donderdag 18 mei 2017

Israelische kolonist schiet demonstrant dood en verwondt journalist

Wijlen Mu'taz Bani Shamsa
Updated. Een Israelische kolonist heeft donderdagmorgen een 23-jarige Palestijn doodgeschoten en een Palestijnse journalist van het persbureau AP verwond. Dat gebeurde tijdens een solidariteitsdemonstratie met de Palestijnse hongerstakers in Israelische gevangenissen in de plaats Huwwara ten zuiden van Nablus. De demonstratie vond plaats op de hoofdweg in de plaats, die ook door kolonisten wordt gebruikt. De demonstranten sloten de weg af, het leger probeerde de demonstratie te verspreiden. Volgens de site +972 wilde tegelijkertijd een auto met kolonisten de blokkade van de demonstranten verbreken. Demonstranten dreigden daarbij overreden te worden. Zij schopten en sloegen vervolgens tegen de auto en gooiden met stenen, waarbij onder meer de voorruit van de de auto aan scherven ging.
De kolonist stapte daarop uit, zou eerst in de lucht geschoten hebben en schoot daarna gericht de 23 jarige Mu'taz Hussein Hilal Bani Shamsa uit het dorp Beita in de regio Nablus, door het hoofd. Journalist Majdi Eshtayya van AP werd eveneens geraakt. Zijn verwondingen werden later door het Rafidiyya ziekenhuis in Nablus omschreven als ''gemiddeld ernstig''.
Israel sloot het Huwwara checkpoint na de botsingen. Een regionale kolonistenraad bevestigde later dat de schutter een kolonist was, een sociaal werker en vader van acht kinderen. Hij zou eerst in de lucht geschoten hebben. Waarschijnlijk omdat hij geen Palestijn is, is hij niet gearresteerd. Het was de tweede keer in twee dagen dat een kolonist het vuur opende op demonstranten. Woensdag werd de 19 jarige Ibahim Rasem Hamed bij Ramallah neergeschoten door een kolonist. De jongen werd later gearresteerd omdat hij met stenen zou hebben gegooid. De kolonist werd vrijgelaten.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...