vrijdag 26 mei 2017

Hamas executeert drie man die op last van Israel militaire leider Fuqahaa vermoordden

Eén van de drie geëxecuteerde mannen wordt voorgeleid tijdens zijn proces. (Reuters) 

De Hamas regering in Gaza heeft donderdag drie mannen geëxecuteerd die ter dood waren veroordeeld wegens de moord op Hassan Fuqahaa, een militaire leider van Hamas. Volgens Hamas hebben den drie die moord gepleegd in samenwerking met de Israelische geheime dienst. De drie werden   op 1 mei voorgeleid voor een militair tribunaal. Het doodvonnis werd uitgesproken op zondag 21 mei.
De drie waren Ashraf Abu Leila, 38,  Hisham al-Aloul, 44, en Abdallah al-Nashar, 38. De eerste twee werden opgehangen, de laatste stierf voor het vuurpeloton. 
Fuqahaa was oorspronkelijk afkomstig uit Tubas op de Westoever. Hij was in Israel tot levenslang veroordeeld maar werd uitgewisseld bij de gevangenenruil van 2011 en verbannen naar de Gazastrook. Daar werd hij een militaire leider en zou hij, volgens Israel, opnieuw betrokken zijn geweest bij plannen voor aanslagen. Hij werd op 24 maart in zijn auto voor zijn huis gedood doordat iemand hem vier kogels in het hoofd schoot. 
Hamas arresteerde de drie nu geëxecuteerde mannen enkele weken later en gaf onlangs details vrij, waaruit bleek dat de drie bekend hebben met Israel te hebben samengewerkt. Een 14 minuten durende video met een bekentenis (in het Arabisch) werd door Hamas  op Youtube geplaatst.
Abu Leila, de moordenaar, bekende dat hij in 2004 was gerekruteerd door de  Mossad. Alloul  was in 1998 voor Israel gaan werken nadat hij onder druk was gezet bij het aanvragen van een werkvergunning. Hij had acht maanden lang gegevens over Fuqahaa verzameld. Ook had hij eerder verschillende huizen van leiders van Hamas gefotografeerd, die in de loop der tijd door Israel zijn vermoord. Nashar, was in 2010 gerekruteerd. Hij had sinds 201 de buurt Tel al Hawa, waar Fuqahaa woonde, in de gaten gehouden. 
De executies werden veroordeeld door het bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, door Amnesty International, Human Rights Watch, B'tselem  en door de Palestijnse organisatie PCHR. De reden was onder meer dat het proces van de drie een militair proces was geweest dat te snel was gedaan en dat er geen beroep mogelijk was geweest. Ik, AbuP,  sluit me bij deze conclusies aan. Maar ik voeg eraan toe dat het fijn zou zijn als deze organisaties ook wat vaker en even snel van zich zouden laten horen als Israelische militairen mensen zelfs zonder enige vorm van een proces executeren.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...