maandag 15 mei 2017

Palestijnse en Joodse organisaties richten ''Raad'' op ter bescherming van bedreigde vrijheden

De bijeenkomst in Nazareth. (Foto I'lam).

Meer dan 30 organisaties uit de Israelische en Palestijnse ''civil society'' hebben vrijdag in Nazareth een bijeenkomst gehouden waar besloten werd de handen ineen te slaan en een ''Raad voor de Bescherming van de Vrijheid'' op te richten. De Raad is een reactie op het feit dat vrijheden en de vrijheid van meningsuiting in Israel worden bedreigd, zowel van de kant van de overheid als van diverse andere kanten in de Joodse zowel als de Arabische gemeenschappen.
Gewezen werd op het ontwerp voor de ''Wet op de Natiestaat'', het annuleren van drie evenementen van linkste Zochrot beweging (ter herinnering aan verdwenen Palestijnse plaatsen), het nieuwe initiatief van de Israelische regering om linkse NGO te verhinderen  zaken bij het hooggerechtshof aanhangig te maken,  de aanvallen op B’Tselem en Breaking the Silence, en meer. Zaterdag kwam daar nog bij dat de Hebrew University in Jeruzalem een academische conferentie over Palestijnse gevangenen afblies onder druk van de rechtse studentenorganisatie ''Israelim'', die verbonden is met de partij HaBabyit haYehudi.
De bijeenkomst in Nazareth was georganiseerd door het I'lam Media Center, dat het werk van Arabische media en journalisten beschermt en het Van Leer Instituut in Jeruzalem. Deelnemers waren mensenrechtenorganisaties en organisaties van feministen, van activisten tegen de bezetting, en een  aantal onafhankelijke journalisten en oud rechters. Volgens Shai Lavi, het hoofd van het Van Leer Instituut zal contact worden opgenomen met meer organisaties uit de hoek van cultuur, religie en de academische wereld. De raad wordt geleid door Kholod Massalha, journalist en project coördinator van I'lam.
Er waren sprekers van onder meer Physicians for Humans Rights-Israel, de Arab Union for Human Rights, Kav LaOved, Achoti, B’Tselem, en de Coalition of Women for Peace. Dr. Muhammad Odeh, een diplomaat van de Palestijnse Autoriteit, professor Amal Jamal van de universiteit van Tel Aviv, en lid van de Knesset Youssef Jabarin (Gezamenlijke Lijst) die eraan herinnerde dat er de laatste jaren weinig gezamenlijke initiatieven van Joden en Palestijnen zijn geweest
De Europese Unie zal de eerste drie jaar de activiteiten van de raad financieren. Mark Gallagher, de tweede man van de ambassade van de EU, zei dat de EU bezorgd is over de druk op de ''civil society'' in Israel zowel als in de EU landen. Hij noemde de raad ''een vlaggenschip'' van alle EU projecten in Israel.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...