maandag 22 mei 2017

Trump: een monster wapendeal en oproep aan islamitische leiders om terreur te bestrijden

Trump doet een dansje in Riyadh. 

De Amerikaanse president Trump  heeft zondag een conferentie van  Arabische en islamitische leiders toegesproken in de Saudische hoofdstad Riyadh. Het was de tweede dag van zijn bezoek aan Suadi Arabië, waarmee hij een tournee begon die hem vervolgens zal brengen naar Israel (en de Palestijnse gebieden) en Europa. Zijn speech ging over het smeden van een bondgenootschap in de strijd tegen terrorisme. 
Koning Salman van Saudi Arabië was de eerste die op de bijeenkomst sprak. Hij noemde de Islam het beste voorbeeld van coëxistentie en de "religie die altijd de religie van barmhartigheid zal zijn''. ''Wij allemaal, landen en volken, verwerpen in alle talen en in iedere vorm het beschadigen van de relaties van moslim landen met vriendschappelijke landen en het profileren van landen op basis van religie of sektarisme.'' 
Trump, in zijn speech, zei dat de VS een "coalitie van landen" in het Midden Oosten willen vormen met het doel "terrorisme uit te roeien".
Hij noemde de strijd tegen het terrorisme ''niet een  strijd tussen verschillende geloven, sektes of beschavingen. Dit is een strijd tussen barbaarse criminelen die menselijk leven willen uitroeien en mensen die deugen van alle religies die proberen het te beschermen,'' aldus Trump. ''Dit is een strijd tussen goed en slecht.'' Hij voegde eraan  toe dat de VS samen met de leiders van de aanwezig landen het gevecht wilde aangaan, maar dat zij het voortouw moeten nemen en ''de extremisten uit de religieuze plaatsen en uit de gemeenschap moeten verdrijven. ''Verdrijf ze uit jullie heilige land.''
De president, die onlangs nog inwoners van zeven islamitische landen de toegang tot de VS probeerde te ontzeggen en die meermalen hard naar de islam heeft uitgehaald, zei dat hij niet was gekomen ''om te vertellen hoe te leven of te aanbidden'', maar om een partnerschap aan te bieden gebaseerd op gemeenschappelijke waarden en belangen. In zijn speech noemde hij overigens  Iran als een land dat niet deugt. "Tientallen jaren heeft Iran de vuren van sektarisch conflict en terreur opgestookt,'' aldus Trump. "Het is een regering die openlijk praat over massamoord, en die preekt over de vernietiging van Israel, de dood aan Amerika, en de ondergang van veel leiders en naties in deze ruimte." Maar deze woorden waren koren op de molen van zijn gastheren en er waarschijnlijk ook speciaal voor bedoeld.  De Saudische koning Salman had, zo kort na de herverkiezing van de (gematigde) Iraanse president  Hassan Rouhani eveneens harde woorden over Iran gesproken.
Een dag voor deze conferentie  had Trump met de Saudische leiders een overeenkomst gesloten voor wapenleveranties ter waarde van 110 miljard dollar. Deze deal, de grootste ooit, was nog voorbereid door de vorige president Obama. Alleen had deze, tegen de achtergrond van de door de Saudi's gevoerde oorlog in Jemen waar intussen 19 miljoen mensen door honger en ziekte worden bedreigd, de voorzorg genomen sommige wapens (geleide projectielen bijvoorbeeld) niet op de lijst te zetten. Trump heeft deze beperkingen echter weer opgeheven. 
In de context van de conferentie in Riyadh sprak Trump ook met enkele andere leiders, onder wie de emir van Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, koning Hamad van Bahrain, en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Hij prees al-Sisi, in wiens land de mensenrechten intussen op een absoluut dieptepunt zijn beland, en zei dat deze een "geweldige prestatie onder moeilijke omstandigheden'' heeft geleverd.Hij beloofde binnenkort naar Egypte te zullen komen.
Tegen de Bahrainse koning Hamad zei hij dat ''er geen spanningen meer zullen zijn onder deze (Trumps ) regering'', wat mogelijk ernstige gevolgen voor de mensenrechten in Bahrain kan gaan betekenen. Met de landen van de Gulf Cooperation Council GCC (Saudi Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Kuwait, Oman en Bahrain) tekende hij  een memorandum over het financieren van het bestrijden van terreur.

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...