkomst met de Likud parlementariërs zei Netanyahu ook dat hij een paar dagen geleden de directeur generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken had gebeld en gevraagd om contact op te neen met de Noorse regering. Di zou namelijk een gift moeten terugvragen aan de Palestijnse Autoriteit dat was gegeven voor een centrum van een vrouwenorganisatie. Dat centrum  was namelijk genoemd naar de ''terroriste'' Dalal Mughrabi. Noorwegen heeft dat geld inderdaad teruggevraagd en geëist dat de vermelding dat Noorwegen aan het centrum had gedoteerd zou worden verwijderd. Zo is ook deze gang van zaken weer verduidelijkt.
Dalal Mughrabi was een meisje van 19 jaar dat in 1978 een PLO commando aanvoerde dat vanuit Libanon met een rubberbootje landde in de buurt van Haifa en een bus kaapte. Onderweg werd een fotografe die het commando zag landen gedood. De bedoeling van de actie was Palestijnse gevangenen te ruilen tegen de inzittenden van de bus. Israel stuurde echter een commando onder leiding van de latere premier Ehud Barak, dat de bus aanviel. Dat veroorzaakte een bloedbad, waarbij 37 doden vielen. Ook Dalal Mughrabi vond de dood. Hoe de strijd verliep en wie wie doodde is nooit uitgezocht. Het is in ieder geval nooit gepubliceerd.
Israel vindt Dalal Mughrabi een terroriste. De Palestijnen zien in haar een verzetsheldin. Zo zien Israeli's iemand als Ehud Barak weer als een militaire held, terwijl Palestijnen hem om meerdere acties waarbij hij Palestijnse leiders doodde, een moordenaar noemen. Zo gaat dat bij oorlogen. De overwinnaars schrijven de geschiedenis. Dalal Mughrabi was zonder meer heldhaftig, maar mag niet worden herinnerd.       



Netanyahu said that a few days ago, he asked the director general of the Foreign Ministry to contact the Norwegian government to request that they withdraw the aid they give to a women’s organization named after Dalal Mughrabi, who led the Palestinian terrorist cell that carried out the Coastal Highway massacre in which 35 people were killed in 1978. “Norway’s foreign minister did just that,” he said.

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...