zondag 14 mei 2017

Palestijnen stemden lokaal, en opwinding over een burgemeester

Tayseer Abu Sneineh (zie onder)Palestijnen van de Westoever hebben zaterdag gestemd in nieuwe lokale verkiezingen, dat wil zeggen voor gemeente en provinciale raden. In Gaza werd niet gestemd. Andere partijen dan Fatah, waaronder Hamas, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en de Islamitische Jihad deden ook niet mee. Het waren daardoor een soort interne Fatah verkiezingen. Daar kwam nog bij dat een oproep van de organisatie van gevangenen om de verkiezingen uit te stellen in verband met de huidige hongerstaking in de gevangenissen, werd genegeerd.
De betekenis van de verkiezingen was daardoor beperkt. Zij accentueerden vooral nog eens de vijandige houding van Fatah tegenover Hamas (en vice versa). De recente studenten verkiezingen aan de universiteit van Bir Zeit, die werden gewonnen door de islamisten (met banden met Hamas), vertelde waarschijnlijk meer over de politieke stemming.
De bekendmaking an de resultaten zondagavond, leverde dan ook weinig verrassingen op. Zij het dat de de rechtse Israelische krant The Jerusalem Post (en ook de Times of Israel) signaleerden dat ''een veroordeelde moordenaar'' van zes mensen de nieuwe burgemeester van Hebron was geworden. De kranten doelden daarmee op Tayseer  Abu Sneineh die in 1980 werd gepakt nadat hij met drie anderen zes Joodse kolonisten had doodgeschoten en er 20 had gewond. Dat gebeurde in de buurt van het kort daarvoor door gekraakte pand in het centrum van Hebron dat nu de naam ''Beit Hadassah'' draagt. Hij kreeg levenslang, maar werd in 1983 uitgewisseld in een gevangenenruil.
De kolonisten waren vanuit het gekraakte ''Beit Hadassah begonnen de buurt te terroriseren, wat leidde tot de sluiting van de meeste winkels eromheen. Uiteindelijk leidde dat ook via een geleidelijk proces tot de algeheel ontvolking van het commerciële centrum van Hebron. De aanslag was een reactie op de kolonisatie van de buurt via de bezetting van ''Beit Hadassah''.
Ronny Naftaniel, ex opper hoofd van het CIDI, heeft het op Facebook sarcastisch en tussen aanhalingsteken over 'gematigde Palestijnen' als hij de verkiezing van Abu Sneineh vermeldt. Hij mag dat van mij doen. Maar dan moet hij ook de context geven van een Israel dat niet de krakers uit Beit Hadassah verwijderde, maar als reactie op de schietpartij wel drie Palestijnse leiders naar Jordanië verbande (onder wie de toenmalige gematigde burgemeester van Hebron, Mohammed Milhem en diens voorganger Qawasmeh) en twee nieuwe panden door de kolonisten in bezit liet nemen.
Hij mag erbij vermelden dat de Beit Hadassah gekraakt werd door de vrouw van de toenmalige kolonistenleider Moshe Levinger (die ooit een Palestijnse winkelier in Hebron doodschoot en daar drie maanden(!) voor kreeg). En ook dat de meerderheid van de bewoners van Beit Hadassa en aanpalende kolonistenverblijven en masse aanhangers waren (of nog steeds zijn) van de wegens racisme ver gebannen Kach partij van rabbijn Meir Kahane. Tegenwoordig stemmen ze trouwens op Naftali Bennett van HaBayit HaYehudi. Bennett pochte ooit dat hij ''Arabieren heeft gedood en dat daar niets mis mee is''.
Misschien is Abu Sneineh niet zo erg ''gematigd'. Maar die Israeli's, Ronny? Die wel??

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Misschien mag ik er aan herinneren dat Menachim-iron-wall-Begin, Jitzchak-breek-hun-botten-Rabin en Ariel-ik-heb-ook-een-vredesplan-Sharon geen burgemeester werden, maar premier van de roofstaat.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...