zaterdag 6 mei 2017

Ismail Haniyeh opvolger van Khalid Meshaal als leider van Hamas

 Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh is, zoals verwacht,  zaterdag gekozen tot opvolger van Khalid Meshaal als leider van het polibureau van de Hamas beweging. Meshaal maakte dit in Doha bekend. Dat Meshaal aftreedt als hoogste leider van Hamas heeft te maken met het feit dat hij de statutair vastgestelde tijd erop heeft zitten. Hamas houdt zich hieraan, in tegenstelling tot de Palestijnse Autoriteit en de president daarvan, Mahmoud Abbas, wiens termijn al in 2009 is verlopen.
Haniyeh was tot voor kort de hoogste man van het politbureau in Gaza. Hij is daarin in februari opgevolgd door Yahya al Sinwar (55). Ook was hij de leider van de regering.
Haniyeh (54) is geboren in het vluchtelingenkamp al Shati (het Beach kamp), als zoon van ouders die in de jaren '50 zijn verjaagd uit wat nu Ashkelon is. Hij studeerde Arabische taal en literatuur aan de Islamitische Universiteit van Gaza. Eind jaren '80 zat hij enkele malen gevangen in Israelische gevangenissen wegens onder meer zijn deelname van de Eerste Intifada.
In 1992 werd hij samen met een groot aantal anderen, onder wie ongeveer alle leiders van Hamas, door de Israelische premier Rabin een jaar lang verbannen naar Zuid Libanon. Bij terugkomst werd hij dean van de islamitische universiteit en werkte hij in het bureau van de oprichter van Hamas, sheikh Ahmed Yassin. Dat, en opeenvolgende liquidaties door Israel van leiders van de beweging, onder wie Yassin zelf en diens opvolger Abdel Aziz al Rantisi, hielp hem om snel te stijgen op de ladder. In 2006 werd hij, na de verkiezingen in heel Palestina die werden gewonnen door Hamas, door Mahmoud Abbas tot minister president van de coalitieregering met Fatah benoemd. Nadat deze regering onder druk was Israel was ontbonden en Fatah met hulp van de CIA en Israel een mislukte coup had uitgeprobeerd in Gaza, werd hij in 2007 leider van de regering in Gaza.    
 Haniyeh begint zijn taak met een eerder deze week aangenomen nieuw platform van Hamas, waarin een de beweging officieel een staat naast Israel volgens de grenzen van 1967 accepteert en waarin anders dan voorheen, duidelijk wordt geformuleerd dat Hamas geen conflict heeft met Joden maar alleen met ''het zionistische project''. Dat geeft hem in politiek opzicht meer manoeuvreerruimte, maar het is de vraag of die ruimte hem door de EU en de VS ook zal worden gegund.

2 opmerkingen:

Frederieke zei

duidelijk wordt geformuleerd dat Hamas geen conflict heeft met Joden maar alleen met ''het zionistische project

(Proest)

Abu Pessoptimist zei

''Frederieke'',
Hamas heeft rechtgezet wat ze in hun Handvest verkeerd deden: anti Joodse teksten opnemen. Nu is duidelijk voor de buitenwereld en hun eigen gelederen dat ze niet antisemitisch zijn en dat ze geen conflict hebben met mensen zoals ik (de anti zionistische of niet zionistische Joden), maar alleen met mensen die denken dat alle Joden Joodse nationalisten, oftewel zionisten zijn. Mensen zoals u waarschijnlijk.
Eerst haalden zíj dingen door elkaar, nu doen alleen ú en de uwen dat nog, zoals blijkt uit uw geproest. Een beetje dom hoor, om met Maxima te spreken.

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...