vrijdag 5 mei 2017

Israel sloopt zeven gebouwen en hervat intussen bouw van ''de Muur''

Updated. Israel heeft donderdag drie gebouwen in de plaats al Walaja op de Westoever gesloopt, drie dagen voor een rechtszitting zou plaatsvinden waar de eigenaars de beslissing konden aanvechten.
Volgens Khader al-Araj, het hoofd van de gemeenteraad, ging een huis van twee verdiepingen met een vloeroppervlak van 200 vierkante meter toebehorend aan Ibrahim Neiroukh tegen de vlakte, alsmede twee andere huizen van 150 vierkante meter van die nog in aanbouw waren. Deze waren eigendom van  Hamed en Raed Abu Sneineh. 
Al-Araj zei dat de Israelische autoriteiten de eigenaars de gelegenheid had gegeven de slooporders op 7 mei voor de rechter aan te vechten. De sloop vond echter helaas dus daarvóór al plaats.
 In Oost Jeruzalem sloopte Israel donderdag eveneens, zo vertelden inwoners aan Ma’an.
Daar betrof het allereerst een huis van twee verdiepingen (vier appartementen) in aanbouw in de wijk at Tur dat eigendom was van Khalil Abu Sneineh en Rami al-Sayyad. De eigenaars hadden een slooporder ontvangen, maar door de feestdagen van  dodenherdenking en verjaardag van de uitroeping van Israel nog niet de gelegenheid gehad om in beroep te gaan. Update: In Sur Bahir werd vervolgens een huis gesloopt van Ashraf Fawaqa. Zes mensen raakten daarbij dakloos. Fawaq spendeerde in de afgelopen tienduizenden aan advocatenkosten bij vruchteloze pogingen een vergunning los te krijgen.  (Einde update) In de wijk Issawiya sloopte Israel daarna ook nog twee bedrijfspanden  van de familie Abu Riyala. De panden waren net afgekomen. De familie was bezig met de laatste voorbereidingen om ze in gebruik te nemen.  
Het persbureau WAFA meldde intussen dat Israel afgelopen zondag de bouw van ''de Muur'' (het ''Afscheidingshek'') bij al Walaja na een periode van drie jaar heeft hervat.  De Muur, die hier geen hek is maar een hoge betonnen wal,  sluit al Walaja aan alle kanten in. Het prachtige schilderachtig dorp op de grens van de ''groene lijn'', dat beroemd om zijn klassieke ''terrassenbouw'' is alleen nog te bereiken via een tunneltje. Het klassieke terrassenbouw landschap wordt voor een belangrijk deel vernield. Walaja heeft in '48 al veel van zijn land verloren dat toen aan de verkeerde kant van de groen lijn terecht kwam. In een later stadium werd nog meer land afgepakt ten behoeve van de nederzettingen Gilo, Har Gilo en Givat Yaël. Ook neemt de Muur nu een hap van het land af. Verder heeft Israel plannen om nog meer land te onteigenen ten behoeve van een nationaal park.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...