zaterdag 27 mei 2017

Palestijnen beëindigen hongerstaking na 40 dagen

Enkele honderden Palestijnse hongerstakers in Israelische gevangenissen hebben zaterdag na 40 dagen hun hongerstaking eraan  gegeven. Volgens Issa Qaraqe, het hoofd van de Organsisatie voor de Gevangenen van de PLO,  en het hoofd van de  Palestijnse Vereniging van Gevangenen, Qaddura Fares, gebeurde dat na 20 uur onderhandelingen in Ashkelon tussen Marwan Barghouthi, de man die tot de staking had opgeroepen en de Israelische Gevangenis Autoriteit (IPS). 
Volgens een woordvoerder van de IPS ging het over een overeenkomst tussen de staat Israel en het Internationale Comité van het Rode Kruis. Barghouthi werd niet genoemd. Bij de overeenkomst werd de stakers een tweede bezoek van familie per maand toegezegd. Dat aantal was verleden jaar door de IPS teruggebracht naar één bezoek per maand.  
 Volgens de woordvoerder deden op het moment dat de staking werd afgeblazen nog 834 gevangenen vanaf het begin op 17 april mee. Achttien gevangenen die in ziekenhuizen terecht zijn gekomen, zullen naar de gevangenis worden teruggestuurd als hun conditie is verbeterd, aldus de woordvoerder.
Gezegd moet worden dat als een tweede familiebezoek alles is wat de stakers voor elkaar hebben gekregen, dat het eigenlijk een te gering resultaat is voor zo'n zwaar offer.  De stakers vroegen om gevangen gehouden te worden binnen de bezette gebieden (en niet in Israel wat tegen de internationale wetgeving indruist), om meer en langer familiebezoek en dat zonder dat er een glazen wand tussen beide staat, om toegang tot telefoons, om betere medische voorzieningen, om afschaffing van de ''administratieve gevangenisstraf'' en afschaffing van eenzame opsluiting. Ook wilden ze ee betere toegang mogelijkheden om te studeren. Het is niet bekend of hier verder ietsvan is ingewilligd. Overigens begint zaterdagavond de vastenmaand Ramadan.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...