zondag 7 mei 2017

Israelische politie doodt meisje van 16

Updated. De Israelische grenspolitie heeft zondag aan het begin van de avond een 16 jarige meisje doodgeschoten bij de Damascus Poort (Bab al Amud) van de Oude Stad van Jeruzalem. Politiewoordvoerster Luba al-Samri zei dat het meisje werd neergeschoten toen ze politiemannen bij de poort naderde met een mes in de hand. Ze had willen aanvallen en had ''Allahu akbar'' gezegd. Later voegde al Samri eraan toe dat het meisje dood was. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid identificeerde haar  als de 16 jarige Fatima Afif Abd al-Rahman Hjeiji uit het dorp Qarawat Bani Zeid in het district Ramallah. Er raakten, zoals meestal, geen Israelische politiemannen gewond.
Update: Getuigen vertelden later een ander verhaal dat aangaf dat het meer op een executie had geleken. Eén getuige zei dat het meisje op een afstand van tien meter van de politie stond. Eén van de politiemannen begon ineens te roepen: ''Mes!, mes!'' Waarop vijf politiemannen vanuit verschillende richtingen begonnen te schieten.
Een andere getuige zei dat het meisje in de borst werd getroffen en neerviel, maar dat de politiemannen daarna bleven vuren op haar rug. Foto's tonen dat haar rug aan flarden werd geschoten. Ook werden geparkeerde auto's door meerdere kogels getroffen. Fatima werd uiteindelijk door ruim 20 kogels geveld.

Verschillende mensen probeerden haar lichaam te bereiken, maar werden ruw weggestuurd. Een man liep verbrandingen op in zijn gezicht, nadat dit rijkelijk met pepperspray was bewerkt. Een boze voorbijganger riep naar de politie: “Waarom gaan jullie door met het verkopen van leugens? Wat deed dit meisje? Wat deed ze? Willen jullie eigenlijk wel vrede?''
De Israelische politie rechtvaardigde zichzelf door het publiceren van een foto van een mes een afscheidsbrief die Fatima zou hebben geschreven, waarop verzen van de Koran werden aangehaald.
Fatima Afif Abd al-Rahman Hjeiji was de 20ste Palestijnse dode sinds het begin van dit jaar en de zevende tiener. In dezelfde periode werden zeven Israeli's gedood door Palestijnen en één Israeli door Israeli's. Mensenrechtenorganisaties en Palestijnse getuigen trekken regelmatig de claims van de Israelische schutters in twijfel dat hun slachtoffers een aanval in de zin hadden of een gevaar opleverden. Ook zijn er verhalen en een enkel bewijs dat Israeli's achteraf messen neerlegden bij slachtoffers. Tot nu worden deze verhalen genegeerd door Israel en de buitenwereld genegeerd.

8 opmerkingen:

Elisabeth zei

Dappere mannen! Professionals die levensgevaar herkennen wanneer ze ermee geconfronteerd worden.

Anoniem zei

Elisabeth, dapper als je een 16 jarig meisje haar rug doorzeeft?
Een schot in haar been en ze had gelegen of afleiden en arresteren.Voor mij zijn het walgelijke mannen die de taak van hun regering(ombrengen van zoveel mogelijk Palestijnen) uitvoeren. Een oogverslag van vrienden van mij. Lees maar, doe je niet wat ook daar ben jij te laf voor.
Naar aanleiding van het artikel ‘Israël: NRC-journalist was partijdig’ in Trouw van 5 mei 2017 berichten wij u het volgende.
Vrijdag 5 mei kwamen wij terug van een 10 daagse reis door Israël. Wij reisden, zoals wij altijd doen met z’n tweeën, met het openbaar vervoer o.a. door Galilea, naar Jeruzalem, Bethlehem, Ramallah en Hebron. Door zo te reizen krijg je veel sneller en makkelijker contact met de (autochtone) mensen dan met een georganiseerde groepsreis.

Zo waren wij dinsdag 2 mei in Hebron, een oude stad met een mooi eeuwenoud, pittoresk centrum. Aan de rand van het centrum hebben Joodse kolonisten zich min of meer boven de oorspronkelijke Palestijnse winkels gevestigd met als gevolg dat de neringdoenden vanwege allerlei schermutselingen uit hun winkels en woningen moesten vertrekken en de winkelstraat met hekken en prikkeldraad is afgesloten.
Daar rondwandelend en pratend met een Palestijnse jongen die met ons, toeristen, zijn engels wilde oefenen, kwamen vijf Israëlische soldaten, zoals we overal in Israël zagen zwaar bewapend, aanslenteren.
Plotseling liepen zij op de jongen toe, grepen hem bij zijn kraag, schreeuwend ‘where is your knive - where is your knive’! Ze sleurden hem naar de muur. Met zijn handen gespreid boven zijn hoofd werd hij door een soldaat gefouilleerd, twee anderen hielden hem met hun machinegeweren onder schot, nog twee anderen hielden ons in de gaten, een van hen zelfs onder schot. De jongen had niets verdachts gedaan, had geen mes en schreeuwde ‘I haven’t, I haven’t a knive’ !
De soldaten lieten hem gaan. Wij stonden als aan de grond genageld, verbijsterd en geschokt. Oda had het lef om stiekem de hierbij gaande foto te schieten. Later hoorden wij van mensen: ‘ Dit gebeurt hier vrijwel dagelijks’. ‘De jongen heeft geluk, nu de soldaten zien dat er toeristen toekijken, houden ze zich in’ !

Wij zijn eveneens geschokt door de weigering van de verlenging van een visum door een doorgaans ‘democratisch’ genoemde staat. De Israëlische regering laat hiermee wel duidelijk zijn verwerpelijke dictatoriale gezicht zien.
Er gebeuren verschrikkelijke dingen in Israël. Journalisten dienen ten alle tijden de harde feiten wereldkundig te maken en zich niet door regeringen te laten beknotten en ringeloren. Juist deze en andere schokkende feiten kunnen niet vaak genoeg wereldkundig worden gemaakt. Dat zijn journalisten aan zichzelf en aan de lezers of kijkers verplicht. De heer Derk Walters heeft onze volledige steun. Eigenlijk zou ook ‘Buitenlandse Zaken’ het voor hem op moeten nemen en bij Israël moeten protesteren.

Het bovenstaande is slechts een van onze vaak onthutsende belevenissen gedurende tien dagen reizen door Israël.
Wat ons betreft mag u dit verhaal met foto publiceren en we zijn graag bereid al onze ervaringen nader toe te lichten.
Jose

FreePalestina zei

Klootzakken, waarschijnlijk hebben ze zelf al een mes gehad en Koran verzen. 20 kogels voor een meisje van 16�� Lager volk dan zionistische joden bestaat niet

FreePalestina zei

Vuile ratten. Hoe kunnen ze. Een meisje van 16 met 20 kogels😡 Doorzeven
Het mes en brieven is waarschijnlijk een keiharde leugen om zichzelf vrij te pleiten
Zoals altijd komen ze er weer onderuit
Lager dan laag volk. Zionistische duivels

Abu Pessoptimist zei

Jose,
Elisabeth bedoelde het sarcastisch.

Elisabeth zei

Die foto van dat jonge kind, neergemaaid door sterke zwaarbewapende kerels die zogenaamd in levensgevaar verkeerden maakte me zo boos, Jose. (Macho victimhood noemen ze die Israelische specialiteit van moorden en toch denken dat je het zielige slachtoffer bent.) Maar cynisme of ironie zijn niet de meest gepaste reacties. Wat jij beschrijft is wat ik al langer vermoedde bij veel van deze executies. Bloedstollend.

Anoniem zei

Sorry Elisabeth, moet je naam onthouden en je niet verwarren met anderen die zoiets echt zouden kunnen schrijven. Nogmaals sorry.
Ik wil wel opmerken dat ik mensen reduceren tot ratten en lager volk dan zionistische joden, niet kan waarderen. Er zijn zoveel mensen die de meest walgelijke dingen doen of hebben gedaan en mensen een laag volk noemen, tja. Smaken verschillen.
gr. Jose

Elisabeth zei

Daar ben ik het mee eens, Jose. Ik stoorde me ook aan dat soort uitdrukkingen in de reacties.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...