donderdag 25 mei 2017

Protesten en gevechten bij 50ste Jeruzalem Dag

De gebruikelijke jolijt van ''Yom Yerushalayim'', Jerusalem Day. (Activestills.org)

Israel beleefde woensdag de 50ste Jeruzalem Dag, de herdenking dat op die dag Oost Jeruzalem werd veroverd en, zoals dat in Israel heet, Jeruzalem werd herenigd. Het is (de laatste jaren?) gebruik van rechtse jongeren om dat te vieren met een massale vlaggenparade, die vooral door e Oude Stad en het Palestijnse gedeelte van de stad trekt (waar het gevoel dat de stad is ''herenigd'' het  minste sterk wordt beleefd, daar wordt het meer als ''bezet''ervaren).
Winkels op de route moeten dan sluiten, en vaak zijn er ook veel incidenten langs het parcours waarbij Palestijnen worden gemolesteerd. Dit jaar werd daar weinig over gemeld. Nieuw was  was dat vooral dat Israelische en Amerikaanse activisten van groepen als IfNotNow, Free Jerusalem and All That’s Left,een tegendemonstratie hielden, Zij werden met geweld door de politie verwijderd. Daarbij brak één demonstrant een arm.

Een demonstrante wordt afgevoerd. (Activestills.org)  

Wat ook nieuw was, was dat dit jaar ook een 50 tal zaken in West Jeruzalem uit solidariteit met hun Palestijnse collega's in de Oude Stad en daaromheen die moesten sluiten, ook hun zaak dichtdeden. Als zij verlies lijden, dan voelen wij dat ook, zo luidde het commentaar van Falafel Mullah, bij de Mahane Yehuda markt.    
Eerder op de dag waren er ook rellen op de esplanade van de Aqsa moskee, toen daar, volgens een telling van het personeel van de Waqf, de islamistische stichting die de moskeeën bestuurt, ruim 700 Joodse kolonisten onder begeleiding van de politie het gebied binnenstroomden. De wachters van de Waqf kwamen in actie toen de kolonisten er het Israelisch  volkslied begonnen te zingen. 
Op dat moment kwam de politie tussenbeide. Zij sloegen één wachter het ziekenhuis in en arresteerden twee anderen. De kolonisten werden vervolgens weggeleid. Dat gebeurde overigens ook al eerder met enkelen van hen die, hoewel dat daar verboden is, aanstalten maakten te gaan bidden op de esplanade.
 Kolonisten op de esplanade (Ma'an)
  
 De dag was begonnen met speeches in de Knesset. in het bijzin van de president en de president van het hooggerechtshof, Miryam Naor. Daar zei premier Netanyahu dat de ''Tempelberg (dat wil zeggen de Aqsa moskee en omgeving) en de Tempelberg voor altijd Israelisch zullen blijven. Wij hebben Jeruzalem bevrijd, wij hebben er één stad van gemaakt, niet perfect maar wel één geheel,'' volgens de premier. ''Zij blijft nu voor altijd onder de soevereiniteit van Israel.''  Hij voegde eraan toe dat de stad voordat de Joden er naartoe kamen niks voorstelde, er was ''bijna niets'', en hij was ''verwaarloosd en in een voortdurende crisis''. In de 19 jaar tussen 1948 en 1967 beleefde de stad “opnieuw een dieptepunt” volgens hem.  Ook zei Netanyahu dat het bezoek van president Trump aan de westelijke Muur ''de propaganda en de leugens van UNESCO hadden vernietigd.
De woorden van Netanyahu bevestigden eens te meer dat diegenen die blijven denken dat er met deze Israelische regering over een twee statenoplossing gepraat kan worden, een lang geleden achterhaald droombeeld najagen.


Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...