woensdag 3 mei 2017

Trump ontvangt Abbas: veel mooie woorden maar geen substantie

De Amerikaanse president Trump heeft beloofd de vredesonderhandelingen tussen Israel en de Palestijne die al sinds 2014 stil liggen, weer tot leven te wekken. Hij deed dat tijdens een bezoek van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, die een driedaags bezoek aan Washington brengt. Het was hun eerste ontmoeting. Trump deed echter geen enkel toezegging en kwam oom met geen enkel concreet plan of detail. 
Op de persconferentie na hun ontmoeting zei Trump dat hij hoopte Abbas te kunnen helpen "de eerste Palestijnse leider te zijn die het uiteindelijke en belangrijkste vredesakkoord tekent dat veiligheid, stabiliteit en voorspoed brengt voor allebei de volken in de regio''. Hij zie ook dat hij gelooft dat beide volken dat willen. ''Ik heb altijd gehoord dat het misschien de moeilijkste overeenkomst is om vrede te sluiten tussen Israeli's en Palestijnen,'' zei Trump. "Laten we zien of we kunnen bewijzen dat ze het bij het verkeerde eind hebben. Laten we het doen.'' Maar hij zie ook dat hij geen vrede kan opleggen en dat beide partijen er samen uit moeten komen.
Verder prees hij Abbas voor het feit dat deze tegen geweld en terrorisme is en zei hij dat hij ''erg onder de indruk was'' van de veiligheidscoördinatie tussen Israel en de Palestijnse veiligheidstroepen op de Westoever. ''Ze werken prachtig samen, ik juich ze toe," zei Trump over deze door de Palestijnen bijna algemeen gehate samenwerking. Hij deed daarna een beroep op Abbas om zich te verzetten tegen ophitsing en haat, eraan toevoegde dat ''er hopelijk niet meer lang zo'n haat zal zijn''.
Abbas van zijn kant, hield in scherp contrast tot het gebrek aan inhoud van Trump, een pleidooi voor een Palestijnse staat met de grenzen van 1967 die in vrede en veiligheid naast Israel zou moeten komen. "Onze enige strategische optie is het bereiken van de twee staten oplossing, de staat Palestina met Oost Jeruzalem als hoofdstad, die in vrede en stabiliteit met de grenzen van 1967 naast Israel bestaat. We zijn het enige volk in de wereld dat bezet blijft en daarom streven we naar vrede, waardigheid en het recht op zelfbeschikking. We vertrouwen volledig op de almachtige God en daarna op u. En we beloven echte partners te zijn voor een historische vredesovereenkomst,'' aldus
Abbas. Trump zei daarop dat de VS geen vrede kan opleggen en dat Palestijnen en Israeli's samen moeten werken bij het bereiken van een overeenkomst.
Dat was dus allemaal niet erg veelbelovend, lijkt mij, AbuP. Opvallend was echter wel dat Trump geen gewag maakte van een eis dat Abbas de betaling van pensioenen en uitkeringen aan Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen of aan de families van bij geweld omgekomen Palestijnen stopzet, iets dat Netanyahu enkele dagen geleden nog te berde bracht en waarvan Israelische kranten hadden gemeld dat Trump dit aan Abbas zou voorleggen. Ook was er geen sprake meer van het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Trump heeft dit tijdens zijn  verkiezingscampagne geuite voornemen, dat zou neerkomen op een erkenning door Israel van de naasting van Oost Jeruzalem, voorlopig in de ijskast geplaatst. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen wil dat echter niet zeggen dat het plan voorgoed van de baan is.

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...