maandag 22 mei 2017

De Westoever staakt, Trump aangekomen in Israel

(Foto Ma'an)
Op de Palestijnse Westoever vindt deze maandag een algemene staking plaats. Scholen, winkels, banken, openbaar vervoer alles ligt plat, met uitzondering van ziekenhuizen en eerste hulp posten. Het toeval(toeval?) wil dat de staking begon ongeveer op het moment dat de Amerikaanse president Trump vanuit Saudi Arabië aankwam in Israel.
De staking wordt gehouden in solidariteit met de, intussen, weer ruim 1.300 Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen. die vanaf 17 april in hongerstaking zijn voor verbetering van hun situatie.

De gevangenen eisen dat ze in gevangenissen in de bezette gebieden worden vastgehouden, in plaats van zoals nu in Israel (wat volgens de Geneefse Conventie verboden is), dat er een einde komt aan eenzame opsluiting, dat familiebezoeken langer en vaker mogen plaatsvinden en zonder dat er een glaswand gevangenen en bezoek van elkaar scheidt, dat ze toegang tot telefoons mogen hebben, dat ze betere toegang hebben tot medische verzorging en dat er een einde komt aan de ''administratieve detenties'' (dat wil zeggen gevangenisstraf zonder vorm van proces).
Trump blijft twee dagen. Hij zal ook Bethlehem bezoeken en Abbas ontmoeten. Israel is vol verwachting over wat hij gaat zeggen over vredesplannen.


Luisterend naar het volkslied, vlnr:de Israelische president Rivlin, de Amerikaanse president Trump,diens vrouw Melania, premier Netanyahu en mevrouw Sara Netnayahu. Achter Trump diens ambassadeur. (Foto Reuters)

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...