woensdag 10 mei 2017

FIFA buigt opnieuw voor hevige Israelische druk

De voetbalclub van de nederzetting Ariel speelt tegen Maccabi HaSharon uit Netanya in Israel. (Foto Haaretz).  

 De internationale voetbalorganisatie FIFA heeft opnieuw slappe knieën getoond en het hoofd gebogen voor Israel. Een ontwerp resolutie waarin gevraagd werd de voetbalverenigingen van de Israelische nederzettingen te verwijderen, dat was ingediend door de Palestijnse voetbalbond en ruim 170 Palestijnse clubs, is van de agenda gehaald van het FIFA congres, dat wordt gehouden in Bahrain.
De Palestijnen hebben aangevoerd dat Israel artikel 72, lid 2 van de FIFA statuten schendt. In dit artikel wordt gesteld dat FIFA leden en hun clubs niet op grondgebied van een ander lid mogen spelen zonder goedkeuring van dit andere lid. De Palestijnen vragen dat de FIFA om van Israel te eisen dat de clubs in bezet gebied van de lijst schrapt. En, als Israel dat weigert, om Israel te schorsen uit de FIFA. Het gaat om zes clubs, die van de nederzettingen  Ma’aleh Adumim, Ariel, Kiryat Arba, Givat Ze’ev, Oranit en als zesde de club van de nederzettingen in de Vallei van de Jordaan. Ze spelen alle zes in de Isarelische competitie, zij het in lage klassen,
 De beslissing om het punt alsnog van de agenda te halen werd dinsdag genomen in een vergadering van de Raad van de FIFA, waaraan werd deelgenomen door de voorzitter van de Israelische voetbalassociatie Ofer Eini en zijn Palestijnse tegenvoeter Jibril Rajoub. Israel oefende daartoe krachtige druk uit.
Twee jaar geleden werd een rapport opgemaakt over de kwestie door een commissie onder leiding van Tokyo Sexwale, een veteraan in de anti apartheidsstrijd uit Zuid Afrika. Dit rapport werd scherp aangevallen in een 24 pagina's tellende notitie van de Israelische voetbal associatie. Ali Abunimah van  Electronic Intifada heeft de notitie kunnen inzien, en heeft erin gelezen dat volgens de Israeli's de Westoever helemaal niet bezet is. Volgens de Israelische voetballers is het Sexwale rapport “te politiek en fundamenteel onjuist”. Er zouden allemaal zaken in staan die ''geen wettelijke of feitelijke basis” hebben. De Sexwale commissie zou “de Palestijnse versie'' hebben overgenomen. En de klap op de vuurpijl is dat de “term ‘occupied Palestinian territories’ een ''politiek gemotiveerde term'' zou zijn, en ''geen uiting zou geven aan een wettelijke, bindende bepaling ten aanzien van de status van het gebied en de feitelijke situatie''. ''Dit gebied is het best te begrijpen als gebied waarop zowel Israel als de Palestijnen in concurrentie met elkaar een claim hebben, aldus de Israelische bond, die daarmee inging tegen uitspraken van het Internationale Gerechtshof en resoluties van de VN Veiligheidsraad.
Ook premier Netanyahu deed een duit in het zakje bij de FIFA. Zondag belde hij een half uur met FIFA baas Gianni Infantino om te vragen het item niet op de agenda te zetten. Hij zei toen onder meer dat ''sport en politiek niet met elkaar vermengd moeten worden''. Het Palestijnse conflict is een ''lange termijn zaak en de FIFA gaat het niet oplossen'', vond Netanyahu. De Palestijnen hopten tijdens de plenaire FIFA vergadering, donderdag, toch nog op de zaak terug te kunnen komen, maar dat werd verhinderd doordat de vergadering in meerderheid een voorstel steunde van FIFA opperhoofd Gianni Infantino om het onderwerp niet op de agenda te zetten. 

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...