donderdag 8 oktober 2015

Rode Halve Maan: sinds zaterdag 800 gewonden op de Westoever

Woensdag werd opnieuw ook op diverse plaatsen gedemonstreerd door Israelische Palestijnen, onder meer in Jaffa, Umm al-Fahm. Lod en Nazareth. De foto toont Nazareth. (Foto Arab48).

Bij botsingen op de Westoever en in Jeruzalem zijn woensdag, op de zesde dag van protesten, meer dan 288 Palestijnen gewond geraakt. Van hen werden er 89 getroffen door ''rubberkogels'' en tien door scherpe munitie. De rest moest behandeld worden voor een overdosis traangas, zo hebben functionarissen van de Rode Halve Maan gemeld. Het totale aantal Palestijnen dat sinds zaterdag is gewond ligt rond de 800.
Bij Ramallah werden 28 mensen door rubberkogels getroffen. Dat gebeurde tijdens een mars van Bir Zeit naar de nederzetting Beit El, waaraan zo'n 3.500 mensen deelnamen. Ook de studenten van de Bir Zeit universiteit lieten hun colleges voor wat ze waren en namen deel. Eén student werd levensgevaarlijk aan het hoofd gewond door een rubberkogel.
In Jericho werden 55 Palestijnen door rubberkogels gewond, en twee door scherpe munitie. In Nablus werden vier mensen door scherpe munitie getroffen en in Bethlehem twee. Gedemonstreerd werd er ook in het distrcit Hebron, in Beit Ummar en in Yatta. In de laatste plaats gingen mensen massaal de straat op nadat bleek dat een man die in Israel, in Kiryat Gat, was doodgeschoten nadat hij een soldaat zou hebben aangevallen, uit Yatta afkomstig was. Hij was de 20-jarige Ayman Hatem al-Jundi. Een paar uur eerder schoot een Israelische kolonist in de Oude Stad van Jeruzalem een 18-jarig meisje met vier kogels neer, waarbij hij beweerde dat zij hem had aangevallen met een mes. Ooggetuigen zeiden dat het meisje helemaal geen mes had, maar dat de man haar had lastiggevallen, haar hijab (hoofddoek) had afgetrokken en haar neerschoot toen ze probeerde hem af te weren.
De Israelische autoriteiten hebben de afgelopen dagen massale aantallen arrestaties verricht in plaatsen op de westoever. De aantallen lopen in de tientallen. Alleen al in het distrcit Hebron werden dinsdag zowel als woensdag ronde de 20 mensen 's nachts van hun bed gelicht.
In Israel zelf was het woensdag eveneens onrustig door betogingen die Israelische Palestijnen hielden uit solidariteit met de Palestijnen van de Westoever. In Jaffa werd voor de tweede achtereenvolgende dag gedemonstreerd, maar er namen minder mensen deel dan dinsdag. Toen werden zes mensen gearresteerd, ditmaal waren het er drie, die stenen zouden hebben gegooid naar een bus.
In Lod gingen volgens Haaretz zo'n 80 man de straat op. Daar werden vijf mensen opgepakt. In Umm al-Fahm in Galilea werden zeven arrestaties verricht nadat er een molotovcocktail was gegooid en ook in Nazareth waren er protesten en arrestaties.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...