woensdag 17 mei 2017

Israel zet schrijver Qatamish, kampioen ''administratieve detentie'', opnieuw achter tralies

Qatamish en zijn vrouw Suha Barghouti. 

Israel heeft de schrijver en politieke wetenschapper (hij is docent aan de universiteit van al Quds) Ahmad Qatamish opnieuw tot drie maanden administratieve detentie veroordeeld. Het is de zoveelste keer voor de inmiddels 66 jaar oude Qatamish. Van 2011 tot 2013 werd zijn ''administratieve detentie'' tot zeven keer toe verlengd. Van 1992 tot 1998 zat hij ook als eens zes jaar onder deze straf zonder enige vorm van proces vast.
Qatamish werd zondagnacht door een groep militairen opgepakt in zijn huis in al Bireh, waarbij een aantal van zijn bezittingen werd beschadigd. De organisatie Addameer, die zich het lot van Palestijnse gevangenen aantrekt, meldt dat een militaire rechtbank in de gevangenis Ofer binnen een week de straf zal bevestigen. Addameer leverde felle kritiek op de arrestatie en zei dat Qatamish nog steeds wordt vervolgd voor wat hij schrijft. Eerder, in 2013 nam Amnesty het ook al op voor (de totaal geweldloze) Qatamish die de organisatie een ''politieke gevangene'' noemde.
Addameer, waar destijds Qatamesh' vrouw Suha in het bestuur zat, beschreef destijds de wijze waarop Qatamish op 3 mei 2011 werd gearresteerd.
Dat gebeurde in het holst van de nacht door een legermacht van zo'n 30 man, die - omdat Qatamesh die nacht bij zijn broer was blijven slapen - zijn vrouw en dochter onder schot hielden tot hij zich had gemeld. Ook vernielden de militairen de deur van het appartement van de bovenburen en haalden zij het appartement zelf volledig overhoop. Afgezien daarvan werd Qatamesh daarna ook tot twee keer toe voorgeleid op basis van een ongeldig en inderhaast in elkaar geflanst arrestatiebevel, en werd hij achtereenvolgens ervan beschuldigd sympathisant van Hamas en van het linkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina te zijn. Het verhinderde allemaal niet dat hij vervolgens zo'n twee en een half jaar jaar op nimmer bekend gemaakte gronden vastzat.
Deze periode, samen met de bijna zes jaar die hij van 1992 - 1998 op administratieve gronden in de gevangenis zat, maakt dat Qatamish de gevangene is die het langst op puur administratieve gronden in een Israelische gevangenis gevangen gehouden werd. Hij schreef over die eerste periode een boek, ''Ik zal niet uw tarboush (fez) dragen'', waarin hij ook beschreef hoe hij was gemarteld.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...