zondag 28 mei 2017

15.000 Israeli's demonstreren in Tel Aviv voor twee statenoplossing

 (Foto Vrede Nu)

Duizenden Israeli's hebben zaterdagavond in Tel Aviv een demonstratie gehouden voor een twee staten oplossing van het conflict met de Palestijnen. Volgens de krant Haaretz waren er 15.000 mensen. De demonstratie was georganiseerd door de NGO Vrede Nu. Er werd een boodschap voorgelezen van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, waarin hij zei dat er geen sterkere stem is dan de stem voor een rechtvaardige vrede, of de stem voor het recht van een volk of zelfbeschikking en bevrijding van de last van de bezetting''.
 Ayman Odeh, de fractieleider van de Gezamenlijke Lijst (van Palestijnse partijen in de Knesset) hield een speech waarin hij zei: ''De staat waarvan ik een burger ben houdt mijn volk bezet. We moeten beide volken van de bezetting bevrijden. Vooral nu, in een tijd van groeiende radicalisering van de rechtse regering, van een regering die een minderheid als boksbal gebruikt, een regering die stemming maakt tegen haar Arabische burgers, die ze marginaliseert en zelfs toelaat dat ze worden gedood, vooral nu, tegenover initiatieven om te annexeren, racistische en anti democratische wetgeving, tegenover het opleggen van zwijgen en van populisme...moeten we een democratische eenheid creëren rond gezamenlijke algemene principes en met een duidelijke oproep om de bezetting te beëindigen, een oproep voor gelijkheid, democratie en sociale rechtvaardigheid voor alle burgers van de staat.''

Avi Buskila, de directeur generaal van Vrede Nu, hield en speech waarin hij zei dat het tijd is voor een Palestijnse staat en dat ''Netanyahu vergeten is wat het betekent zionist te zijn. En dat ''we 50 jaar geleden een staat die Joods en democratisch was veranderden in een staat die een ander volk met geweld onderdrukt''.
Isaac Herzog, de leider van de socialistische Avoda partij (die met boe geroep werd begroet), riep op tot de vorming van een blok bestaande uit Israels linkse partijen. Hij verweet Netanyahu verleden jaar een kans op vrede te hebben gemist en dat hij bang is voor verandering, initiatieven en hoop. Netanyahu is de ''aanvoerder bij het verspreider van vrees''.
Zehava Galon, de leider van de kleine linkse Meretz partij, zei dat "het Israelische publiek een compromis voorstaat en een einde van de bezetting. Het zegt ja tegen twee staten voor twee volken''. Dat laatste is overigens nog maar de vraag. Volgens een recente peiling steunt nog een minderheid van 47 procent van de Israeli's een twee statenoplossing. Daarbij blijft overigens altijd de vraag hoe die staat er dan uit komt te zien levensgroot overeind staan (met name wat er gebeurt met Oost Jeruzalem). Wat de Palestijnen betreft heeft een grote meerderheid allang geen vertrouwen meer in de twee staten oplossing. Een peiling uit december geeft aan dat ttwee derde van de ondervraagden Palestijnen denkt dat die oplossing onwerkbaar is geworden, gezien de uitbreiding van de nederzettingen en de politieke situatie. Een groeiend aantal activisten heeft zijn activiteiten verlegd naar het streven naar een binationale staat met gelijke rechten voor Joden en Palestijnen.

2 opmerkingen:

Frank zei

Zij kunnen gewoon in de Gazastrook gaan wonen. In no time is het probleem voor beide partijen opgelost.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Frank, je begrijpt het niet. De Israëlische joden willen helemaal niet in de Gazastrook wonen!

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...