maandag 15 mei 2017

Hongerstakende Palestijnse leiders vertellen over pesterijen gevangenisautoriteiten

Barghouthi
Twee hongerstakende Palestijnse leiders, Marwan Barghouthi (al Fatah) en Ahmad al Sa'adat (Volksfront voor de Bevrijding van Palestina)  hebben de afgelopen dagen na een aanvankelijke weigering bezoek gehad van advocaten.
Barghouti kreeg zondag bezoek van advocaat, Khaled Shqeirat. Shqeirat zei na afloop dat  Barghouti sinds hij op 17 april met de staking begon, 12 kilo is verloren. Hij weegt nu 53 kilo. Barghouti vertelde dat zijn behandeling onder meer eruit bestond dat hij vier dagen in een keldercel zal opgesloten, waaruit hij pas werd bevrijd toen hij stopte met waterdrinken. Zijn huidige cel zit vol insecten  en mist alle basisbehoeften.
Hij heeft één deken. Boeken zijn er niet en hij heeft sinds 17 april geen schone kleren kunnen aantrekken, aangezien die van hem zijn afgenomen. Verder wordt hij dagelijks enkele uren blootgesteld aan harde geluiden, waarvoor hij papieren propjes in zijn oren heeft gedaan.  Zijn cel wordt vier keer per dag doorzocht door de mannen van de Israelische Gevangenisautoriteit IPS. Daar horen ook onderzoeken op het blote lichaam bij, terwijl hij aan handen en voeten is gebonden. Hij wordt ook gebonden als hij van en naar de kliniek wordt gebracht. De Israelische krant YNet citeerde Shqeirat ook over de video di door de IPS was versopreid waarop te zien zou zijn dat Barghouthi een koekje at of iets dergelijks. Volgens Barghouthi was het een vervalsing. De cel leek op geen enkele cel waarin hij heeft gezeten.


Sa'adat 
Sa'adat kreeg maandag bezoek van een advocaat van de NGO Addameer, Farah Bayadsi. Eerder was dat verboden, maar na een afgedwongen uitspraak van het hooggerechtshof op 10 mei werd het alsnog toegestaan. Sa'adat begon de staking op 3 mei. Op 11 mei werd hij met 38 andere stakers van de gevangenis in Ashkelon overgebracht naar de Ohli Kedar gevangenis. Hij zit met 10 anderen in één cel, die één wastafel, en één wc heeft, geen fan of airconditioning (terwijl het heel warm is op dit moment) en met 3 lakens per persoon. Zijn gezondheid gaat achteruit. Hij heeft gewicht verloren, is bleek en lijkt zwak, en loopt en praat erg langzaam. Sa'adat gaf aan dat de medische controle niet veel voorstelt. De IPS controleert alleen de bloeddruk en het gewicht. Sa'adat wil echter, net als Barghouti de staking zonder meer voortzetten.
Sa'adat vertelde verder dat de IPS de stakers een boete heeft opgelegd van 200 shekel, dat familiebezoek voor twee maanden is verboden, dat de stakers geen toegang hebben tot de gevangeniswinkel, dat hun zout is afgepakt en dat al hun kleren, op datgene wat ze aan hebben na, zijn afgenomen.

2 opmerkingen:

Lucas zei

Het geboeid naar het ziekenhuis overbrengen van gevangenen gebeurt overigens ook in Nederland. Ik heb geboeid en onder toezicht sperma gedoneerd in het AMC.

Jim zei


Zeg Lucas die studentikoze zelfbevrediging moet dat hier? Aandacht-zoeker!

Alsof een eerlijke vergelijking met detentie en gevangenissen hier te rechtvaardigen is. Al 37 dagen zonder eten, 1300 of daaromtrent...
Hoeveel kinderen staat hetzelfde lot gevangen genomen te worden nog te wachten, als ze al niet een vroegtijdige dood sterven in de straten, op het land, in hun gebombardeerde en in brand gestoken huizen. Administratieve detentie alleen al is de op rascistische leest geschoeide ultieme minachting van het recht en mensenrechten. Sla de laatste rapporten van Defence For Children er ook eens op na.

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...