zaterdag 13 mei 2017

Solidariteitsmarsen met hongerstakers: 22 jarige Palestijn doodgeschoten

Saba' Obeid
Updated. Israelische soldaten hebben vrijdag in het dorp Nabi Saleh, ten noordwesten van Ramallah,  op de Westoever een jonge man doodgeschoten..Het was de 22 jarige Saba’ Nidal Obeid. Het gebeurde toen het leger een geweldloze protestdemonstratie met de Palestijn se hongerstakers in de gevangenissen aanviel. Verschillende anderen raakten  gewond. Saba' Obeid werd door een scherpschutter in  de hartstreek getroffen. Hij stierf in het Yasser Arafat ziekenhuis in Salfit. Reanimatiepogingen bleven zonder resultaat.
Een woordvoerder van het leger zei dat et leger het vuur had geopend ''in antwoord op een directe dreiging van'' die uitging van ''tientallen demonstranten die stenen gooiden''. 
Update: De site +972 citeert echter getuigen, onder wie de Israelische fotojournalist Miki Kratsman, die zeiden dat de stenengooiers op een afstand van ongeveer 50 meter stonde, terwijl de militairen beschermende kleding droegen en bovendien achter een betonnen muur stonden. Bovendein waren er maar een paar die stenen gooiden.
Sarit Michaeli, van de menserechtenbeweging B'tselem die ook aanwezig was in Nabi Saleh, wordt eveneens aangehaald in +972. Zij zei dat de stenengooiers ver weg stonden en dat het bovendien de soldaten waren die de confrontatie uitlokten en niet andersom.
Michaeli zei ook, gebaseerd op het feit dat B'tselem al langer studie maakt van het gebruik van scherpe munitie door het Israelische leger, dat de scherpschutters gewoonlijk op een zeer georganiseerde manier te werk gaan, in groepjes van drie man, die op  daken zitten. Zij kiezen hun doelen zorgvuldig. Ze worden geacht met hun klein kaliber .22 munitie (die minder schade aanricht dan de gewone munitie) op benen te mikken. Maar daar wordt, zoals in dit geval ook vaak van afgeweken. Soms met dodelijk gevolg. 

Saba'Obeid was de 21ste Palestijn die dit jaar door Israeli's werd gedood. Volgens het al Quds centrum voor Israelisch Palestijnse Studies was hij Saba' de 309de geteld vanaf  1 oktober 2015. Onder de 309 waren 83 kinderen.
Ook op andere plaatsen traden de Israeli's op tegen solidariteitsbetuigingen. In het dorp Bi'lin werden twee arrestaties verricht tijdens een demonstratie, onder wie de burgemeester. In  Beit Ummar, ten noorden van Hebron, werd een demonstratie uiteen gejaagd. Vrijdagavond werd in Hebron een man opgepakt tijdens een trouwerij. In Beita en in Beit Furik in de buurt van Nablus raakten 66 mensen gewond onder wie één die een schotwond opliep in het gezicht. In Kafr Qaddum bij Qalqilya raakten tientallen mensen in ernstige ademnood door traangas.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...