vrijdag 30 oktober 2015

Vrijdag: een dode Palestijn bij Nablus, een zwaar gewonde en een vergaste baby


Updated. Leden van de Israelische grenspolitie hebben vrijdagmorgen twee mannen neergeschoten bij het Za'atara checkpoint (het Tapuah-checkpoint) ten zuiden van Nablus op de Westoever. Eén van de twee werd gedood, van de andere is de toestand kritiek. Geen van de politiemannen raakte gewond.
In het dorp Beit Fajjar ten zuiden van Bethlehem overleed later op de dag de acht maanden oude baby Ramadan Mohammad Thawabta als gevolg van een overdosis traangas. Dat gebeurde tijdens botsingen met Israelische militairen in het dorp. In hetzelfde dorp werden ook drie mensen door .22 kaliber scherpe munitie getroffen.
De twee nieuwe doden brengen het aantal Palestijnen dat gedood werd in de maand oktober op 70. Juist deze morgen, voordat de schietpartij bij het Za'atara checkpoint bekend werd, publiceerde het Palestijnse ministerie van Gezondheid een lijst van dode Palestijnen met 68 namen.Volgens deze telling werden in dezelfde periode ook 1.984 mensen gewond; 921 mensen liepen schotwonden op van scherpe munitie, 855 werden gewond door ''rubberkogels'', en 208 mensen liepen botbreuken en kneuzingen op na te zijn mishandeld door soldaten of fanatieke kolonisten.
Volgens het verhaal van de politiemannen kwamen de twee Palestijnen bij het Za'atara checkpoint aan op een motorfiets en liepen ze met messen op ééen van de grenspolitiemannen af, totdat een andere politieman ze neerschoot. Voor zover bekend waren er geen andere getuigen die deze versie kunnen bevestigen of ontkennen.
Donderdag werden twee Palestijnen doodgeschoten in Hebron. De krant The Times of Israel meldt dat donderdagavond ook twee Isarelische vrouwen lichtgewond raakten bij afzonderlijke twee incidenten waarbij stenen naar hun auto werden gegooid. Dat gebeurde respectievelijk op weg nr 60 bij de nederzetting Karnei Tzur en op weg nr 431 bij Ramle in Israel binen de groene lijn. Ook zouden er schoten zijn afgevuurd op een patrouille van het leger bij de nederzetting Ofra, zouden er explosieven zijn gegooid naar grenspolitiemannen in At Tur (Oost-Jeruzalem) en twee keer bij Bethlehem. In Hebron zouden molotovcocktails zijn gegooid naar een legerpost en een voertuig van het leger. Bij deze laatste incidenten raakte niemand gewond.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...